Septembrī notiks "Homo Novus 2011"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.homonovus.lv

Rīgā no 3.septembra līdz 9.septembrim norisināsies gadskārtējais starptautiskais Jaunā teātra festivāls "Homo Novus 2011", informē Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāves Zane Kreicberga un Gundega Laiviņa..

Programmas pamatā četras sadaļas

"Homo Novus" programmu šogad veido četras sadaļas - viesizrādes, jauno latviešu režisoru pirmizrādes eksperimentālajā platformā "Prove III", scenogrāfijas instalāciju izstāde un izrāde "KRUSTpunkts" un britu un latviešu mākslinieku sadarbības projekts "Distance".

Festivāla galveno asi veido viesizrāžu programma, kuru papildinās arī vairākas meistardarbnīcas un publiskas diskusijas ar māksliniekiem. Viņu vidū ir franču cirka mākslinieki, kuru teātra un dzīves izjūtu raksturo neierobežota brīvība, piemēram, Kamils Buatels ar savu trupu no Parīzes izrādē "Šis mirklis", britu teātra kolektīvi, kas jau vairākus gadu desmitus stabili turas Eiropas skatuves mākslas avangardā, piemēram, "Lone Twin" ar izrādi "Deviņi gadi" un "Katastrofu triloģiju" un "Forced Entertainment" sešu stundu izrādi-maratonu "Quizoola!".

Festivālā būs skatāms tāds skaudri precīzs un tīrs aktieru teātris kā Oskara Koršunova teātris no Viļņas ar Maksima Gorkija "Dibenā", asprātīgi eksperimentētāji ar telpu, formu, vārdu un idejām - mākslinieku tandēmi Eva Meijere-Kellere un Sibilla Millere no Berlīnes ar skaņu instalāciju "Katastrofu būvniecība", kas taps kopā ar latviešu bērniem, Juha Valkeapē un Taito Hofrens no Helsinkiem ar performanci teltī "Desmit ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek" un Haine Avdals un Fabriss Muanē no Briseles ar izrādi vienam skatītājam viesnīcas numurā "Lauka darbi - Viesnīca".

Kopīgs elements - katastrofas

Visās festivāla izrādēs klātesošs ir kāds kopīgs elements, kas atspoguļo mūsu laika pasaules izjūtu. Tās ir katastrofas - personīgas un globālas, šausminošas un smieklīgas, ikdienišķas un neparedzamas, stāsta Jaunā teātra institūta pārstāves.

Arī šajā festivālā Jaunā teātra institūts turpina attīstīt "Homo Novus 2005" sākto eksperimentālo platformu jaunajiem režisoriem "Prove".

Foto: www.homonovus.lv

Vladislavs Nastavševs izrādē "Sņeguročka", kas notiks zem klajas debess Ķīpsalas Autocentrā, Jurijs Djakonovs izrādē "Genesis XP" un Viesturs Meikšāns kopā ar mūziķiem Jēkabu Nīmani un Maksimu Šenteļevu atjaunotajā izrādē-lekcijā "Partitūra ekosistēmai" vēsturiskajā Tvaika turbīnas cehā Andrejsalas spēkstacijā, kas guva lielu skatītāju atsaucību festivālā "Homo Alibi 2010", dalīsies savās vīzijās par pasaules perspektīvām 2020.gadā.

Vai pasaule pēc desmit gadiem būs savādāka, ja tās iedzīvotāji nemainīs savus ieradumus un attieksmi pret dabas resursiem? Vai māksliniekiem ir kas sakāms par cilvēku ietekmi uz klimatu, bioloģisko daudzveidību un citiem aspektiem, kas ietekmē mūsu planētas likteni, un vai viņu balsis tiek sadzirdētas? Šos un citus jautājumus mākslinieki uzdod starptautiskajā projektā "Imagine 2020: Māksla un klimata pārmaiņas", kurā iesaistījušās vienpadsmit Eiropas skatuves mākslas organizācijas, tostarp arī Jaunā teātra institūts.

Plaša Latvijas mākslinieku pārstāvniecība

Savukārt Jaunā teātra institūta līdzdalība citā Eiropas projektā - Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles iniciētajā "KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde" - vainagojusies ar plašu un augstu novērtētu Latvijas mākslinieku pārstāvniecību vienā no šīgada vērienīgākajiem skatuves mākslas projektiem Eiropā.

Monikas Pormales, Daces Džeriņas, kā arī Mārītes Mastiņas un Rolanda Pēterkopa jeb "Mareunrol's" instalācijas jūnijā bija skatāmas Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē, bet septembrī ieņems namu Skolas ielā 15, kur festivāla dienās no plkst.17 līdz plkst.21 būs skatāma izstādes formāta izrāde "KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde".

Tie būs septiņi darbi, kas atrodas zonā starp vizuālo mākslu un teātri, privāto un publisko, sastingumu un kustību, troksni un klusumu, gaismu un tumsu. Krustpunkta situācijā nonāks arī skatītājs, gūstot jaunu pieredzi - starp radīšanu un skatīšanos, citu vērošanu un sevis ieraudzīšanu. Līdzās jau minēto latviešu mākslinieku darbiem Rīgas "KRUSTpunktā" iekļautas itāļu režisora Romeo Kasteluči, zviedru mākslinieka Hansa Rozenstrēma un čehu fotogrāfa Bohdana Holomīčeka dzīvās instalācijas.

Bet nama pagalmā būs aplūkojama scenogrāfa Reiņa Suhanova un viņa radošas komandas veidotā "Telpa telpā" - Latvijas nacionālā ekspozīcija Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē, kas izraisīja lielu starptautisku interesi un saņēma daudzus komplimentus no visdažādāko kultūru pārstāvjiem.

Latvijas un Lielbritānijas sadarbības projekts "Distance"

Ceturto "Homo Novus 2011" programmas sadaļu veido Latvijas un Lielbritānijas sadarbības projekts "Distance" - ceļojoša performanču programma, kas aicina cilvēkus sazināties un sadarboties pat tad, ja distance starp viņiem pirmajā mirklī šķiet nepārvarama.

Programmas kuratori, jaunie londonieši Jo Linna Go, Simone Kenjona un Neils Kalahans sadarbojas ar māksliniekiem, kuri, iedvesmojoties no distances starp Londonu, Ņūkāslu un Rīgu, rada darbus, kas savieno trīs pilsētas un trīs festivālus - "Homo Novus", Londonas Starptautisko teātra festivālu "Lift", "Wunderbar" festivālu Ņūkāslā un to skatītājus.

"Distancē" piedalās Fīlds Brodkāsts no Londonas, radošā apvienība "Nomadi" no Rīgas, Pīters J. Evanss no Ņūkāslas, Sorela Mugeridža un Laura Nanni no Braitonas un Toronto, Stīvs Ounanians no Losandželosas un Valters Sīlis no Rīgas. Šīs programmas pasākumos ieeja būs bez maksas.

Biļetes uz "Homo Novus" izrādēm var iegādāties Biļešu Servisa tirdzniecības vietās, bet no 15.augusta - arī Jaunā Rīgas teātra kasē. Savukārt ieejas biļetes uz izstādi-izrādi "KRUSTpunkts" varēs iegādāties tikai Festivāla centrā Skolas ielā 15 pirms pasākuma apmeklējuma. Savukārt Jaunā teātra institūtā ir pieejami festivāla abonementi, kas dos iespēju visas 13 festivāla izrādes un izstādi noskatīties par zemāku cenu.

Festivālu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu