Normunds Laizāns karo ar kurmjiem (26)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Normunds Laizāns labprāt darbojas savā piemājas pagalmā un rūpējas par saviem ogu krūmiem, augļu kokiem, kā arī mauriņu. Tā kopšana prasa piepūli, jo mauriņu ir apsēduši kurmji, ar kuriem aktieris cīnīsies visu vasaru.

Normundam Laizānam ap māju nav ierīkots dārzs, bet ir zemes gabals, kurā viņš pagājušajā gadā iestādīja dažādus augļu kokus un ogu krūmus.

«Šogad vasara paiet cīņā ar kurmjiem, esmu atradis metodi kā viņus apkarot, jūtos kā pieredzējis dārznieks,» teic Laizāns.

Aktieris atzīst, ka viņam patīk rušināties pa zemi. Normunds stāsta, ka viens no viņa kolēģiem, kuram nu jau ir septiņdesmit gadi, atzinies, ka savulaik nekad nebūtu domājis, ka septiņdesmit gadu vecumā rušināsies pa dārzu. Mīlestība pret dārza darbiem parādās tieši uz vecumu.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

«Ar puķu dēstīšanu nekad neesmu aizrāvies. Mamma ir liela puķu fane, tāpēc agrāk man vajadzēja rakt un rušināties pa zemi, bet viņa stādīja puķes. Lai cik paradoksāli nebūtu, lielai daļai ziedu nezinu nosaukumus. Klasiku, ko var iegādāties «Saktas» ziedu tirdziņā, zinu, arī pujeni no lefkojas protu atšķirt,» savu pieredzi dārza darbos atklāj Laizāns.

Aktieris uzsver, ka nav daiļdārznieks, bet no zemes darbiem nebaidās, jo tajos ir paslēpta sava burvība.

«Manā pagalmā protams ir arī ziedi, es uzraku zemīti, bet puķes stādīja cits cilvēks. Uzskatu, ka vieglāk ir kopt mauriņu, nobraukt tam pāri ar pļāvēju, nevis audzēt ziedus. Jebkurš zaļums, zieds ir jākopj, bet vasarā gribas palaiskoties, nevis ņemties ar ziediem,» tā Normunds.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Aktieris atklāj, ka viņa ģimenē apsvērta doma par siltumnīcu, bet tad viņš sapratis, ka vieglāk aizbraukt uz tirgu un nopirkt, nevis pašam ņemties ar visām procedūrām, turklāt tas sanāk arī lētāk.

«Mana kurmju apkarošanas metode darbojas, tikai tā jancīgi, kad viens kurmis pazūd, tad pēc divām nedēļām parādās jau cits. Neindēju kurmjus, tās tomēr ir dzīvības, ir speciāla tehnoloģija - slazds, kuros viņus noķert un tad aizvest uz citu vietu, un palaist brīvībā. Piemēram, kaimiņu dārzā,» joko Normunds.

Normunds kurmju apkarošanai izmanto plastmasas trubas, kurām abās pusēs ir metāla durtiņas, kad kurmis ieiet iekšā, ārā tikt nav iespējams. Vēlāk kurmis tiek ar automašīnu aizvests uz citu pļavu un palaists brīvībā.

«Tagad domāju vai ar kurmjiem nav kā ar kaķiem, ka katram ir sava teritorija. Tā nav jauka sajūta, pamosties un redzēt, ka viss zaļais mauriņš ir uzraksts. Esmu mēģinājis ar kurmjiem runāt, bet viņi neklausās, tāpēc izmantoju lamatiņas,» smejas Normunds.

Lēnām tuvojas rudens un tautā iemīļotais aktieris gaida savu pirmo ābolu ražu. «Dzīvot pie dabas ir lieliski. No rīta pamosties un dzirdi, kā lakstīgalas čivina. Uzreiz jūties laimīgs,» nosaka Normunds.

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu