Reizniece: ir grūti atjaunot saulgriežu tradīcijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Folkloriste Ilga Reizniece, kuras vadītā postfolkloras grupa "Iļģi" šogad svin savu 30 gadu jubileju, teic - Jāņi un Saulgrieži ir viens un tas pats, tādēļ viņa izvēlas svinēt Līgovakaru.

"Ne velti mūsu senčiem bija tautasdziesma, kas sākās ar rindiņu: trīs rītiņi saule lēca, tādēļ gandrīz droši varam apgalvot, ka nav lielas nozīmes tam, kad svinam - 21.jūnijā, kad ir vasaras Saulgrieži, vai 23.jūnijā - Līgovakarā," ir pārliecināta Ilga, minot vēl vienu argumentu -

sievas, no kurām viņa mācījusies tautasdziesmas, arī dziedājušas par Jāņu vakaru, ne Saulgriežiem.

"Arī mana vecmāmiņa par Saulgriežiem neko nezināja. Vai tāpēc viņa nepareizi svinēja Jāņus?"

Tiesa, Reizniece piebilst - šodien cilvēki zina precīzi, kad ir vasaras saulgrieži, tādēļ var izvēlēties, kad īsti svinēt. Turklāt viņa saprot svinētājus, kas norobežojas no 23.jūnija - diemžēl

padomju gados ar piknikiem, šašlikiem un visu pārējo ir zudusi Līgovakara īstā jēga,

un šie svētki daudziem šķiet novazāti.

"Folkloras aktīvisti, kas jau pirms 30 gadiem svinēja saulgriežus ar jēgu un tradīcijām, atjaunoja to "zudušo godu". Man vismaz divdesmit piecus gadus ir bijuši skaisti Jāņi, tādēļ es arī turpināšu tos svinēt 23.jūnija vakarā kā līdz šim, lai gan daži puritāniski noskaņoti folkloristi man to pārmet," Ilga smejas, piebilstot - iespējams, arī viņai kādreiz gribēsies svinēt saulgriežus tieši 21.jūnijā, prom no visiem, bet pagaidām vēl pietiek spēka turpināt uzsākto, proti, viss jūnijs paiet, mācot, skaidrojot un iedvesmojot, kā labāk un jēgpilnāk svinēt latviešu tautas skaistākos svētkus Jāņus," pauž "Iļģu" vadītāja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu