Bukera prēmija piešķirta Jaunzēlandes rakstniecei Elinorai Ketonai

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mena Bukera prēmija daiļliteratūrā otrdien tika piešķirta Jaunzēlandes rakstniecei Elinorai Ketonai (Eleanor Catton) par romānu «The Luminaries» («Spīdekļi»), un viņa kļuva par gados jaunāko šīs prēmijas ieguvēju. 28 gadus vecā Ketona saņēma šīgada Bukera prēmiju ceremonijā Londonas Gildholā, kļūstot par otro jaunzēlandieti, kam jebkad piešķirta šī prestižā literatūras balva. Rakstniece gan ir dzimusi Kanādā.

50 tūkstošu britu mārciņu (41,5 tūkstošu latu) vērto prēmiju rakstniecei pasniedza Velsas prinča Čārlza dzīvesbiedre Kornvolas hercogiene.

Ketonas romāns «The Luminaries» («Spīdekļi») vēsta par laimes meklētāju Volteru Mūdiju Jaunzēlandes zelta drudža laikā 19.gadsimta vidū. 832 lappuses garais romāns ir garākais literārais darbs, kas godalgots ar Bukera prēmiju tās 45 gadu ilgajā vēsturē.

Bukera prēmija šogad tika piešķirta 45.gadu pēc kārtas. Šogad bija pēdējā reize, kad uz to varēja pretendēt tikai rakstnieki no britu nāciju Sadraudzības, Īrijas un Zimbabves. Nākamgad uz šo prēmiju varēs pretendēt arī ASV un jebkuras citas valsts rakstnieki, tomēr tā vēl arvien tiks piešķirta par oriģināldarbu angļu valodā.

Ketona pārņēma gados jaunākā Bukera prēmijas laureāta titulu no nigērieša Bena Okri, kurš 1991.gadā ieguva šo prēmiju 32 gadu vecumā. Viņa arī kļuva par otro šīs prēmijas ieguvēju no Jaunzēlandes kopš 1985.gada, kad to saņēma jaunzēlandiete Kerija Hjūma.

Pērn Bukera prēmiju ieguva britu rakstniece Hilerija Mentela, kļūstot par pirmo sievieti, kas šo balvu saņēmusi divas reizes.

Detalizētāk par rakstnieci

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu