Gundega Skudriņa modi pozicionē kā nopietnu mākslu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / fashionheroines.blogspot.com

Uzņēmēja, pasākumu organizatore un TV "seja" Gundega Skudriņa jau otro gadu Cēsu Mākslas festivāla ietvaros rīko modes izstādi. Šogad tai dots nosaukums "Work it Out!" ("Izstrādā to!"), un izstādes īpašie viesi ir portugāļu mākslinieks Valentims Kuarežma un itāļu kurpju dizainere Patrīcija Antonači.

Gundega stāsta, ka izstādes mērķis arī šogad ir gluži tāds pats kā pērnvasar - pozicionēt modi kā nopietnu mākslu, kas ir pilntiesīga kultūras un citās jomās, kā arī parādīt plašāk to, ko dara modes dizaineri.

"Desmit modes mākslinieki no Latvijas, Itālijas un Portugāles piedāvās mākslas objektus, kas veidoti, izmantojot visdažādākās tehnikās un materiālus, lai pēc iespējas daudzveidīgāk atklātu un ilustrētu savas un apkārtējo indivīdu attiecības ar darbu," stāsta izstādes kuratore, piebilstot - lai gan izstādes centrā ir tieši modes mākslinieka attiecības ar darbu,

tā ļaus katram apmeklētājam palūkoties arī uz savām attiecībām ar darbu no jauna skatu punkta

un meklēt atbildes uz jautājumiem, vai darbs ir pasauli virzošs spēks, vai tas ir tikums un misija vai tikai pienākums un iespēja izdzīvot.

Itāļu dizainere Patrīcija Antonači izstādes laikā Pitti
Itāļu dizainere Patrīcija Antonači izstādes laikā Pitti Foto: Publicitātes foto / Cēsu Mākslas festivāls

"Tā varētu būt izstādes filosofija - kas vispār ir darbs mūsdienu cilvēkam, kad fizisku un garīgu darbu lielā mērā aizstājuši roboti, datori un citas tehnoloģijas, un vai darbs mums asociējas ar piepūli, neērtībām un pat ciešanām, vai tomēr tas sniedz gandarījumu un ir iespēja radoši izpausties," skaidro Gundega Skudriņa.

Viņa arī atgādina - lai gan varētu šķist, ka modes mākslinieku veikums ir spožs glamūrs, defilē, skaisti un interesanti tērpi, aiz tā stāv smags un melns darbs. "Viņi var parādīt sabiedrību gluži kā laikmeta spogulī. Kā? Nu, to varēsiet redzēt izstādē," smej Gundega, kura nu jau kļuvusi par trīs meitu mammu - pirms trim mēnešiem viņa sarūpēja dvīņumāsiņas Grētu un Gabrielu vecākajai meitai Gerdai.

Portugāļu mākslinieks un rotu dizainers Valentims Kuarežma
Portugāļu mākslinieks un rotu dizainers Valentims Kuarežma Foto: Publicitātes foto / fashionheroines.blogspot.com

Kā Gundegai Skudriņai izdevies uz Cēsīm dabūt portugāļu modes mākslinieku un itāļu kurpju dizaineri, kura veido apavus Roberto Cavalli modes zīmolam? "Nu, tā ir kārtējā latvju bāleliņu veiksme. Aizrakstīju abiem e-pastu, un, kā par brīnumu, abi piekrita," smejas Gundega, piebilstot - iespējams, tā bijusi veiksmīga apstākļu sakritība, jo

acīmredzot gan Valentimu, gan Patrīciju interesējis, kas notiek Latvijā,

kas tas par festivālu, vai gluži vienkārši bijis labs garastāvoklis.

Patrīcija izstādes apmeklētājiem piedāvās novērtēt darba ar nosaukumu "The human condition" - savu interpretāciju par cilvēku kā lietu vergu. Savukārt Valentims - rotaslietu dizainers, kurš uzvarējis Eiropas jauno mākslinieku konkursā tēlotājmākslas kategorijā, - darbu "Ātrums". "Tas veidots no rotaslietām, kas radītas vienam mērķim - transformētas kalpot citam Visumam -, un

tieši to kustība simbolizēs mūsdienu izpratni par ātrumu,"

Skudriņa raksturo portugāļa darbu.

Protams, izstādē piedalīsies arī latviešu modes mākslinieki Artis Štamgūts, Līga Banga, Vita Radziņa, Indra Miklāva un Nils Vilnis, bērnu modes dizainere Dace Sāmīte, zīmola "QooQoo" radītāja Aļona Bauska un Jānis Šnē, kurš ieguvis tiesības piedalīties izstādē, uzvarot jauno mākslinieku konkursā.

Starp citu, festivāla organizatori brīdina, ka Indras Miklāvas un Nila Viļņa interaktīvajā kompozīcijā "Sarkanais paklājs" īpaša loma ir arī pašam skatītājam, kurš, uzkāpis uz paklāja, uz mirkli būs slavas zenītā, un šis mirklis tiks iemūžināts foto un nodots plašākai auditorijai, automātiski to publicējot "Twitter" kontā.

Izstāde "Work it Out?" no 23.jūlija skatāma Cēsu pils klēts Velvju zālē un būs apskatāma līdz 14.augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu