Teksasas "vampīra" arests rosina diskusijas par popkultūru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP

19 gadus vecā Teksasas "vampīra" arests raisījis diskusijas par vampīru tēmai veltītu filmu un grāmatu ietekmi uz Amerikas jaunatni. Atgādinām, ka 13.augustā Galvestonas policija arestēja 19 gadus veco Lailu Monro Bensliju (Lyle Bensley), kurš ielauzās kādas sievietes mājās un iekoda viņai kaklā.

Kā pavēstīja vietējās policijas pārstāvji, uzbrukuma brīdī Benslijs bijis vienās apakšbiksēs, viņš esot šņācis un rūcis. Benslijs izvilcis sievieti no dzīvokļa, tomēr viņai izdevies atbrīvoties no uzbrucēja tvēriena un patverties kaimiņa automašīnā.

Pēc aizturēšanas Benslijs paziņojis, ka viņš ir 500 gadus vecs vampīrs. Jaunietis lūdzis policistus turēt viņu ciešāk, skaidrojot, ka nevēlas viņus nogalināt un ka viņš tikai meklē sev barību.

Pašreiz Benslijs atrodas cietumā, kur gaida psihiatra novērtējumu. Viņam izvirzīta apsūdzība par ielaušanos svešā īpašumā ar mērķi pastrādāt uzbrukumu.

Tikmēr pats neparastais noziegums raisījis sabiedrībā diskusijas par vampīra tēla lomu populārajā kultūrā.

Vampīri literatūrā un kino

Pasaules literatūrā vampīri pārliecinoši ienāca līdz ar Brema Stokera pasaulslaveno darbu "Drakula", bet pēdējos gados vampīriem jaunu elpu un popularitāti atdevusi Stefānijas Meieres romānu sērija "Twilight" ("Krēsla") un vampīru seriāls "True Blood".

"Es domāju, ka vampīrs ir metafora autsaideram un plēsoņam mūsos visos.

Mēs visi ik palaikam jūtamies vieni, jūtamies atsvešināti, jūtam savu slēpto es, kas baidās no atmaskošanas (..). Tāpēc mēs jūtamies kā vampīri," intervijā aģentūrai "Reuters" atzīmēja romānu sērijas "The Vampire Chronicles" autore Anna Raisa.

Filmas "Twilight" vampīri
Filmas "Twilight" vampīri Foto: AP

Savukārt Teksasas Universitātes profesors Tomass Garza, kurš pasniedz vampīru tēlam veltītu lekciju kursu, uzskata, ka vampīri saista jaunus cilvēkus, jo viņi spējīgi apmuļķot nāvi un mūžam palikt skaisti, jauni un spēcīgi. Turklāt, salīdzinot ar vecās pasaules slāvu vampīriem, modernajā kultūrā mēs sastopamies ar daudz pievilcīgāku, laipnāku un modernāk tērptu vampīru, piebilda profesors.

"Es teiktu, ka

tā ir "Krēslas" sāga, kas piesaistījusi jaunākus pusaugu fanus.

Ja vēlaties, šajā ziņā Edvards ir ļoti "drošs" vampīrs, tāds kā "starta vampīrs" iesācējiem," atzīmēja Garza.

"Viņš ir glīts (..), bet attiecībā uz savām un Bellas seksuālajām vēlmēm rīkojas vairāk nekā negribīgi. Viņš var uzturēties laukā dienasgaismā un pat mirdz saulē (..). Dieva dēļ, viņš brauc ar "Volvo" [markas automašīnu]," piebilda profesors, norādot, ka grāmatas varonim Edvardam Kalenam piešķirts pavisam nedraudīga vampīra tēls.

Benslija gadījums ir piesaistījis plašu uzmanību un izraisījis diskusijas, bet, kaut neikdienišķs, tas nav unikāls.

Vampīri starp mums

1996.gadā kāds 16 gadus vecs Kentuki pavalsts pusaudzis, kurš bija apsēts ar lomu spēli "Vampire, the Masquerade", pārliecināja trīs citus pusaudžus doties ar viņu uz Floridu, lai palīdzētu nogalināt savas bijušās draudzenes vecākus.

Savukārt 1998.gadā policija arestēja kādu Sanfrancisko iedzīvotāju, kurš apgalvoja, ka ir 2000 gadus vecs vampīrs. Viņš bija pāršķēlis kaklus četriem bezpajumtniekiem, kuriem šis "vampīra" uzbrukums beidzās letāli.

Savukārt Anglijā kāds 1949.gadā arestēts sērijveida slepkava esot nodzēris tasīti asiņu no katra no saviem sešiem upuriem.

Raisa, kuras darbi saistījuši tūkstošiem fanu interesi, uzskata, ka šādas intensitātes identificēšanās ar vampīriem nevar būt saistīta ar viņu kā autori.

"Mani lasītāji ir romantiķi. Viņus saista dzeja un vampīru romantika, viņi nedomā, ka paši ir vampīri," norādīja Raisa.

"Visos šajos gados es ne reizi neesmu satikusi nevienu, kurš apgalvotu, ka ir vampīrs," viņa piebilda.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu