Vai vienā upē var iekāpt divreiz? Jauna dokumentālā filma par Gauju (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iedvesmojoties no 80 gadus vecas dokumentālās filmas par Gauju, pašmāju žurnālisti un kino veidotāji ir pabeiguši darbu «Gauja. Divreiz vienā upē», kas valsts svētku laikā nonāks uz lielajiem un televīzijas ekrāniem. Pirmizrāde sestdien, kino «Splendid Palace».

Viens no filmas veidotājiem, Sandijs Semjonovs, sarunā ar TVNET stāsta, ka tās veidošana notikusi visas vasaras garumā, finansējumu saņemot Latvijas televīzijas izsludinātajā konkursā par godu valsts 95. jubilejai.

Aptuveni 80 gadus veca dokumentā filma par Gauju radījusi vēlmi caur to palūkoties uz šodienu. Tāpēc arī filmas nosaukums ir «Gauja. Divreiz vienā upē».

«Kaut arī dzīvē vienā upē nav iespējams iekāpt divreiz, mēs uz to filozofiski skatāmies divos dažādos laikos un divās dažādās paralēlēs,»

skaidro TV žurnālists. Viņš kopā ar profesijas kolēģiem Gundaru Rēderu un Ati Klimoviču veidojis scenāriju, savukārt filmēšanas komandā ietilpst viens no pašmāju labākajiem dokumentālistiem Andrejs Rudzāts un režisors Mārtiņš Grauds. Šī ir viena no pirmajām pašmāju dokumentālajām filmām, kas uzņemta ar augstās izšķirtspējas RED digitālo kameru.

Veidotāju komandā piedalījās arī Inese Zandere, kura sekoja līdzi filmēšanas procesam un salika nepieciešamos akcentus, bet skaņu celiņu sarakstījis komponists Raimonds Tiguls, kurš speciāli devies uz Šveici, lai to iespēlētu.

Foto: publicitātes

Dokumentālā lente stāstīs par dzīvi Gaujas krastos no tās sākuma Valmieras pusē līdz pat ietekai Baltijas jūrā pie Carnikavas. Tajā tiks atspoguļoti līdz šim nedzirdēti notikumi, kā arī sarunas ar personām, kuru dzīvē likteņupe spēlējusi nozīmīgu lomu. Viens no viņiem ir, piemēram, olimpiskais čempions Māris Štrombergs.

Foto: publicitātes

Režisors Mārtiņš Grauds, runājot par uzfilmēto, norāda, ka «Gauja. Divreiz vienā upē» nav uzņemta tradicionālajā dokumentālo filmu manierē. Tā kā viņam tuvs ir 60. un 70. gadu pašmāju dokumentālais kino, šis stāsts veidots pēc latviešu poētisko dokumentālo filmu tradīcijām – mazāk teksta, liekot akcentu uz vizuālo, kā arī audio noformējumu.

«Mēģinājām strādāt žanriski šādā stilā. Protams, nemoralizējot, bet esot novērotāju pozīcijās. Montāžā pludinot kadrus, stāsts, iespējams izveidojies vēl savādākos slāņos,»

teic režisors, paužot prieku, ka viņam radusies iespēja sastrādāties ar Andreju Rudzātu, kurš ir viens no vadošajiem pašmāju operatoriem. Lielā mērā tieši Rudzāta skatījums nosaka 52 minūtes garās filmas raksturu.

Foto: publicitātes

Grauds norāda, ka arī nākotnē plāno darboties dokumentālajā žanrā. Nesen režisors pabeidzis dokumentālo filmu «Ceļš uz mājām». Tā ir par latviešu, gruzīnu un moldāvu tautas mūzikas sintēzi un prezentāciju plašākai publikai piedzīvos pasaules mūzikas festivāla «Porta» laikā.

Kas attiecas uz stāstu par Gauju, viņš aicina skatītājus iekrāsot savās TV programmās tās izrādīšanas dienu un laiku. Tās pirmizrāde paredzēta 16.novembrī «Splendid Palace» lielajā zālē. Valsts dzimšanas dienā, 18. novembrī filmu izrādīs Valmierā, divas dienas vēlāk Cēsīs, bet 22. datumā notiks tās pirmizrāde Latvijas televīzijā.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu