Galeriju ceļvedis. Zariņas Rīgā, Tabaka - Cēsīs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Cēsu Izstāžu nams

1.septembris jau ir tepat aiz stūra. Varbūt, kamēr jūsu bērns vēl nav nodevies mācībām, aizstaigājiet ar viņu līdz kādai galerijai vai muzejam? Par ļaunu tiešām nenāks! Jo īpaši tāpēc, ka noteikti var atrast izstādi, kas interesanta šķistu visiem.

Galerija "Daugava"

Par jaunāko darbu - izstādes "Tavs bērns" iedvesmas avotiem Aija Zariņa teic: "Zeme, es esmu tavs bērns. Esmu saitē, saskaņā ar tevi, saskaņā ar tavu pulsu. Sabiedrības skarbā dzīve traucē man ieklausīties koku lapotnes šalkās, izjust jūras viļņošanos, tavu elpu. Tomēr tikai saskaņā ar tevi veidojas un piedzimst mans spēks. Esmu skaistās Latvijas bērns. Apzinoties to, veidojas mana izpratne par šīs vietas vērtību un unikalitāti, atjaunojas mūsu saites ar pagātnes mantojumu un rodas nākotnes plāni."

Aija Zariņa dzimusi 1954. gadā. 1982. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot gleznotājas specialitāti un maģistra grādu. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1983. gada.

Vija Zariņa. "Debesis pāri visam" (2011)
Vija Zariņa. "Debesis pāri visam" (2011) Foto: Publicitātes foto / Māksla XO

Māksla XO

No 31.augusta līdz 29.septembrim galerijā "Māksla XO" skatāma Vijas Zariņas izstāde "Mana daba". Māksliniece par to saka: "Manā dabā ir vērīgi skatīties pasaulē, piefiksējot smalkās gaismas nianses, ieraugot ko īpašu, kas liek apstāties un ilgi lūkoties, aizdomāties. Pasaules mūžīgā mainība un fascinējošais vilinājums ir tas, kas mani ir interesējis vienmēr.

Ar gleznieciskiem līdzekļiem mēģinu panākt smaržu, vēju, siltumu un aukstumu, miglu, mieru un trauksmi."

Vija Zariņa ir viena no izsmalcinātākajām Latvijas gleznotājām, kuras gleznu kompozīcijas izstaro iekšēju mieru un harmoniju un atspoguļo gleznotājas iekšējo pasauli un domāšanu. Ar vienlīdz lielu rūpību Vija Zariņa strādā figurālajā žanrā, klusajā dabā, portretā un ainavā. Visā tiek saskatīts skaistais – pirmatnējā forma, kas gleznotājai ir tik svarīga. Svarīga ir arī precīzā sajūta.

Aleksejs Bogoļubovs. "Palermo skats" (1858). Anatolina Pedana kolekcija
Aleksejs Bogoļubovs. "Palermo skats" (1858). Anatolina Pedana kolekcija Foto: Publicitātes foto / LNMM

LNMM

Līdz 18. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē var apskatīt Anatolija Pedana kolekcijas izstādi. Jau kopš 20. gs. beigām muzejā ir notikušas vairākas privātkolekciju izstādes. Katra kolekcija ir atšķirīga, jo tā ne tikai apkopo kāda noteikta laika vai stila mākslas darbus, bet arī atklāj paša kolekcionāra personību, gaumi un domāšanas veidu. Šoreiz muzejs iepazīstina ar kolekciju, kurai piemīt īpašs raksturs. Skaitliski nelielas – ap 200 eksponātu – Anatolija Pedana kolekcijas pamatā ir 19.–20. gadsimta krievu, latviešu, baltvācu, ebreju un citu tautību mākslinieku darbi, kurus ir ietekmējusi krievu mākslas tradīcija.

Anatolijam Pedanam mākslas kolekcionēšana ir kļuvusi par mūža aicinājumu un izaicinājumu, jo viņam kolekcionēt nozīmē nevis krāt, bet pētīt, meklēt informāciju par nepelnīti aizmirstiem autoriem vai kāda mākslas darba tapšanas vēsturi.

Izstāde aicina iepazīt mākslas kolekcionēšanu kā ilgstošu, aizraujošu un izglītojošu procesu.
Foto: Publicitātes foto / Kalnciema kvartāls

Kalnciema kvartāls

Līdz 24.septembrim Kalnciema kvartālā aplūkojama fotogrāfiju izstāde "Kuldīgas stāsti". Maija beigās 16 jaunie Latvijas fotogrāfi attēloja Kuldīgas pilsētu, veidojot katrs savu personisko fotoeseju.

Darbnīcu vadīja žurnāla "National Geographic" fotoredaktore Sāra Līna

un radošais direktors Bils Mars.

Izstādē apskatāmi fotogrāfu Agneses Mūrnieces, Andreja Strokina, Arņa Vītoliņa, Dārtas Putniņas, Elīnas Tjutjunnikas, Ernesta Šveisberga, Jāņa Jurkovska, Jēkaba Štelmahera, Elenas Spasovas, Kaspara Sedliņa, Kristīnes Madjares, Līgas Spundes, Lindas Dambenieces, Santa Zīberga, Valtera Lāča un Zandas Pučes darbi.

Foto: Publicitātes foto / Baltijas pērle

T/c Spice

Festivāla "Baltijas pērle" ietvaros tirdzniecības centrā "Spice" atklāta filmu afišu izstāde, kas veltīta programmai "Kino un mode". Uz divdesmit četriem molbertiem izvietotas to filmu afišas, kuras stāsta par izciliem augstās modes māksliniekiem, kā arī ļauj aplūkot kostīmus, kuriem bijusi nozīmīga loma tēla mākslinieciskajā risinājumā un kuri uzlūkojami kā patstāvīgi filmas personāži.

Izstādes veidotāji norāda, ka kino ir laika gaitā spējis mainīt arī modi. Lai arī joprojām ir atklāts jautājums, kurš kuru ietekmē vairāk, tomēr,

pateicoties auglīgajai mijiedarbībai, mode iekarojusi plašāku auditoriju,

savukārt tās radītāji kļuvuši plašāk pazīstami.

Foto: Publicitātes foto / Fotogrāfijas muzejs

Fotogrāfijas muzejs

No 1.septembra līdz 2. oktobrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs apskatāma Maijas Lielauses Makdugelas (Mc Dougal) fotogrāfiju izstāde "Bromeļļas māksla". Izstādē apskatāmas aptuveni septiņdesmit fotogrāfijas - portreti, klusās dabas, pilsētas skati, abstrakcijas, kas izstādītas abos muzeja stāvos. Fotogrāfijas uzņemtas periodā no 1985. līdz 2007.gadam un izpildītas bromeļļas tehnikā.

Autore dzimusi 1926.gadā Latvijā, taču kopš 1947.gada dzīvo Anglijā. No 2000.gada pilda kluba "The Bromoil Circle of Great Britain" prezidentes pienākumus.

Maijas Lielauses Makdugelas (McDougal) senās bromeļļas tehnikas demonstrējumi būs redzami arī Latvijas Fotogrāfijas muzejā 7.septembrī plkst.18.

Foto: LETA

Latvijas Okupācijas muzejs

2. septembrī plašāku publiku iepazīstinās ar inovatīvu projektu – virtuālo muzeju "Latvijas okupācija". Virtuālais muzejs ir vērienīga digitāla ekspozīcija ar trīsdimensionālas vides elementiem, kas, Kultūras ministres Sarmītes Ēlertes ierosināta, tapusi gada laikā un 2. septembrī svinēs savu dzimšanas dienu.

Virtuālais muzejs ar interneta starpniecību iepazīstinās apmeklētājus ar lielu daļu Okupācijas muzeja satura - dokumentiem, fotogrāfijām, priekšmetiem, kartēm, atmiņu stāstu fragmentiem un citiem materiāliem. Tas sniegs informāciju par staļinisko un nacistisko režīmu Latvijā (1940–1953),

tomēr saturs nedaudz pārsniegs šīs robežas

Pirmkārt, tas skaidros arī okupācijas priekšvēsturi un kontekstu, 1939. gada Hitlera-Staļina slepeno vienošanos un 2. pasaules kara sākuma ietekmi uz Latviju. Otrkārt, virtuālajā muzejā iekļauta sadaļa par Gulagu – padomju politiskajām vajāšanām, kas beidzās tikai 1988. gadā. Digitālajā ekspozīcijā izmantoti galvenokārt materiāli no Okupācijas muzeja krājuma, bet daļa materiālu no Latvijas Nacionālā arhīva. Atsevišķus materiālus virtuālajā muzejā ļāvušas iekļaut arī citas institūcijas, piemēram, Rakstniecības un mūzikas muzejs un Vācijas Federālais arhīvs.

Cēsu Izstāžu nams

Līdz 25. septembrim Cēsu Izstāžu namā apskatāma spilgtās latviešu mākslinieces Maijas Tabakas darbu izstāde: pagājušā gadsimta septiņdesmito un astoņdesmito gadu darbi un mākslinieces jaunākās gleznas, kas tapušas laikā no 2009. līdz 2011. gadam.

Savukārt Izstāžu nama 2.stāvu ieņēmusi domubiedru grupa ''Marsija Melo'' ar stikla, zīmējumu, dizaina darbu izstādi ''Māsas Marsa Mellenes''.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu