Galeriju ceļvedis. No Rīgas līdz Cēsīm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Cēsu Mākslas festivāls

Karstums, šķiet, ir rimies, "Jaunā viļņa" kaislības arī pamazām norimst. Tātad - šis būtu īstais laiks baudīt mākslu, turklāt ne tikai Rīgā, bet arī ārpus tās. Nu kaut vai Cēsīs, kur Mākslas festivāla ietvaros notiekošās izstādes aplūkojamas līdz pat 14.augustam.

Rīgas galerija

No šodienas līdz 3.septembrim "Rīgas galerijā" būs aplūkojama gleznotājas Ievas Iltneres darbu izstāde "Apsēstība", kurā iekļauti mākslinieces jaunākie darbi. Tajos māksliniece analizē cilvēku apsēstību ar materiālās pasaules priekšmetu kolekcionēšanu, krāšanu, arhivēšanu un eksponēšanu. Šī apsēstība ar mākslas grāmatu, laikrakstu, vinila plašu, vecu foto un radioaparātu kolekcionēšanu ir arī stāsts par mūsdienu patērētāju sabiedrības vēlmi veidot ap sevi aizvien iespaidīgāku priekšmetu kultūrslāni, lai vēlāk eksponētu to muzejos un privātos krājumos.

Lai gan autore pazīstama kā figurālās mākslas meistare, šajā izstādē māksliniece atsakās no tiešas cilvēku tēlu klātbūtnes, ļaujot priekšmetiem runāt par indivīda iekšējo pasauli un kaislībām.

"Dažreiz šīs kolekcijas ir kā atmiņu dienasgrāmatas, dažreiz kā zudušā laika aizgājušo tehnoloģiju liecības.

Stāsts par lietu dabu, par laika nenovēršamo plūdumu," stāsta Iltnere.

Starp citu, Ievas Iltneres jaunākā izstāde maijā ar panākumiem tika eksponēta prestižajā 7.starptautiskajā mūsdienu mākslas izstādē "Viennafair 2011" Vīnē.

Vilis Ozols. "Galds"
Vilis Ozols. "Galds" Foto: Publicitātes foto / LNMM

LNMM

No šodienas līdz 4.septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē skatāma latviešu vecmeistara gleznotāja Viļa Ozola personālizstāde. Pirmo reizi vienkopus redzami mākslinieka darbi, kas tapuši no 1960. līdz 2010. gadam.

Ozols ienāca latviešu mākslā 20.gadsimta 60.gados kā viens no skarbā stila gleznotājiem. Figurālajās kompozīcijās viņš pievērsās sev tuvajam lauku dzīves attēlojumam - tajās redzams cilvēks, darbs, daba. Ozols glezno klasiskus un vienkāršus ikdienas priekšmetus - māla krūzes, skaņuplates, maizes klaipus -, to kopsakarībās meklējot līdzsvaru, kārtību un stabilitāti. Gleznotie priekšmeti jau kļuvuši par latviešu mākslas estētikas simboliem.

Augstais skatu punkts ļauj pārskatīt kompozīciju un veidot tumši gaišo laukumu ritmiku.

Ozola darbu emocionālās izteiksmes līdzekļi ir kolorīts, silta, klusināta krāsu gamma, tonāli tuvu krāsu toņu nianses, matēta fakturētās virsmas patina.

Edgars Vinters. "Pie jūras" (1986)
Edgars Vinters. "Pie jūras" (1986) Foto: Publicitātes foto / Galerija "Antonija"

Galerija "Antonija"

No 4. līdz 31.augustam klasiskās mākslas galerijā "Antonija" var iegriezties gleznotāja Edgara Vintera personālizstādē "Retrospekcija". Izstāde iecerēta kā atskats uz mākslinieka bagātīgo mūža veikumu. Turklāt jāpiebilst, ka 1919.gadā dzimušais mākslinieks glezno vēl joprojām. Lielākā daļa darbu tapuši mākslinieka "radošajos džungļos" - tā viņš sauc savu piemājas dārzu.

Tur ir radīti dabiski apstākļi, lai gleznotu plenērā. Darbi top vienā piegājienā dažādos gadalaikos un laika apstākļos, par pamatu izmantojot dzimtā Purvciema apkārtni, kā arī Ulbrokas, Lielās un Mazās Juglas, Rīgas nomales un Vidzemes jūrmalas ainavas, ziedus un ziedu kompozīcijas.

Foto: Publicitātes foto / "Māksla XO"

"Māksla XO"

Līdz 23.augustam galerijā "Māksla XO" skatāma gleznotājas Helēnas Heinrihsones darbu izstāde "Akvarelis".

Savā jaunākajā akvareļu izstādē Heinrihsone kompozicionāli apvieno dažādus mirkļa iespaidus ar tradicionāliem priekšstatiem, kas izkristalizējušies, gadiem ilgi iedvesmojoties no Slīteres rezervāta. Tās ir sasalušas rozes sniegputenī un sniegpārsliņas precīza anatomija, sniega klajums ziemas saulē un vīzija par kailfigūrām pikojoties. Vai arī pavasara motīvs, kur pretstatā sakāpinātajam gaismēnas kontrastam daudz ko atklāj vibrējoši atspīdumi peļķēs - kā mazās, intīmās pasaulēs. Pavasara drudzis dabā - naktī starmeša gaismā notverts pāri ceļam skrienošs alnis.

Kā gadalaiku atšifrētāji

Heinrihsones darbos atklājas putni, zvēri, cilvēka figūras, sejas.

Turklāt dabas pārmaiņu motīvs ietver reālo un nosacīto - precīzas ainavu studijas apvienojumā ar tēlainu alegoriju.

Rīgas dome

Līdz 30.augustam Domes 1.stāva foajē var ielūkoties fotoizstādē "Rīga sporto".

Izstādes veidotāju nolūks – palīdzēt atklāt laiku un cilvēkus, kas iemūžināti fotogrāfijās, izdzīvot notikumus Rīgas vēsturiskajās vietās, kur kūsāja un šodien kūsā sporta dzīve, tādejādi mudinot apzināties pagātnes un tagadnes sporta notikumu vēsturisko nozīmi, lai radītu priekšstatu par mūsu sporta kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī rosinātu interesi par sportu kā veselīga un aktīva dzīvesveida pamatu.

Izstādē izmantotas Latvijas Sporta muzeja krājuma materiāli, profesionālu fotogrāfu un amatieru fotogrāfijas.

Totaldobže Mākslas centrs VEF teritorijā

Līdz 8. augustam te apskatāma gleznotāja Kaspara Bramberga izstāde.

"Iespējams, viens no pārsteidzošākajiem šī gada (2010) mākslas notikumiem pienācis, kā saka, nemanot. Pēc vairākām interesantām, bet kamerstilā ieturētām personālizstādēm Rīgas centra galerijās un kanonisko vērtību popsīgas pārcilāšanas publiskajās zālēs (Zelta darbi, Peldētājas, Mākslinieku Savienības kolekcijas izstāde) beidzot ir pieteicies nopietns pretendents Dienas, Purvīša un visām iespējamajām balvām. Pavisam ne no tās puses, no kuras gaidīts, – Kaspara Bramberga personālizstāde meklējama Pārdaugavā, Slokas ielā, vienā no vislabākajām, bet ne populārākajām izstāžu telpām Rīgā DFAB.

Lieku reizi apliecinot, ka īsta māksla ne vienmēr uzrodas tur, kur to skaļi mīl,"

tā pirms nepilna gada rakstīja mākslas kritiķis Vilnis Vējš, ar piebildi - nu Kaspara darbi apskatāmi VEF teritorijā.

Vairāk informācijas – http://www.totaldobze.com/ArtCenter/exhibitions

Foto: Publicitātes foto / Brīvdabas muzejs

Brīvdabas muzejs

No 5. augusta līdz 4. septembrim Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs apskatāma gadskārtējā tautas lietišķās mākslas žanru izstāde "Metāls, rotas, dzintars". Izstādē tiks eksponēti metālkalumi - dažādu formu, izmēru un konstrukciju lielie svečturi, mazāki galda svečturi, griestu un sienas lampas, lukturi, kamīna piederumu komplekti, žogu kalumi, vārtu, durvju un citi apkalumi, kā arī arheoloģiskās, etnogrāfiskās un mūsdienu rotas no metāla. Dzintara rotu ekspozīciju veidos galvenokārt Liepājas tautas lietišķās mākslas studiju meistaru darbi. Ekspozīciju papildinās krāsaini dažādu faktūru un materiālu austi grīdas celiņi.

Alises Kaskas (Igaunija) darbs izstādē Jūrmalas muzejā
Alises Kaskas (Igaunija) darbs izstādē Jūrmalas muzejā Foto: Publicitātes foto / Jūrmalas muzejs

Jūrmalas pilsētas muzejs

No 1. līdz 7.augustam Jūrmalas Pilsētas muzejā notiks Galerijas 21 rīkotā trīs Baltijas valstu jauno mākslinieku izstāde, kurā tiks pārstāvēti trīs jauni, bet jau starptautisku atzinību guvuši Baltijas mākslinieki – gleznotāja Anda Lāce no Latvijas, tēlnieks un multimediju mākslinieks Tads Vosiļus (Tadas Vosylius) no Lietuvas un igauņu gleznotāja Alise Kaska (Alice Kask).

Andas Lāces gleznas guvušas ievērību vairākās izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs – Maskavā, Stokholmā, Deli, Brēmenē, Viļņā; viņa divreiz nominēta Vilhelma Purvīša balvai. Alises Kaskas gleznām raksturīga lakoniska, bet bagāta tonalitāte.

Darbi ir enerģētiski uzlādēti, risinot eksistenciālas problēmas,

savukārt lietuvietis Tads Vosiļus ir daudzsološs tēlnieks, kas, apvienojot klasiskos tēlniecības principus ar jaunāko tehnoloģiju sniegtajām iespējām, rada interaktīvus objektus, multimediālas instalācijas gan iekštelpās, gan pilsētvidē, kā arī veido vizuāli audiālas skulptūras, pārveidojot sadzīvē pazīstamus priekšmetus par pārsteidzošiem mākslas darbiem.

Cēsis

* Cēsu Vecajā alus brūzī apskatāma Baltijas laikmetīgās mākslas izstāde "Starptelpa". Izstādē pārstāvēti gan tādi pazīstami Latvijas mākslinieki kā gleznotāja Helēna Heinrihsone, tēlnieks Aigars Bikše, fotogrāfi Māra Brašmane un Alnis Stakle, gan jaunie autori Ivars Drulle un Reinis Hofmanis, igauņi Tonis Sādoja (Tõnis Saadoja) un Flo Kasearu (Flo Kasearu), kā arī Latvijā pazīstamais lietuviešu gleznotājs Jons Gasiūns (Jonas Gasiunas).

* Cēsu Pils klētī - multimediāls projekts "Džons Keidžs Krievijā un pasaulē", kura autors Sergejs Bugajevs "Āfrika" ir viens no šībrīža Krievijas aktuālās mākslas spilgtākajām parādībām.

Dizaineres Patrīcijas Antonači darbs izstādē "Work-it-out"
Dizaineres Patrīcijas Antonači darbs izstādē "Work-it-out" Foto: Publicitātes foto / Cēsu Mākslas festivāls

* Cēsu Pils klēts kompleksā - Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalācija "Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā", kā arī Modes mākslas izstāde "Work-it-out", kur iespēja apskatīt mākslinieku Arta Štamgūta, Līgas Bangas, Vita Radziņas, Indras Miklāvas un Nila Vilņa, bērnu modes dizaineres Daces Sāmītes un zīmola QooQoo radītājas Aļonas Bauskas modes instalācijas.

Šajā izstādē pārstāvēti arī divi ārzemju viesi - apavu dizainere Patrīcija Antonači (Patrizia Antonacci, Itālija) no Florences un Valentims Kuarežma (Valentim Quaresma, Portugāle).

* Cēsu Izstāžu namā - festivāla tradicionālā personālizstāde, kas šoreiz atvēlēta fotogrāfam Jānim Deinatam.

Rēzekne

Latgales Kultūrvēstures muzejā atklāta mākslinieces Ģertrūdes Zeiles gleznu personālizstāde "Atgriešanās". Gleznotāja visu radošo mūžu dzīvojusi Rīgā, bet vienmēr ir saglabājusi garīgās saites ar dzimto Naujeni Daugavpils pusē. Šī izstāde ir kā simboliska mākslinieces atgriešanās dzimtajā novadā - pēc ilgāka pārtraukuma gleznas atkal tiek eksponētas Latgalē.

Zeile caur gleznām pauž gan savas atmiņas, gan šodienas sajūtas un vēlmes, gan nākotnes cerības. Viņas gleznu tematika ir pašas dzīve - bērnībā saņemtās bagātības, dzīvē sastaptie cilvēki un pārdzīvotās attiecības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu