Top20: Nedēļas interesantākie albumi (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jagjaguwar.com

Katru nedēļu lielākajos mūzikas tirgos tiek «izmesti» vairāki desmiti, ja skatāmies visas pasaules kontekstā, tad simti jaunu mūzikas albumu un singlu. Spēj tikai izvēlēties! Ja esi kāda viena žanra cienītājs, tad, protams, sekot jaunajai mūzikai ir vieglāk - katru nedēļu varbūt iznāk divi, trīs tiešām interesanti metālmūzikas vai, piemēram, džeza mūzikas ieraksti, bet ko darīt tiem mūzikas klausītājiem, kurus interesē viss jaunais, neatkarīgi no žanra? Nav viegli visam izsekot, zinu. Šī nedēļa arīdzan nav izņēmums un ir pilna ar jaunām izdotām platēm. Piedāvāju pavisam īsu ieskatu divdesmit no šonedēļ izdotajiem albumiem (bez noteiktas secības).

Starp citu, nevajadzētu arī aizmirst par to jauno mūziku, kura šonedēļ tiek bez maksas straumēta, bet oficiāli izdota jaunnedēļ. Kaut vai tajā pašā bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) lapā šonedēļ var baudīt lieliskās Niko Keisas (Neko Case) jauno albumu, «Franz Ferdinand» un «Volcano Choir» svaigākos ierakstus (skat. resursus).

www.npr.org - first listen

A$AP Ferg «Trap Lord»

Sākam ar hiphopu. Jau esmu rakstījis par «A$AP Rocky» - jaunekli, kurš 19 gadu vecumā līdzdibināja apvienību «A$AP Mob», kurā darbojas reperi, bītmeikeri, video režisori u.c. radoši ļaudis, kas aizraujas ar urbāno mūziku. Tieši pateicoties «A$AP Rocky» (īstajā vārdā Rakīms Meijers (Rakim Mayers)) panākumiem, prožektoru gaismā nokļūst arī citi «A$AP Mob» bandas mākslinieki. Viens no tādiem - Hārlemas reperis «A$AP Ferg» (Darold Ferguson Jr.), kas šonedēļ (20.augustā) laidis klajā albumu «Trap Lord». Tajā dzirdami tādi viesmūziķi kā jau minētais Rakīms, «Waka Flocka Flame», «French Montana» u.c.

Julianna Barwick «Nepenthe»

2012. gada festivāla «Skaņu mežs» viešņa - amerikāņu mūziķe Džūliana Bārvika (Julianna Barwick) šonedēļ laidusi klajā savu jauno plati «Nepenthe», ko var noklausīties mājas lapā «Gorilla Vs. Bear». Turpat aplūkojamas arī fotogrāfijas no Islandes, kuru apceļojusi māksliniece. Albums seko 2011. gada ierakstam «The Magic Place».

Bārvika savus skaņdarbus veido, dzīvajā režīmā vairākos slāņos ierakstot savus dziedājumus, tādā veidā radīdama ēteriskas, sapņainām balss cilpām piesātinātas balādes, kas skanējumā ir radniecīgas gan pacilājošai baznīcas kora mūzikai, gan tādām mūsdienu neatkarīgās mūzikas parādībām kā «Grouper» un «How To Dress Well», kā arī Braiena Īno ambientās mūzikas darbiem.

Klausies albumu šeit www.gorillavsbear.net

John Mayer «Paradise Valley»

Vairāku «Grammy» balvu ieguvējs un siržu lauzējs Džons Meiers (John Mayer) šonedēļ izdod sesto albumu «Paradise Valley», kurā kā viesmūziķi dzirdami neosoula jaunais spīdeklis Frenks Oušens (Frank Ocean) un Meiera draudzene Keitija Perija (Katy Perry). Tradicionāls poproks ar blūza un kantri elementiem.

Braids «Flourish // Perish»

Monreālas/Kalgari kvarteta «Braids» debijas albums «Native Speaker» (skat. recenziju) 2011. gadā bija viens no interesantākajiem eksperimentālās rokmūzikas ierakstiem. Šonedēļ grupa laiž klajā jaunu plati. Arī šajā ierakstā 23 gadu vecās Rafaelas Standelas Prestones (Raphaelle Standell-Preston) dziedājums uzjundī asociācijas ar 1980.gadu sapņotājiem «Cocteau Twins» un «The Sundays» rotaļīgo, vieglo skanējumu.

Andrea Echeverri «Ruiseñora»

Kolumbiešu alternatīvās mūzikas dīva Andrea Ečeveri šonedēļ izdevusi jaunu soloalbumu. Pirms tam dziedātāja bija pazīstama kā rokgrupas «Aterciopelados» dibinātāja un soliste. Plati visā pilnībā vēl var paspēt noklausīties NPR.org.

Klausies albumu šeit www.npr.org

DIANA «Perpetual Surrender»

Vēl viens jauns kolektīvs no Kanādas, Toronto radījis interesantu džeza, indī un popmūzikas hibrīdu. Plate «Perpetual Surrender» tiek šonedēļ izdota izdevniecības «Jag jaguwar» apgādā, un tajā dzirdami sen nedzirdēti saksofona solo un dziedātājas Karmenas Elles (Carmen Elle) samtainā balss.

DIANA
DIANA Foto: jagjaguwar.com

Drenge «Drenge»

«Flat Duo Jets» un «The White Stripes» tradīcijas turpina jauns blūzroka duets no Anglijas «Drenge». Tā pamatā divi brāļi, kas sākuši muzicēt aiz garlaicības.

Earl Sweatshirt «Doris»

Hiphopa grupējumu «Odd Future» šonedēļ pārstāv dalībnieks Ērls Svetširts (Earl Sweatshirt). Albums «Doris» seko 2010. gada ierakstam «Earl», kuru tolaik 16 gadus vecais reperis izdalīja bez maksas. Jaunajā platē piedalās vairāki čomi no «Odd Future» (Domo Genesis, Frank Ocean, Casey Veggies, Tyler, the Creator), kā arī leģendārais RZA un Maks Milers (Mac Miller).

Crocodiles «Crimes Of Passion»

Sandjego rokmūzikas duets spēlē netīru, trokšņainu garāžroku. Solists Brendons Velčess (Brandon Welchez) par sievu ir apņēmis meiteņu grupas «Dum Dum Girls» dalībnieci Dī Dī, bet šā albuma ierakstam piesaistījis dāņu grupas «The Raveonettes» līderi, producentu Sune Rose Wagner. Šis ir jau ceturtais grupas albums.

Julia Holter «Loud City Song»

Oktobrī šo Losandželosas mākslinieci redzēsim nepieradinātās mūzikas festivālā «Skaņu mežs». Jaunais albums seko TVNET slejās aprakstītajam ierakstam «Ekstasis» un ir brīnišķīgs - tas sapludina ambiento un popmūziku neticami skaistā muzikālā ainavā. Ierakstu var šobrīd nobaudīt pilnā garumā NPR.org lapā.

R. Stevie Moore «Personal Appeal»

61 gadu vecais Roberts Stīvens Mūrs tiek dēvēts par «lo-fi leģendu», vienu no izteiksmīgākajiem kasešu un CD-R estētikas flagmaņiem. Kopš 1968. gada viņš izdevis aptuveni 400 kasetes savas «Cassette Club» mājas studijas paspārnē, taču tādu īstu hitu sacerēt tā arī nav spējis. «Why Can’t I Write A Hit?» - zīmīgs ir viens no albuma (drīzāk izlases) dziesmu nosaukumiem. Viņa fans, piemēram, ir Āriels Pinks. Jaunais albums tiek izdots šonedēļ uz saucas «Personal Appeal».

Sarah Neufeld «Hero Brother»

Sāra Neufelda (Sarah Neufeld), kas pazīstama kā «Arcade Fire» vijolniece, starp citu, 2008. gadā ir bijusi Rīgā ar sava projekta «Bell Orchestre» koncertu klubā «Depo» (skat. recenziju)

Šonedēļ viņa laidusi klajā savu pirmo soloalbumu, kurā producenta Nilsa Frāma (Nils Frahm), kas arīdzan, starp citu, bijis Latvijā, Durbes festivālā «Zemlika», virsvadībā rada interesantas, eksperimentālas vijoles skaņas. Plati izdod «Constellation Records».

No Age «An Object»

Losandželosas artistiskā pankroka duets «No Age» šonedēļ laiž klajā jaunu plati, kas seko 2010. gada «Everything in Between». Kritiķi šoreiz nav tik lielā sajūsmā - ieraksts ir daudz eksperimentālāks. Šim ierakstam piestāvētu apzīmējums «sapņainais panks».

Travis «Where You Stand»

Skotu grupa «Travis» («Positivus» viesi, starp citu) pēc piecu gadu pauzes šonedēļ atgriežas ar septīto studijas albumu. Daži kritiķi to dēvē par izdevušos, bet vairums par stipri viduvēju. Arī es pāris reizes to noklausījos un neko īpaši aizraujošu šajā ierakstā nesaklausīju. Paklausies arī tu!

Pure Bathing Culture «Moon Tides»

Portlendas sapņu popa duets, kurā muzicē taustiņinstrumentāliste un dziedātāja Sāra Versprile (Sarah Versprille) un ģitārists Deniels Hindmans (Daniel Hindman), šonedēļ laiž klajā pilno studijas albumu, kas seko pagājušā gada mazalbumam. Jaunais albums tapis producenta un grupas «The Shins» dalībnieka Ričarda Svifta virsvadībā, kas strādājis arī ar TVNET slejās aprakstītajiem «Foxygen».

Kaut kas starp «Beach House» un «Fleetwood Mac». Ievadošais «Pendulum» ir brīnišķīgs!

Shigeto «No Better Time Than Now»

Izdevniecības «Ghostly» apgādā šonedēļ laists 30 gadus vecā japāņu izcelsmes elektroniķa Šigeto (Shigeto) albums «No Better Time Than Now», kurā sakausēti ambienti trokšņi, neuzkrītoši bīti, rhodes piano dzidrais un vienlaikus siltais tonis, un tas viss pārklāts ar viegliem džezīgiem aranžējumiem. Bauda ausīm, vārdu sakot.

Zola Jesus & JG Thirlwell «Versions»

Krievu izcelsmes amerikāņu dziedātāja Nika Roza Danilova, kas pazīstama ar skatuves vārdu «Zola Jesus», jau no mazotnes mācījusies operas mākslu. Tāpēc nav brīnums, ka jaunajā albumā viņa sadarbojas ar austrāļu postpanka un avangarda komponistu un aranžētāju JG Thirlwell (James George Thirlwell) un iedziedājusi mūziku (galvenokārt savas vecās dziesmas) Ņujorkas stīgu kvarteta «Mivos Quartet» pavadībā.

White Lies «Big TV»

Lielbritānijas raidkorporācijas BBC veidotā saraksta «2009.gada skaņas» otrās vietas ieguvēji Londonas rokgrupa «White Lies» šonedēļ izdod savu trešo albumu «Big TV» (Lielbritānijā plate jau izdota pagājušonedēļ). Nekas daudz nav mainījies - «interpoliski» un «killeriski» akcenti, acīmredzamas «Joy Division» ietekmes.

Laura Veirs «Warp And Weft»

Amerikāņu folkmūzikas dziesminiece no Kolorādo sniegotajām virsotnēm šonedēļ atgriežas ar devīto studijas plati «Warp And Weft». Kā vienmēr lieliski! Noklausies albuma ievadošo dziesmu, kurā Veirsai palīdz vēl viena alternatīvā kantri sirēna - Niko Keisa.

Alexander von Mehren «Aéropop»

Pēc desmit gadu akadēmiskām studijām šis nu jau 29 gadus vecais jauneklis uzbūvējis ierakstu studiju Bergenā, Norvēģijā un radījis interesantu popmūzikas ierakstu franču (arī angļu) mēlē. Pie ietekmēm viņš min ļoti labas lietas - «Stereolab», «The High Llamas» un Čikāgas postroku. Tieši viens no Čikāgas meistariem - Džons Makeintairs arī producējis šo albumu.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu