Detektīvromāns ar prezidentu un oligarhiem galvenajā lomā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vienam no ievērojamākajiem pašmāju kriminālromānu rakstniekiem, Andrim Kolbergam, šā brīža notikumi Latvijas politiskajā dzīvē atgādina ļoti sarežģītu detektīvu, kādu, kā joko pats autors, viņš nemaz neņemtos iesākt. Taču politika Kolbergu interesē. Pēdējo četru gadu laikā viņš regulāri veicis pierakstus ar savu skatījumu uz aktualitātēm valstī, un dienasgrāmatas tapšana ir iegājusi beigu fāzē. Zemāk lasi ekskluzīvu fragmentu.

Raksta dienasgrāmatu par aktualitātēm valstī

Dodoties pie pazīstamā rakstnieka, kura detektīvromāni izdoti vairāk nekā 20 valodās, nemaz nenojautām par Latvijas aktualitāšu dienasgrāmatas tapšanu. Pēdējo četru gadu laikā viņš to rakstījis regulāri. Ne katru dienu, tomēr personīgo skatījumu uz politikas norisēm Kolbergs, savas Jūrmalas privātmājas darbistabā piefiksējis bieži. "Gribēju uzrakstīt, kas ar mani notiek no vienām prezidenta vēlēšanām līdz otrām," motivāciju atklāj autors.

Kolbergs smejas, ka šā brīža notikumi KNAB apsūdzēto oligarhu lietā atgādina tik sarežģītu detektīvu, kādu viņš nemaz neņemtos sākt rakstīt.

Viskaitinošākā ir politiķu nespēja izšķirties, un, viņaprāt, sistēma darbojas tā, ka pat smagos noziegumos apsūdzētam politiķim savu nevainību pierādīt ir vieglāk, nekā tiesai pierādīt viņa atbildību par nodarīto.

Zatlers - lai arī novēloti, bet godavīrs

"Varbūt, ka informācija tiek nopludināta tīšām, lai es redzētu, kur mans kaimiņš, izlasījis rakstu, tagad skries," par KNAB kratīšanu informācijas nonākšanu laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" jau pirms veiktajām pārbaudēm spriež rakstnieks.

Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojums par Saeimas atlaišanas rosināšanu, viņaprāt, ir novēlota iniciatīva, to vajadzējis darīt jau pēc divus gadus senajiem 13.janvāra nemieriem Vecrīgā. Tomēr rakstnieks neuzskata, ka, šādi rīkojoties, pašreizējais prezidents bruģē sev ceļu politikā. "Viņš ir godavīrs, kurš acīmredzot kaut ko grib paveikt."

Rakstnieks savas Jūrmalas pirvātmājas darba istabā
Rakstnieks savas Jūrmalas pirvātmājas darba istabā Foto: TVNET

Pirms TVNET ierašanās Kolbergs jau bija sācis pierakstīt savas dienas domas. Fragments no 31.maija dienasgrāmatas ieraksta atklāj rakstnieka pārdomas par prezidenta amata pretendentu Andri Bērziņu, kā arī vienu no viņa kandidatūras "bīdītājām", Zaļo un zemnieku savienības deputāti Ivetu Griguli. Ar personīgu autora atļauju publicējam to saviem lasītājiem:

"31.05.2011. - Otrdiena. Pagājusī nedēļa solīja lielus satricinājumus, bet čiks vien iznāca. Prezidenta paziņojums par Saeimas atlaišanu dārdēja kā smagsvara vilciens ar tukšiem vagoniem, bet šodien jau šķiet, ka aizdārdēja garām, jo nepaklausīgajam Zatleram pretī nolikts eksbanķieris Andris Bērziņš. Viņam par uzticības personu izraudzīta Iveta (laikam) Grigule – dāma ar pautiem un izreklamētām ļoti labām angļu valodas zināšanām, kas gan šodien vairs nav liels retums. Viņa ir darbojusies gan Eiropas fondu apguvē, gan citos līdzīgos amatos. Tagad saimnieko savās lauku mājās.

Kad TV reklāmas rullītī diktors par to paziņoja, bija skaidrs, ka rādīs saimnieci gandrīz modernā treniņtērpā ar tačku un mēslu dakšām. Skatiet un pirms balsošanas atcerieties – mēs esam vienkārši ļaudis, mats matā tādi paši kā jūs. Kandidātu Zatleru Grigule nepazīst, toties ļoti labi pazīst kandidātu Bērziņu. Kopā esam strādājuši, es biju pie fondu naudas, viņš pie naudas Unibankā. Prezidents. Gudrs. Dabūja naudu viesu mājas celšanai, bet uzbūvēja privātmāju. Es, protams, par to neko nezinu, pat dzirdējusi neesmu. Deviņdesmitajos gados daudzi tā darīja, ja bija izdevīgās starta pozīcijās, lasi – amatos.

Es pats par Andri Bērziņu biju dzirdējis no Jāņa Škapara un Jura Strīpnieka, taču tagad izrādās, ka viņš ir no tā paša satrunējušā materiāla, kā pārējie kolēģi Saeimā. Ideoloģija vienkārša – paķert un skriet projām. Es tādu prezidentu negribu, tad man būtu jākaunas par Latviju. Prezidenta amatā esot, iespējas paķert būs daudz lielākas. Un tā ir sērga, kas ātri izplatās. Sekas jūtam mēs visi. Paķērēji paši parādus neatdod, viņi tos uzkrauj mums. Desmitiem valdību saspringti domā, kur naudu aizņemties, bet neviens negrasās atdot..."

Plašāku materiālu par Andra Kolberga pārizdotajiem kriminālromāniem un citām aktualitātēm rakstnieka dzīvē lasiet TVNET šajā nedēļas nogalē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu