Hertas Milleres vizīte radījusi plašu sabiedrības interesi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā pēc Gētes institūta uzaicinājuma Latviju apmeklēja vācu rakstniece Herta Millere (Herta Müller). Īsās uzturēšanās laikā viņa gan atbildēja uz žurnālistu jautājumiem, gan tikās ar lasītājiem, un jau sen neviena rakstnieka vizīte nebija saņēmusi tik nedalītu atzinību un interesi, informē izdevniecībā "Zvaigzne ABC".

Notikums Latvijas kultūras dzīvē

Rakstnieces viesošanās Rīgā, kas notika Baltijas tūres ietvaros, nenoliedzami bija liels notikums Latvijas kultūras un literārajā dzīvē, jo, kā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "100 grami kultūras" norādīja filosofs Gints Grūbe, šī bija pirmā reize kopš 20.gadsimta 60.gadiem, kad Latvijā viesojās Nobela prēmijas laureāts literatūrā.

12.aprīļa vakarā rakstniece tikās ar lasītājiem Mazajā Ģildē, un uz tikšanos bija sanākusi neredzēti plaša publika. Pasākuma rīkotāji, Gētes institūta darbinieki, stāstīja, ka neesot pat pieticis ar iepriekš sarūpētajām 200 sēdvietām. Atklājis vakaru ar īsu uzrunu, Ulrihs Everdings, Gētes institūta Rīgā direktors, deva vārdu Hertai Millerei.

Milleres kundze savu uzstāšanos sāka ar trīs fragmentu lasījumu no romāna "Elpas šūpoles". Tas, kurš atdod prom savu likteni, ir pagalam, mazliet piesmakušā, fascinējošā balsī lasīja rakstniece. Vārdi palika karājamies turpat gaisā, dzīvoja savu dzīvi un savijās nedalāmā rakstā ar latviskā tulkojuma tekstu, kas tika sinhroni demonstrēts uz diviem ekrāniem. Tiem, kuri gan saprata vācu valodu, gan arī lasīja līdzi tulkojumu, varēja rasties sirreāla sajūta, ka tulkotāja Silvija Brice, strādājot pie "Elpas šūpolēm", burtiski elpojusi vienu gaisu un dalījusi pēdējo zaļās balandas (balodenes) lapu ar romāna varoni Leo, septiņpadsmitgadīgu homoseksuālu Rumānijas vācieti, 1945.gadā izsūtītu spaidu darbos uz Padomju Savienību.

Sandra Kalniete par netaisnību

Pēc Hertas Milleres uzstāšanās vakaru turpināja Sandra Kalniete ar fragmentiem no savas grāmatas "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", kas savdabīgi un ļoti harmoniski papildināja iesākto sarunu par milzīgo netaisnību, kas nebūt ne tik sen tikusi nodarīta daudziem tūkstošiem cilvēku.

Tālāko vakara gaitu un sarunu starp autorēm un lasītājiem vadīja filosofs Gints Grūbe. Pasākuma noslēgumā bija iespējams iegādāties apgāda "Zvaigzne ABC" izdoto Hertas Milleres romānu "Elpas šūpoles", kā arī iegūt rakstnieces autogrāfu.

Sandra Kalniete
Sandra Kalniete Foto: LETA

1953.gadā vācu ģimenē Rumānijā dzimušās, 1987.gadā uz Vāciju aizbēgušās Hertas Milleres prozu un dzeju caurvij Rumānijā Čaušesku diktatūras periodā piedzīvotais. 2009.gadā Herta Millere tika apbalvota ar Nobela prēmiju literatūrā.

"Un runa šeit ir ne tikai par badu, postu un nāvi nometnē, bet arī - neticami daudz - par laimi," - "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" par romānu "Elpas šūpoles".

Lai vairāk uzzinātu par Hertas Milleres vizīti Latvijā, skatieties 14.aprīļa raidījumu "100 grami kultūras" un sekojiet informācijai Latvijas presē un citos medijos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu