Mārtiņš Rītiņš 50 metrus virs Rīgas nobauda ekskluzīvu 129 eiro vērtu maltīti (62)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns

18. jūnijā netālu no Strēlnieku pieminekļa tika atklāts ekskluzīvais restorāns «Dinner in the sky», kur ēdienus gatavos tādi pasaules top šefpavāri kā Bjorns Frantzens, Mikhaels Heinmets un arī mūsu pašu Mārtiņš Rītiņš. Vakariņas ekskluzīvajā restorānā, kurš atrodas piecdesmit metru augstumā, maksā vien nieka 99 - 129 eiro.

Bjorns Frantzens ir restorāna īpašnieks Stokholmā, viņa restorāns «Frantzen» pasaules restorānu topā atrodas 12. vietā, tātad arī Bjorna pavāra dotības ir novērtējamas kā izcilas. Šefpavāra restorānam populārais restorānu ceļvedis «Michelin» ir piešķīris divas zvaigznes, un Bjorns strādā pie tā, lai iegūtu vēl trešo zvaigzni. Šīs zvaigznes ir ļoti universālas, jo visā pasaulē restorānu gardēžiem «Michelin» atzinība asociējas ar augstas klases virtuvi.

Ekskluzīvajā restorānā «Dinner in the sky» paviesojusies arī aktrise Zane Vaļicka
Ekskluzīvajā restorānā «Dinner in the sky» paviesojusies arī aktrise Zane Vaļicka Foto: Edgars Kalmēns

Bjorns Frantzens atzīst, ka Latvijā ir daudz labu restorānu un tiem ir potenciāls tikt novērtētiem pasaules līmenī. Taču tādā gadījumā restorānam ir jāizvirza sev mērķis iegūt starptautisku novērtējumu. Slavenais pavārs ir Rīgas restorāna «Degustare» mentors un ēdienkartes autors, kuru viņš veido pēc sezonalitātes principa, lai visas izejvielas būtu svaigas.

Iespēja baudīt Bjorna Frantzena, Mikhaela Heinmeta un Mārtiņa Rītiņa gatavotos ēdienus restorānā «Dinner in the sky» būs laika posmā no 18. līdz 22. jūnijam.

Vietu skaits pie liela, apaļa galda ir ierobežots, ikvienu viesi pie krēsla piesprādzē, lai novērstu nelaimes gadījumu iespēju, arī apkalpojošais personāls ir piesprādzēts.

Vakariņas, vērojot saulrietu piecdesmit metru augstumā, maksās 99 līdz 129 eiro. Pusdienas, kas būs lieliska iespēja baudīt saules starus, maksās nieka 54 eiro.

Toties romantiskā šampanieša baudīšana, vakaram mijoties ar nakti, maksās 34 eiro.

Restorāna «Dinner in the sky» atklāšanas brīdī viesiem bija iespējams baudīt šampanieti, vīnu, kā uzkodu saņemt teļa gaļas tartaru, pasniegtu ar pētersīļiem, skābo krējumu un kaviāru. Pamatēdienā viesiem bija iespēja baudīt cāļa fileju ar «miso» aromatizētu Jeruzalemes artišoku biezeni, ko pasniedz ar gailenēm, grauzdētu krēmu un lazdu riekstu - brūna sviesta mērci.

Uzkoda un pamatēdiens tika gatavots, atrodoties gaisā piecdesmit metru augstumā, bet saldajam ēdienam pakaļ restorāns tika nolaists zemē un tad vēlreiz pacelts augšā.

Saldajā ēdienā viesiem pasniedza zemenes ar ilgi izturētu etiķi, melniem pipariem un vaniļas musu.

Prezentācijas debessbraucienā, kurā ēdienus gatavoja abi ārzemju pavāri, devās arī Mārtiņš Rītiņš, kas vēlējās redzēt, kā viss notiek darbībā, lai tādā veidā morāli sagatavotos sestdienai, kad pašam būs jāgatavo ēdiens.

Mārtiņš Rītiņš pēc vakariņām bija sajūsmā par piedzīvojumu un pasniegto ēdienu. Nobaudītais bija tieši tas, ko Mārtiņš gaidīja no tik augstas klases pavāriem.

«Šodien esmu viesis, vēlos redzēt, kā viss notiek, esot piecdesmit metru augstumā. Es ar savu komandu pasniegšu citus ēdienus, kā nekā katram pavāram ir savas paražas un lietas, kas vairāk iet pie sirds,» skaidro Mārtiņš Rītiņš.

Restorāna viesu vidū arī pazīstamās žurnālistes Marina Dianova un Una Ulme
Restorāna viesu vidū arī pazīstamās žurnālistes Marina Dianova un Una Ulme Foto: Edgars Kalmēns

Kā gardāko no trīs pasniegtajiem ēdieniem Mārtiņš min tartaru, kura pamatā ir jēla gaļa. Latvijā populārākais šefpavārs uzsver, ka ir jēlas gaļas ēdājs, ka jēla gaļa jebkurā veidā ir viens no viņa mīļākajiem ēdieniem.

«Daudzi domā, ka, ēdot jēlu gaļu, var dabūt lenteni, bet tā nav, ir jāzina, no kurienes nāk gaļa, un, ja uzticies tam, kas gatavo, nekādām problēmām nevajadzētu būt,» skaidro Mārtiņš.

Šefpavārs uzsver, ka visas augšupcelšanās laikā nav taisījis acis vaļā, tātad nevienu mirkli nav sapratis - atrodas uz zemes vai debesīs.

«Nemaz nemēģināju krēslā apgriezties uz riņķi, lai vērotu skatu, neskatījos arī uz leju, tikai taisni uz priekšu, uz cilvēkiem vai uz ēdienu, baidījos, ka reibs galva. Redzēsim, kā man veiksies sestdien, kad pašam būs jāgatavo,» aizdomājas Mārtiņš.

Komentāri (62)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu