"Cietie rieksti" jeb pasaulē labākie dziedošie aktieri

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Ir gandrīz neiespējami aptvert tik interesantu tēmu kā dziedošie aktieri, un pilnīgi neiespējami atbildēt uz jautājumu - kur pasaulē mīt vislabākie muzikālie aktieri? Tomēr ir vērts apskatīt vismaz dažus spilgtus piemērus un atrast pareizo atbildi uz it kā neatbildamo jautājumu. Un - tāda ir!

Iespējams, daudziem jauks atklājums būs fakts, ka aktieris, kuru Latvijā mēdz dēvēt par "cieto riekstu", ir brīnišķīgs dziedātājs, ka Holivudas augstākajā aktieru līgā ir zvaigzne, kurš, iespējams, ir vēl lielāka zvaigzne mūzikas pasaulē, bet kāds ļoti slavens gangstera lomas tēlotājs patiesībā ir kalpojis pašam Bosam.

Tomēr Holivudas zvaigznes, visticamāk, nekad nav dzirdējušas to, ko mēs atpazīstam pēc pirmajām notīm un vārdiem "Čito-gvrito, čito-margalito", tāpat reti kurš no viņiem nojauš par kādu mazu valsti, kas patiesībā ir dziedošo aktieru lielvalsts.

Iespējams, ka tikai komunistu režīma dēļ daudzi Latvijas iedzīvotāji laikus neuzzināja, ka Holivudas superzvaigzne Brūss Viliss (Bruce Williss) ir arī brīnišķīgs dziedātājs. Jau tālajā 1982.gadā viņš kļuva slavens ar savu versiju dziesmai "Under The Boardwalk".

Lielbritānijā tā pat sasniedza godpilno 2.vietu dziesmu reitingos.

To joprojām var dzirdēt dažādās 80. gadu labākās mūzikas izlasēs. Arī vēlāk Viliss paralēli aktiera karjerai daudz laika veltījis mūzikai, pat spēlējis kopā ar tādu grandu kā B.B.Kings un citiem. Viliss ir paguvis izdot pat trīs savus soloalbumus. Salīdzinoši nesen viņš atkal pārsteidza publiku - dziedot un spēlējot "Devil Woman", spilgti apliecināja, ka apmēram sešu minūšu skaņdarbā spēj ielikt tikpat daudz enerģijas un emociju kā veselā filmā.

Vēl nopietnāk mūzikai pievērsies viņa nedaudz jaunākais kolēģis, arī Holivudas augstākās līgas zvaigzne - Džareds Leto (Jared Leto). Ir pamats domāt, ka viņš ar savu grupu "30 sec to Mars" varētu kļūt tikpat slavens mūziķis kā Brūss Viliss - aktieris.

Lai gan to nevar saukt par visam jaunu: "30 sec to Mars" dibināta jau 1998.gadā, un arī pats Džareds ir tikai dažus gadus jaunāks par pašreizējo Džeimsu Bondu, apvienība ir ārkārtīgi populāra jauniešu vidū. Arī Latvijā, kuru viņi plāno apciemot novembrī.

Daudzi aktieri ir pazīstami ne tikai kā dziedātāji, bet arī lieliski spēlē dažādus instrumentus. Piemēram, Ričards Gīrs (Richard Gere) ir pazīstams arī kā labs trompetists, ko spilgti apliecināja filmā "The Cotton Club". Savukārt "Matriksa" zvaigzne Kianu Rīvss (Keanu Reeves) labprāt pavada laiku, spēlējot basģitāru pats savā grupā.

Šajā aktieru grupā īpaši izceļas kulta seriāla "The Sopranos" mafijas bosa "consigliere" jeb padomdevējs, diplomātiskais, viedais un vienmēr elegantais Silvio Dante. Izrādās, ka aktieris, kurš tēlo šo spilgto personāžu - Stīvenu van Zandtu (Steven Van Zandt), ārpus kino

lielu daļu savas dzīves ar segvārdu "Little Steven" ir kalpojis pašam "Bosam",

kā ASV mēdz dēvēt Brūsu Springstīnu. Van Zandts ilgus gadus ar nelieliem pārtraukumiem ir Brūsa Springstīna grupas "E Street Band" ģitārists un vairāku viņa slavenāko dziesmu līdzautors. "The Sopranos" faniem varētu būt mazliet mulsinoši redzēt šarmanto mafiozo blakus Springstīnam kā ģitāristu.

Pievienotajā klipā "Rosalita" ir vērts pievērst uzmanību arī bundziniekam - tas ir ASV visasprātīgākais bundzinieks - Maksis Veibergs (Max Weinberg). Viņš ilgu laiku bija viens no Amerikas joku plēsēja Nr.1 Konana O'Braiena (Conan O'Brien) šova spilgtākajiem dalībniekiem.

Savukārt Latvijas iedzīvotājiem ir vismaz viena priekšrocība, salīdzinot ar amerikāņiem un pārējiem Rietumu pasaules iedzīvotājiem - viņi pazīst nenoliedzami bagāto padomju kino mantojumu, arī muzikālo.

Ja runājam par dziedošajiem aktieriem, tad vislielākā leģenda, protams, ir Vladimirs Visockis. Bet viņam līdzīgu ārkārtīgi harismātisku un ļoti muzikālu aktieru bija ļoti daudz. Viens no viņiem ir joprojām dzīvespriecīgais un enerģiskais gruzīnu aktieris, režisors un dziesmu autors Vahtangs Kikabidze. Joprojām miljoniem cilvēku

sirdī ieplūst patiess Gruzijas saules siltums,

atskanot leģendārajiem vārdiem "Čito-gvrito, čito-margalito" no slavenās filmas "Mimino"

Un visbeidzot: kur mīt pasaulē vislabākie dziedošie aktieri? Atbilde ir zināma jau vairākus gadsimtus, tā ir iekalta rūnu zīmēs, senā vikingu akmenī kaut kur tālu Norvēģijas ziemeļos. Tur ir skaidri un gaiši rakstīts:

"Pasaulē vislabākie dziedošie aktieri mīt Latvijā.

Tā tas ir bijis un tā tam būs būt."

To vēl pavisam nesen apliecināja seržants Lapiņš jeb aktieris Andris Keišs izrādē "Latviešu mīlestība" ar sirdi plosošo balādi "Guna". Tas ir tikai viens no neskaitāmajiem pierādījumiem. Ja nopietni, tad

īpaši jāizceļ Līga Liepiņa un Pauls Butkēvičs ar Imanta Kalniņa "Viņi dejoja vienu vasaru"

no 1967.gada filmas "Elpojiet dziļi". Pat tagad, pēc tik ilga laika vietnē "You Tube" dziesmai ir vairāk nekā trešdaļa miljona skatījumu.

Par dziedošajiem aktieriem var runāt daudz un ilgi, bet daudz svarīgāk ir viņus vienkārši dzirdēt un sadzirdēt. Ar šo pavisam nelielo apskatu vēlos visiem novēlēt jauku un labu nedēļu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu