"Baleta zvaigznes Jūrmalā" pulcēs zvaigžņu plejādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

5.augustā Jūrmalā norisināsies 12.starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā", kurā viesosies pasaules baleta zvaigžņu plejāde un būs skatāmi mūsdienu horeogrāfu meistardarbi, informē Dzintaru koncertzāles projektu vadītāja Ieva Studente.

Arī šogad festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis skatītājiem būs sarūpējis pasaulslaveno horeogrāfu Džona Noimaijera un Alekseja Ratmanska meistardarbus, kā arī piedāvās tikšanos ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta galvenajiem solistiem un jaunajiem māksliniekiem.

Uz Dzintaru koncertzāles skatuves 5.augusta vakarā uzstāsies

Lielbritānijas Karaliskā baleta zvaigzne - spāniete Icjara Mendisabala,

kas jau pagājušajā vasarā skatītājus sajūsmināja ar pāragri aizsaulē aizgājušā vācu horeogrāfa Uves Šolca darbiem. Šovasar kopā ar partneri, Nicas baleta solistu Žanu Sebastjēnu Kolo viņa dejos Šolca miniatūru "Ādams un Ieva".

Festivālā uzstāsies Hamburgas baleta solisti - latviete Anna Laudere un ukrainis Edvīns Revazovs ar fragmentu no Noimaijera radītās "Kamēliju dāmas". Šis 1975.gadā Štutgartē pirmiestudētais balets visā pasaulē izveidojis priekšstatu par dramatisko baletu mūsdienu interpretācijā.

Mūsdienu baleta horeogrāfijas Latvijas skatītājiem piedāvās arī Lionas baleta solists Tadajoši Kokeguči. Paralēli dejas studijām Sorbonnā muzikoloģiju apguvušais mākslinieks 2006.gadā Nīderlandē saņēma prestižo balvu "Zwaan" ("Gulbis") par labāko Marko Geckes horeogrāfijas interpretāciju.

Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs festivālā debitēs kā horeogrāfi
Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs festivālā debitēs kā horeogrāfi Foto: LETA

Festivālā īstas baleta klasikas pērles skatītājiem no baleta "Pahita" un "Korsārs" demonstrēs Tulūzas baleta "Du Capitole" solisti francūziete Magali Gerrī un armēnis Dāvits Galstjans. Savukārt drosmīgu un radošu izaicinājumu uzņēmušies LNO baleta vadošie solisti

Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs, kuri pirmo reizi plašas publikas priekšā stāsies horeogrāfu ampluā.

Abi Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļas studenti radījuši humoristisku miniatūru "Trīs" ar Nikolo Paganīni mūziku.

Variācijā no baleta "Apburtā princese" piedalīsies jaunās baleta mākslinieces Alise Prudāne, Jolanta Lubēja, Ieva Rācene un Jeļena Dzalbo. Prudāne, kura nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada veiksmīgākā debitante, dejos arī pārī ar baleta solistu Zigmāru Kirilko.

Ar fragmentu no Alekseja Ratmanska baleta "Pelnrušķīte" iepazīstinās Sanktpēterburgas Marijas teātra soliste Jeļena Jevsejeva un Mihails Sivakovs. Ratmanska "Pelnrušķīti" ar Sergeja Prokofjeva mūziku pasaules dejas kritiķi novērtējuši kā patiesi inovatīvu mākslas darbu, ne vien klasiskā baleta modernizāciju. Pasaulē uzskatīts par šobrīd pašu pieprasītāko horeogrāfu, Ratmanskis nesen pagarinājis savu pastāvīgā mākslinieka līgumu ar Amerikas Baleta teātri līdz pat 2023.gadam.

12.starptautiskā baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā" Dzintaru koncertzālē norisināsies 5.augustā plkst.19.30.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu