Marija Bērziņa zina, kā siet Jāņu sieru (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa Jāņu vakaru pavadīs «Cinevillā», kur kopā ar seriāla «UgunsGrēks» komandu ar dziesmām un jokiem izklaidēs ikvienu klātesošo. Marija ir liela Jāņu paražu cienītāja un, ja ir iespējams, pati sien gan sieru, gan pin vainagus.

Marijai ir prieks, ka šogad Jāņus izdosies nosvinēt ārpus Rīgas. Pagājušajā gadā dažādu situāciju dēļ aktrise saulgriežos palika Rīgā, bet saprata, ka tie jāpavada vienalga kur pie dabas, bet ne uz Rīgas bruģa. Marija ikvienam iesaka braukt pie dabas, kura šobrīd ir tik burvīga, elpojoša, atbrīvojoša un skaista.

«Man nepatīk svētkus svinēt publiski, īpaši pēc tām pāris reizēm, kad man ir bijusi izdevība nosvinēt Līgo svētkus tautiskā garā, ne tikai ar ziņģēm, bet folkloras tradīcijās kopā ar «Skandiniekiem». Ar līgotājiem staigājām pa mājām, no rīta saullēkta laikā devāmies uz kailpeldi, tās ir pilnīgi citas sajūtas,» Jāņu svinēšanas paražas atklāj Marija.

Foto: Sejas.lv

Aktrise saprot, ka mākslinieki strādā brīžos, kad citi atpūšas, tā ir profesijas īstā būtība sniegt cilvēkiem prieku. Tomēr, ja Marijai būtu izvēles iespēja, viņa svinētu svētkus šaurā draugu lokā, savās lauku mājās, etniskās tradīcijās vai tieši pretēji - darot jebko, kas neasociējas ar Līgo svētkiem.

«Šā gada Līgo svētkiem kā mērķi esmu nolikusi visu izdarīt tā, lai pašai ir prieks, tad arī cilvēkiem būs prieks. Jauki, ka mūsu seriāla dāmas, kuras ir izveidojušas arī Līgo vakara scenāriju, mums ļāva izvēlēties dziesmas, ko dziedāsim. Tas radīs prieku, jo nebūs jādzied kas tāds, ko negribas, nav jau kora repertuārs,» smejas Marija.

Jāņi Marijas sirdī iededz arī gaišas skumjas, tās parādās ik gadu, tuvojoties saullēktam, tas ir brīdis, kad aktrisei vajag mazu vientulības devu, iespēju padomāt, kā nekā vasara ir tik īsa un saulgrieži nozīmē, ka vasara jau iet uz beigu pusi.

Foto: Sejas.lv

«Es protu siet arī Jāņu sieru un cept pīrāgus, diemžēl katru gadu neizdodas to īstenot. Reiz bija burvīgi Līgo svētki, ko sagaidīju lauku mājās kopā ar draugiem. Ar draudzeni uz laukiem devāmies jau pāris dienas iepriekš, lai pietiktu laika pīrāgus uzcept, sieru sasiet, vainagus uzpīt, izdomāt apdziedāšanas dziesmas. Paši svētki paiet ātri, svētku sajūtu jau rada sagatavošanās process,» skaidro Marija.

Marija stāsta, ka Jāņu sieru pagatavot nav grūti, to mājas apstākļos var ikviens. Vajadzīgs nostāvējies biezpiens, ķimenes un liela marle, kurā iesiet sieru, lai tas iegūtu formu. Tas nav grūti, bet laikietilpīgi.

Foto: LETA

«Ievienos Līgo svētkos man ir vainags, pēdējos gados pinu vainagu, izmantojot rudzupuķes, man patīk košas krāsas un piestāv laikam arī. Protams, ir man bijuši arī burvīgi vainagi, pīti no margrietiņām vai madarām. Vainags ir lielisks akcents,» smaida Marija.

Marija cenšas atrast laiku un uzpīt vainagu pati. Aktrise uzskata, ka vainagiem piemīt īpaša maģija.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu