Filma: Stīvs Kerels kļūst par brunču mednieku

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc atvaļinājumu pauzītes varam ķerties pie filmu apskatiem! Lai arī šobrīd norisinās tādi lieliski kino pasākumi, kā "Arsenāls" un "Baltijas pērle", pastāstīšu par Glena Fikaras (Glenn Ficarra) un Džona Rekvas (John Requa) romantisko komēdiju "Trakā, dullā mīlestība" ("Crazy, Stupid Love"), kas no šodienas skatāma uz Latvijas kino ekrāniem.

Skarbā dzīve saldo joku marinādē

Apraksts: Kals Vīvers (komiķis Stīvs Kerels) ir veiksminieks - viņam ir lielisks darbs, sapņu māja, jauki bērni un mīļotā sieva, ar kuru viņš iepazinās jau vidusskolā. Tomēr, kad Kals uzzina, ka sieva viņu krāpj un pieprasa šķiršanos, viņa ideālā dzīve mainās līdz nepazīšanai... Visu vēl vairāk sarežģī tas, ka Kals jau vairākus gadu desmitus nav bijis uz randiņiem - par spīti viņa centieniem, iepazīšanās ar citām sievietēm ir ļoti neveikla, un šķiet, ka Kals ir nolemts vientulībai. Viss mainās brīdī, kad viņš satiek siržu lauzēju un randiņu ekspertu Džeikobsu (Raiens Goslings).

Pārdomas. Romantiskas komēdijas vienmēr ir zināma laimes spēle, jo nereti tās ir garlaicīgas, banālas un ar ļoti nesaprotamu mērķauditoriju. Labā vēsts ir tā, ka "Trakā, dullā mīlestība" nav no tādām. To, ka nopietnu stāstu pasniegt var ar zināmu humora un ironijas devu, šīs filmas autori skatītājiem jau pierādīja ar savu iepriekšējo dramatisko komēdiju "Es mīlu tevi, Filip Moris" ("I Love You Phillip Morris"), kur divu mīlošo geju lomās iejutās Džims Kerijs (Jim Carrey) un Jūens Makgregors (Ewan McGregor). Arī šoreiz stāsts ir par mīlestību, bet daudz, daudz lielākā juceklī!

Foto: Kadrs no filmas

Vislielākās bažas manī radās milzīgā spilgto zvaigžņu sastāva dēļ, proti, filmā "Trakā, dullā mīlestība" juceklis notiek starp Stīvu Kerelu (Steve Carell), Džulianu Mūru (Julianne Moore), Emmu Stounu (Emma Stone), Raienu Goslingu (Ryan Gosling), Kevinu Beikonu (Kevin Bacon) un citiem. Šāds talantīgu aktieru pulks vienkopus parasti režisoriem uzdod tikpat vienkāršu uzdevumu, kā kārtīgam vecpuisim atstāt vairākus bērnus pieskatīt uz pāris mēnešiem. Tie ir jāsavalda, jānomierina, katram jāierāda sava vieta, lai kāds tēls, kuram nav vadošā loma, necenstos to radīt saviem spēkiem. Šķietami neiespējamo režisori ir paveikuši, un katrs aktieru atveidotais tēls ir savā vietā un zina, ko dara. Balanss tiek saglabāts vienreizēji.

Kā jau var redzēt filmas reklāmas rullītī, stāsts ir par pusmūža vecuma vīru Kalu Vīveru, kuru atveido lieliskais komiķis Stīvs Kerels. Viņa dzīvē pienāk tā viena diena, kad viss brūk un jūk, sākot jau ar "lielisko" laulību, turklāt sieva to ir krāpusi.

Kā jau daudzi, arī mūsu filmas galvenais varonis šīs ģimeniskās problēmas "ārstē" ne jau pie psihologa.

Pareizi - vietējā klubiņā, kur var iedzert un iepazīties ar jauniem cilvēkiem. Ņemot vērā, ka mūsu galveno varoni par stilīgu kāds bija nosaucis pusaudžu gados, labākajā gadījumā ar sievietēm iepazīties viņam nesanāk, turklāt, viņš nebeidz visiem uzspiest savas problēmas. Tā viņš iepazīstas ar brunču mednieku un kluba mēbeli Džeikobsu, kura tēlā iejūtas Riens Goslings, viņam kļūst žēl Kala un apsolās to mainīt. Ironiski, bet tieši lielākais vecpuisis un brunču mednieks atrod savu "īsto" un iemīlas līdz ausīm skaistules Emmas Stounas atveidotajā Hannā.

Kas jādara cilvēkam, kura stils ir novecojis un kurš ir iegrimis bezjēdzīgā dzīves rutīnā? Pareizi - jādodas iepirkties. Ar šo mirkli arī filma uzņem apgriezienus, un visi personāži gribot negribot tiek ievilkti tādā attiecību rēbusā, ka knapi filmas beigās rod tam visam atrisinājumu. Starp citu, ir interesanti, kā filmas gaita pielāgojas tās galvenajam tēlam Kalam: sākumā, kad tas dzīvo savā depresīvajā rutīnā un viņa dzīve burtiski velkas, arī filma šķiet stipri lēna, bet, uzņemot apgriezienus un mainoties, arī filma mainās un kļūst stipri ātrāka.

Filmas veiksmes formula viennozīmīgi ir tās lieliskais balanss. Romantika ir, bet netraucē, joku un melnā humora netrūkst, bet neapnīk. Visiem pazīstamie dzīves negadījumi un skumjie brīži arī ir atainoti, bet tieši tik, cik nepieciešams. Viss šis balanss rada perfektu labas filmas pēcgaršu, kad it kā tu esi uzzinājis ko jaunu, it kā tev būtu atgādināts kas labi aizmirsts vecais. Režisori ar "Trako, dullo mīlestību" vēlējās saviem skatītājiem atgādināt: ja gribi, lai mainās citi, tev ir jāsāk pašam ar sevi un jāuzņemas atbildība par savām darbībām. Tāpat viņi spēja prasmīgi atgādināt, ka reizēm drīkst un pat vajag nopietnām lietām pieiet drusku nenopietni, tad tās mēdz pašas no sevis atrisināties. Tomēr pats galvenais, ka filmā lieliska humora un komisma netrūkst.

Emma Stouna
Emma Stouna Foto: REUTERS/ScanPix

Ļoti iesaku apmeklēt "Trako, dullo mīlestību" visiem, gan tiem, kam patīk prasmīgas komēdijas, gan tiem, kas fano par sievišķīgām drāmām. Lai arī daudz kas šajā filmā ir stipri pārspīlēts, reālisma sajūta nepamet visas filmas garumā. Vienmēr esmu uzsvēris, ka nepastāv žanrs "sieviešu filma"; filma ir vai nu laba, vai slikta, lai kādā žanra tā būtu, un "Trakā, dullā mīlestība" ir laba filma.

Vērtējums: 8/10

Starp citu, kā pagāja tava vasara un kādas interesantas filmas esi noskatījies?

Padalies komentāros, kas ir tava vasaras filma, pat ja tā ir vecs atklājums!

Es šovasar biju sajūsmā par "Bridesmaids", ļoti pārsteidza lieliskā "Attack the block" un no atradumiem esmu sajūsmā par "Cashback", viena no skaistākajām filmām, ko esmu redzējis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu