Ceļvedis: Miķeļi, Cirks, Kartupeļu festivāls, dzeja un māksla (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Miķeļi ir laiks, kad diena un nakts ir vienādā garumā, noslēgušies visi rudens ražas novākšanas darbi, tāpēc Miķeļi tiek atzīmēti ar jestrām svinībām. Domājams, arī mums ir kādi apdarīti darbi, par kuriem sev gribam uzsist uz pleca! Tāpēc tagad laiks atpūtai...

Foto: publicitātes

21.septembrī Kalnciema kvartālā no 10.00-16.00 notiks "Kartupeļu festivāls" ar īpašu pasākumu programmu. Lai dzīvo tupenis, buļba, pampālis, karpelis un kartupelis. Septembra nedēļas nogalēs, braucot uz jebkuru pusi Latvijā, visur ainavā redzams zīmīgs skats - pa lauku lēnām šūpojas traktors, un tam nopakaļ palekdamies staigā vai tupus rāpus kustas cilvēki ar groziem un spaiņiem. Tur latvieši rok kartupeļus. Mēs, Latvieši, esam lieli kartupeļu ēdāji un kāpēc gan nenosvinēt kartupeļu ražas laiku? "Lauku Ceļotājs" un Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība kopā ar Kalnciema kvartālu rīko Kartupeļu festivālu.Dienas gaitā varēs uzzināt daudz interesantu faktu par kartupeļiem, notiks kartupeļu stafetes un konkursi. Bērnu istabā visas dienas garumā norisināsies radošās kartupeļu darbnīcas. Mazie varēs nodarboties ar mākslu - taisīt bildes ar un no kartupeļiem, spiest kartupeļu zīmogus, gatavot kartupeļu mini skulptūras.

Foto: publicitātes

Šo sestdien, 21.septembrī, Valmiermuižā notiks bagātīgas un lustīgas Miķeļdienas svinības! No plkst. 11:00 – 15:00 norisināsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš «Ar Gardu Muti Valmiermuižā», kas veltīts latviskajiem rudens saulgriežiem Miķeļiem. Vakarpusē no plkst. 21:00 Valmiermuižas klēti pieskandinās teatrāls Miķeļu tradīciju, derību un danču vakars un koncerts kopā ar post-folka grupu «Laiksne». Miķeļdienas svinību mielastā Valmiermuižas pavāri ciemiņiem piedāvās lielajā saimes katlā gatavotu Miķeļdienas dārzāju un gaļas zupu, kā arī turpat, krodziņā, tapušos alus ēdienus.

Foto: AFP /LETA

22. septembrī no plkst. 12:00 līdz 16:00 Brīvdabas muzejā norisināsies tradicionālie Rudens ražas svētki ar Rudens saulstāvju laika dziesmām, dejām un ražas tirdziņu. No plkst.12.00 Gadatirgus laukumā savus darinājumus piedāvās keramiķi, kokamtnieki, rokdarbnieki. Būs iespējams apskatīt un iegādāties zemnieku dārzos izaudzētos labumus, gaļas un zivju kūpinājumus, kā arī sieru. Tepat varēs nopirkt medu, zāļu tējas un dažādus amatniecības izstrādājumus – groziņus sēņošanai un ogošanai, keramikas izstrādājumus un koka karotes šīs vasaras pēdējā ievārījuma gatavošanai. Mazājiem apmeklētajiem būs iespēja izkustēties virvju atrakcijās un izmēģināt savus spēkus loka šaušanā. Cienastā plkst. 15:00 muzeja darbinieku un draugu gatavotā Ražas zupa no dārza labumiem.

Foto: publicitātes

Rīgas Cirks atklāj savu 125.jubilejas sezonu ar jaunu, starptautisku cirka programmu pasaules labāko cirka tradīciju garā «Rīgas Cirks - 125. Dzintara sezona". Cirka manēžā pasaulē atzītākie mākslinieki- cirka mākslas leģendas Duo Ignatov, Donnert Family no Anglijas ar zirgiem un ponijiem, Lielā Maskavas valsts cirka akrobātu trupa uz atsperlaipām «Asadullin», gaisa vingrotāji riņķos Duo Volkov, enerģiskais un ekstravagantais Nikolajs Gorkovenko ar atrakciju «Suņu futbols» un rīdzinieku iemīļotais Sanktpēterburgas klaunu duets PITER F.M. Augstu zem kupola velvēm ar pārsteidzošu vieglumu sarežģītas akrobātikas triku kombinācijas izpildīs daudzu starptautisku cirka festivālu zelta godalgu laureāti «Duo Volkov»- Sergejs Volkovs un Natālija Zaiko. Piektdien, 20.septembrī plkst.18:00 pirmizrāde «Rīgas Cirks - 125. Dzintara sezona».

Foto: publicitātes

Piektdien, 20. septembrī, sākot no plkst. 20 mākslas centra «Totaldobže» (Rīga, Ūnijas iela 8) koncertzālē būs apskatāms mākslinieka Džastina Tailera Teita (Justin Tyler Tate) veidotais projekts «Dark Matter» – interaktīvu instalāciju un videoprojekciju izstāde. Lai gan dzimis Kanādā un uzaudzis ASV, šobrīd Dž. Tailers Teits ir apmeties uz dzīvi Eiropā, un viņa darbos, kas izstādīti arī ASV, Indijā, Austrālijā, Igaunijā un citās pasaules valstīs, tiek izmantota skulptūra, instalācijas, mediji un performance. Šajā telpā apmeklētāja kustību kontrolēs instalācijas elementi – brīžiem viņš jutīsies pilnīgi brīvs un varēs izpētīt telpu, bet dažbrīd tiks ierobežots savās kustībās, lai sadarbotos ar citiem instalācijas apmeklētājiem. Tādējādi apmeklētājam tiek piedāvāta unikāla pieredze, kurā nemitīgi mainās cilvēka uztveres skala.

Foto: publicitātes

Rīgā, Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15) 21.septembrī, plkst. 19 notiks dzejas lasījumi, kuros piedalīsies krievu dzejniece Darja Suhoveja no Pēterburgas un pazīstami Latvijas dzejnieki. Dzejas lasījumos piedalīsies Latvijas dzejnieki: Jānis Rokpelnis, Pēteris Draguns, Ivars Šteinbergs, Toms Treibergs, Žoržs Uaļļiks, Jeļena Glazova, Eriks Naivo, Svens Kuzmins, Semjons Haņins, kā arī krievu dzejniece Darja Suhoveja no Pēterburgas, kas jau ir viesojusies Rīgā janvārī, kā starptautiska dzejas festivāla «Avant-Left» galvenā organizatore.

KONCERTI

Foto: publicitātes

20.septembrī Daugavas koncertzāle noslēdz savu koncertu sezonu ar kārtīgu Liepājas roku, jo uz koncertzāles skatuves uzstāsies Ivo Fomins ar grupu un savām labākajām dziesmām, informē koncertzālē. Ieeja koncertā no plkst. 18, koncerta sākums plkst. 19. Īpašā dāvana Daugavas koncertzāles apmeklētājiem būs Ivo Fomina jaunā singla pirmatskaņojums, par ko pats Guntars Račs ir teicis: «Šis ir kārtīgs Ivo Fomins.»Šis ir pēdējais Daugavas koncertzāles sezonas koncerts, bet organizatori sola rīdziniekus un viesus ar šāda tipa koncertiem lutināt arī nākamajā vasarā.

Foto: publicitātes

20.septembrī Lielajā ģildē Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» diriģenta Normunda Šnē vadībā atklās astoto koncertsezonu, informē «Sinfonietta Rīga» sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane. Sezonas atklāšanas koncertā orķestris tiksies ar spožo un ārvalstīs plaši koncertējošo vijolnieci Evu Binderi un koncertprogrammā izskanēs trīs spilgti, atšķirīgi un spēcīgi uzrunājoši skaņdarbi - Albana Berga «Liriskā svīta», Ludviga van Bēthovena Ceturtā simfonija un Magnusa Lindberga Vijolkoncerts. Atklāšanas koncerts Lielajā ģildē sāksies plkst.19.

Foto: publicitātes

21.septembrī plkst. 18 ar dziesminieka Goran Gora koncertu tiks atklāta Siguldas koncertzāles «Baltais flīģelis» jaunā koncertsezona. Koncertā «Putns azotē» skanēs mūziķa jaunākais muzikālais veikums – dziesmu cikls ar Knuta Skujenieka dziesmu vārdiem. Aptuveni pirms pusotra gada mūziķis Goran Gora, kurš līdz šim izdevis trīs ierakstus angliski, sastapās ar Knuta Skujenieka dzeju. Kopš tā laika tapušas teju piecpadsmit jaunas dziesmas, ko ir paredzēts izdot mūziķa ceturtajā studijas albumā – viņa pirmajā albumā latviski. Īsi pirms albuma izdošanas mūziķis vēlas iepazīstināt klausītājus ar jauno materiālu ekskluzīvā koncertā Siguldas «Baltajā flīģelī». Šajā koncertā skanēs tikai latviski komponētie dziesminieka skaņdarbi – gan jaunās koncertprogrammas dziesmas ar Knuta Skujenieka vārdiem, gan radiostacijās atskaņotās dziesmas «Stiprinieks», «Ceļi» un citas.

Foto: publicitātes

Sestdien, 21.septembrī plkst.19, Lielajā ģildē notiks koncerts «Patvērums», kas būs veltījums vācu komponistam Rihardam Vāgneram, kuram šogad tiek svinēta 200 gadu jubileja. Koncertā skanēs Vāgnera emocionālā un aizraujošā mūzika, programmu papildinās dižā vācu komponista iedvesmotāju Vinčenco Bellīni un Ludviga van Bēthovena skaņdarbi, kā arī koncerta mākslinieki vācu ģēnijam Vāgneram veltīs vēl citas sev tuvas kompozīcijas. Vāgneram veltītajā sarīkojumā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas (LNO) bass Krišjānis Norvelis un Latvijas jaunie talanti - mecosoprāns Laura Grecka, baritons Rihards Millers, koncertmeistare Ērika Apeine un pianists Andrejs Osokins.

PIRMIZRĀDES UN IZRĀDES

Foto: Dailes teātra foto

20.septembrī Lielajā zālē notiks trakulīgas izrādes «Šeipings» pirmizrāde. Amerikāņu dramaturgs, teātra un kino režisors Nils Labuts (dz.1963) lugā «Šeipings»ir radījis savu mūsdienu versiju par to, kā Ieva pavedina Ādamu. Taču dažas lietas gadu tūkstošos nav mainījušās, un Paradīzes dārzā ir paslēpusies čūska...

Ādams satiek Ievu, un viņa dzīve mainās pavisam negaidītā veidā. Jauniestudējumā spēlēs Elīna Dzelme vai Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Eva / Performanču dalībniece), Artūrs Dīcis (Ādams), Dārta Daneviča vai Ieva Segliņa (Dženija / Performanču dalībniece), kā arī Gints Andžāns (Filips). Režisors Dž.Dž.Džilindžers radošajā komandā aicinājis scenogrāfu Kristianu Brekti, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, horeogrāfi Ingu Krasovsku un gaismu mākslinieku Igoru Kapustinu.

Foto: publicitātes

Pītera Stroena melnās komēdijas «Kauli» pirmizrāde paredzēta 22.septembrī Dailes teātra pagraba telpās. Stroena melnā komēdija «Kauli» top radošo meklējumu cikla «Brīva skatuve» ietvaros. Tā atklāj paša autora kaislību pret vecām gangsterfilmām un noskaņas ziņā atgādina Kventina Tarantīno un brāļu Koenu filmu intonāciju. Kādā Londonas priekšpilsētas nolaistā porno ķinītī saimnieko pusbrāļi Benijs un Rubens. Brīvajos brīžos viņi ļaujas savai kaislībai - privātiem film noir un Hamfrija Bogarta gangsterfilmu seansiem. Turklāt viņi ir pamatīgi parādā vietējam reketam. Kādu nakti ķinītī ieklīst kāds iereibis tips, kurš varētu būt Anglijas visnežēlīgākais bandīts. Un sākas histēriski piedzīvojumi, kas visai lielā mērā atgādina abu pusbrāļu tik ļoti iecienīto filmu notikumus. Lomas atveidos Lauris Subatnieks (Rubens), Lauris Dzelzītis (Regs), Gints Grāvelis (Beks), Aldis Siliņš (Mūns) un Pēteris Liepiņš (Benijs). Radošajā komandā režisors Gundars Silakaktiņš strādā kopā ar scenogrāfu Ventu Vinbergu, kostīmu mākslinieci Jurati Silakaktiņu un gaismu mākslinieku Hariju Zālīti. Lugu no angļu valodas tulkojusi Sabīne Dombrovska.

Foto: AFP /LETA

22.septembrī Valmieras drāmas teātrī notiks pirmizrāde izcilā krievu rakstnieka Borisa Pasternaka romāna «Doktors Živago» skatuves versijai Indras Rogas režijā. Ar Nobela prēmiju apbalvotais romāns vēsta par Krievijas un pasaules likteņiem no 20. gadsimta sākuma līdz Otrajam pasaules karam. Tā centrā ir ārsts un dzejnieks Jurijs Živago, kura tēls iemieso inteliģences spēku un arī vājumu. Indra Roga ir ne vien uzveduma režisore, bet arī romāna skatuves varianta autore un Živago dzejas atdzejotāja. Kopā ar viņu strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkāris, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfe Inga Raudinga, izrādē skan Artura Maskata mūzika un Bulata Okudžavas dziesmas. Jurijs Živago, ko izrādē atveidos jaunais aktieris Kaspars Zāle, ir saistīts gan ar sievu Toņu (Ieva Puķe), gan Laru (Elīna Vāne). Savukārt Laras dzīvi ir ietekmējuši trīs vīrieši – advokāts Komarovskis (Agris Māsēns), jaunības draugs un pēc tam vīrs Pāvels Antipovs, kas vēlāk kļūst par sarkano komisāru Streļņikovu (Imants Strads), un kara hospitālī sastaptais doktors Živago. Izrāde «Doktors Živago» arī 25. un 26. septembrī, 5., 19. un 20. oktobrī.

Ko citi nezin... "Šeipings" from Dailes teatris on Vimeo.

Foto: publicitātes

«Tie paši vai CITi?» – ar šādu saukli iesākot jauno sezonu teātra-klubā «Hamlets», ir nodibināta jauna improvizācijas teātra trupa – «CITS improvizācijas teātris». Izrādes varēs redzēt vienu reizi mēnesī, piektdienās. Komanda 6 cilvēku sastāvā ir saliedējusies un ir gatava izspelēt divu stundu garumā improvizācijas tehnikas un arī brīvās formas pēc skatītāju ieteikumiem. Aktieru sastāvā būs redzamas pazīstamas sejas, kas nereti ir kāpušas uz «Hamleta» skatuves. Pirmā testa versijas izrāde notiks: piektdien, 20. Septembrī teātra klubā Hamlets, 19:30. Aktieri: Līga Ābele, Aija Rudzīte, Emīls Mednis, Sandra Betkere, Mārtiņš Bitāns, Raivis Vidzis, vadītājs Mārtiņš Daugulis.

Foto: publicitātes

21.septembrī plkst. 16.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7 būs iespēja noskatīties Raiņa lugu «Pūt, vējiņi!» Liepājas Metalurgu Tautas teātra iestudējumā. 21.septembrī skatītājiem rādīs izrādi ar jaunāko aktieru sastāvu. Baibu atveidos Ilze Cimermane, kurai šī būs pirmā loma mūsu teātrī, Uldis būs Aigars Kārkliņš - viņam, tāpat kā Kristīnei Finkai Zanes lomā, šis ir otrais iestudējums. Didzis būs Mārcis Ļaksa - arī universitātes students un arī viņam pirmā loma Metalurgu Tautas teātrī. Arī Andu atveidos viena no mūsu teātra jaunākajām aktrisēm Laura Grundmane. Pārējo aktieru ansambli veido teātra ilggadējie un pieredzējušie aktieri: Māte - Ērika Vecvagare, Gatiņš - Kaspars Plauks, Ciepa - Lāsma Ruņģe, bet Orta - Sinilga Ozoliņa.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu