Fotoreportāža no koncertizrādes «Pus es» (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ojāra Vācieša dzimšanas dienā - 13.novembrī pirmizrāde notika Jāņa Lūsēna jaunradītajai programmai - koncertizrādei ar Latvijas izcilā dzejnieka vārdiem - «Pus es» ar moto, citējot Ojāru Vācieti, «..es esmu tu, tu esi es, divas puses no pasaules..». Ojāram Vācietim šī būtu astoņdesmitā dzimšanas diena.

Kopš 2012. gada sākuma komponists Jānis Lūsēns tika strādājis ar Ojāra Vācieša dzeju, un šajā laikā tapuši ap 30 skaņdarbu. Komponistam, rūpīgi izmeklējot uzrakstīto, tapusi programma «Pus es». Koncertizrādei izvēlētajā dzejā tika saskatīts radošais, provokatīvais, izaicinošais nervs, kas tik ļoti raksturīgs un asociācijām bagāts ar 70., 80. gadu norisēm padomju Latvijā, kā arī vienlaikus precīzi atspoguļo tā laika izjūtas un noskaņas. Ojāra Vācieša dzejas spontānums, fascinējošā spēja radīt dzeju par jebko un jebkurā situācijā, saskatīt neparasto, rosinājušas komponistu radīt dziesmas īstenā 70., 80. gadu rokmūzikas stilistikā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
Īpaši koncertizrādei tika iegādāti atbilstoši «vintage» instrumenti

- elektriskās ērģeles HAMMOND un elektriskās klavieres RHODES.

Koncertizrādes «Pus es» scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece - Ieva Veita, tekstu salikumi - Evita Sniedze, solists un lomas atveidotājs Ģirts Ķesteris. Koncertizrādēs piedalīsies mūziķu grupa: Jānis Lūsēns - taustiņinstrumenti, Jānis Lūsēns jaunākais - bass, Viktors Eunapu - ģitāra, Aivars Gudrais - ģitāra, Mārtiņš Linde sitamie instrumenti, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Darba procesā, kopīgi ar scenogrāfu Reini Suhanovu un kostīmu mākslinieci Ievu Veitu veidojot koncertizrādes vizuālo ietērpu, mākslinieki tēlaino pieeju šim ciklam ar Ojāra

Vācieša jūtīgo dzeju nodēvēja par Pārdaugavas popārtu.

Katra koncertizrāde būs unikāla, jo nav paredzams, kādā secībā tiks atskaņoti skaņdarbi. Tās norisi noteiks noskaņa un enerģijas apmaiņa ar skatītājiem. Papildus starp dziesmām Ģirta Ķestera lasījumā izskanēs Ojāra Vācieša rakstīto vēstuļu fragmenti saviem laikabiedriem, draugiem, kas apkopoti Ilzes Bindes sastādītājā krājumā - Ojārs Vācietis «Kopotie raksti, desmitais sējums». Vēstuļu fragmentus, iederīgus koncertizrādes stilistikai izraudzījusi dramaturģe Evita Sniedze.

Atklāja mūzikas namu «Daile»

Koncertizrāde «Pus es» būs nebijis, unikāls projekts Latvijas kultūrvēsturē un īpašs ar to, ka tiek radīts Ojāra Vācieša jubilejas gadā. Vienlaikus tas ir vērtējams kā iedvesmas projekts muzikālā teātra ARS NOVA tālākiem darbiem savās telpās - Mūzikas namā «Daile», Rīgā, Kr. Barona 31, kas tika atklāts 13.novembrī ar koncertizrādes «Pus es» pirmizrādi. Ar jaunradīto programmu Mūzikas namā «Daile» tiks iezīmēts virziens - ar kādu repertuārpolitiku tas uzrunās skatītājus, turpmāk apmeklētājiem piedāvājot daudzveidīgus, nacionālo autoru radītus muzikālus projektus, kas ikdienā bieži nav klausītājiem pieejami.

Koncertizrādes «Pus es» Mūzikas namā Daile šogad skatāmas vēl 14.novembrī un 15.novembrī. Savukārt 23.novembrī un 24.novembrī viesizrādes «Pus es» notiks Valmieras drāmas teātrī.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu