Birkerts: Latvijai ir tipiska īpašība mācēt lietas vilkt garumā (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā ieradies pasaulslavenais latviešu izcelsmes arhitekts Gunārs Birkerts, lai pārspriestu Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas norisi, taču arhitekts neslēpj neizpratni par Latvijai nozīmīgu objektu celtniecības gausumu. Birkerts žurnālistiem sacīja, ka viņš savā arhitekta karjerā vēl nebija piedzīvojis, ka viena ēka prasa tika daudz laika, kā tas ir ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku jeb «Gaismas pili».

«Šos notikumus vērtēju 20 gadus. Esmu drusku salauzts, jo vairs neesmu tik spēcīgs kā sākumā, bet es esmu. Ar Okupācijas muzeja rekonstrukciju ir mazliet savādāk, jo muzeja projekts tika sākts vēlāk, tomēr arī šajā gadījumā parādās tās pašas iezīmes, kas bija bibliotēkas gadījumā. Tie gājieni un iemesli ir tie paši, līdz ar to varu teikt, ka tas ir Latvijai vai Rīgai tipiski - mācēt lietas vilkt garumā,» sacīja arhitekts.

Viņš uzskata, ka laiks tiek stiepts garumā un patērēts daudz vairāk, nekā tas būtu vajadzīgs, vēršot uzmanību uz to, ka šajā laikā tiek ciesti dažādi zaudējumi. «Šis nav tas veids, kā būt produktīviem un kaut ko sasniegt,» norādīja Birkerts.

Taujāts, vai ir apmierināts ar «Gaismas pils» projekta izmaiņām un atkāpēm no sākotnējās ieceres, kas notikušas laika gaitā, Birkerts skaidroja, ka vienīgā lielā atkāpe ir «Gaismas pils» samazināšana. Projekta sākumā ēka bija iecerēta daudz vērienīgāka, kur daļu ēkas bija iecerēts celt pāri Akmeņu ielai.

Savukārt attiecībā uz saules bateriju izmantošanu arhitekts minēja, ka sākumā bijis par saules bateriju uzstādīšanu uz «Gaismas pils» jumta, taču vēlāk arī pats mainījis domas. «Tā ir tehnoloģija, kas gadu gaitā attīstīsies. Bibliotēku gribu tādu, lai tai nav laikmetīgā momenta. Saules baterijas var izmantot tehniskajai ēkai,» norādīja pasaulslavenais latviešu izcelsmes arhitekts.

Jau ziņots, ka pēdējos gados arhitekts ierodas Latvijā pāris reizes gadā, lai klātienē novērtētu savu projektu attīstību.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu