Turpinās darbs pie Lūsēna un Zālītes mūzikla «Meierovics»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas proklamēšanas 95. gadadienā, 18.novembrī, Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes veidots muzikāls iestudējums «Meierovics». Jaunais mūzikls tiek radīts par ievērojamu personu Latvijas vēsturē - Latvijas Republikas pirmo ārlietu ministru un vairākkārtēju Ministru prezidentu Zigfrīdu Annu Meierovicu (1887-1925), informēja muzikālā teātra «Ars Nova» pārstāve Anita Lūsēna.

Mūzikas autors Lūsēns un libreta autore Zālīte mūzikla veidošanu sāka jau šā gada sākumā. Jauniestudējumam piesaistīts režisors Gatis Šmits, scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Ieva Veita un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Par iestudējuma mākslinieciskajiem procesiem rūpējas Andris Veismanis, bet galvenie lomu atveidotāji mūziklā būs Gundars Grasbergs, Kristīne Zadovska, Aija Vītoliņa, Uģis Roze un Ģirts Liuziniks.

Mūziklā «Meierovics» darbosies ap 20 personāžu, koris un orķestris Jāņa Lūsēna vadībā.

Meierovics ir nodzīvojis īsu, bet neparasti spilgtu dzīvi. Tā tika leģendām apvīta viņa dzīves laikā, bet pilnīgi noklusēta padomju okupācijas gados. Atjaunot mūsu šodienas Latvijas valsts pēctecību nebūtu bijis iespējams bez tā milzīgā, pašaizliedzīgā darba, ko veica Meierovics, visai sarežģītos apstākļos panākdams Latvijas valstisko atzīšanu, stāstīja Lūsēna.

Biļetes uz gaidāmā mūzikla izrādēm var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Komponists Jānis Lūsēns: «Dzejniece Māra Zālīte manā komponista biogrāfijā ieņem nozīmīgu vietu. Kopā radīti astoņi lieli kopdarbi, kuri, laikam ejot, šķiet tikpat dzīvi, aktuāli un īpašu mīlestības enerģiju starojoši. Kopumā ar Māru Zālīti tapuši iestudējumi «Kaupēn, mans mīļais», «Sfinksa», «Indriķa hronika» gan Liepājas teātrī, gan Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt darbs «Mistērija par sapni un mīlestību» tika atskaņots Rīgas Doma laukumā. Divas mūsu operas «Putnu opera» un «Leļļu opera» mazajiem skatītājiem un ģimenēm tika iestudētas Latvijas Nacionālajā operā.

Zīmīgi, Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienā (2013. g.) esam apvienojušies, lai radītu darbu par Latvijas vēsturē nozīmīgo personību Zigfrīdu Annu Meierovicu. Tā būs muzikāla drāma, kurā bez labi zināmajiem vēsturiskajiem faktiem par Meierovicu, viņa lomu Latvijas valsts izveidē, mani kā komponistu interesē viņš kā cilvēks starp divām mūža sievietēm - Latviju un pasauli, mājām un jauniem izaicinājumiem. Darbā vēlamies «uztaustīt» viņa vissmalkāko dvēseles stīgu vibrācijas savienojumā ar mērķtiecību un likteni, varbūt pat nolemtību.

Strādājot ar šo materiālu, ļoti ceram, ka mums ar dramaturģi Māru Zālīti izdosies atšifrēt kaut daļu no viņa dzīves noslēpumiem un radīt Latvijas kultūrai nozīmīgu muzikāli dramatisku darbu.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu