Trīru pēc izteikumiem par Hitleru padzen no Kannām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atzītais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs (Lars Von Trier), kurš Kannu kinofestivālā ieradies reklamēt savu jaunāko veikumu, zinātniskās fantastikas filmu "Melancholia", preses konferences laikā atzinis, ka saprot un viņam pat nedaudz simpatizē Hitlers, vēsta laikraksts "Hollywood Reporter". Kannu rīkotāji nosodījuši režisora izteikumus un palūguši viņu atstāt festivālu.

(papildināts ar Kannu festivāla rīkotāju reakciju)

"Ilgu laiku es domāju, ka esmu ebrejs, un jutos laimīgs, būdams ebrejs. Taču tad uzzināju, ka patiesībā esmu nacists. Mana ģimene bija vācieši. Un arī tas manī rada prieku. Ko gan es varu teikt? Es saprotu Hitleru. Viņš man nedaudz simpatizē," atbildot uz jautājumu par viņa vācisko izcelšanos, atklāja fon Trīrs.

"Es neesmu par Otro pasaules karu un neesmu pret ebrejiem, pat ne pret Sūzenu Bīru. Patiesībā ļoti lielā mērā esmu viņu pusē. Visu ebreju. Nu, Izraēla ir kā skabarga dibenā... Kā lai es tagad pabeidzu šo teikumu? Labi. Es esmu nacists," sacīja režisors.

Fon Trīra neizteiksmīgā sejas izteiksme un sājais smaids gan daudzus vedināja uz domām, ka viņš tikai joko.

Dažas stundas pēc preses konferences fon Trīrs atvainojies par savu teikto, ka viņam "nedaudz simpatizē" Hitlers.

Režisora jaunākais veikums "Melancholia" vēsta par divām māsām, kuras ir iegrimušas strīdā par savstarpējām attiecībām laikā, kad Zemei draud saduršanās ar citu planētu.

Kinolente uz ASV kinoteātru ekrāniem nonāks 4.novembrī.

Larss fon Trīrs Kannu kinofestivālā pasludināts par "persona non grata"

Kannu kinofestivāls pēc Larsa fon Trīra nacistiskajiem izteikumiem preses konferencē pasludinājis dāņu režisoru par "persona non grata", taču viņa veidotā filma no konkursa programmas izslēgta netika. Dažas stundas pēc preses konferences fon Trīrs gan atvainojās par teikto, taču festivāla režisoru padome paziņoja, ka nosoda viņa komentārus un pasludina fon Trīru par nevēlamu personu.

Festivāla pārstāvji ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka teorētiski fon Trīram vēl pastāv iespēja iegūt festivāla galveno "Zelta palmas zara" apbalvojumu, taču, ja tā notiks, viņam nebūs atļauts ierasties uz ceremoniju, lai to saņemtu.

"Kannu kinofestivāls māksliniekiem no visas pasaules nodrošina īpašu vietu, kur parādīt savus darbus un aizstāvēt izteiksmes un daiļrades brīvību. Režisoru padome dziļi nožēlo, ka šo vietu izmantojis Larss fon Trīrs, lai paustu izteikumus, kas ir nepieņemami, nepanesami un ir pretēji cilvēcīguma un cēlsirdības ideāliem, kuri no pastāvēšanas sākuma ir Festivāla pamatā," vēstīts festivāla sniegtajā paziņojumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu