Top idejas ģimenes brīvdienām Igaunijā (13)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Mums tepat kaimiņos esošie igauņi pārsteidz ar lieliskām atpūtas iespējām visai ģimenei. Viesojoties kaimiņvalstī, prieks ne vien par labajiem ceļiem, bet arī to, ka ikkatrā muzejā padomāts par to, lai bērniem tur būtu ko darīt - ne tikai apskatīt skatlogos izvietotās lietiņas, bet pieskarties, piedalīties un interesantā veidā arī kaut ko iemācīties. Nepretendējam uz to, ka šis tops ietver visu, ko Igaunijā var apskatīt, bet ceram, ka dažas idejas ģimenes brīvdienām šeit atradīsiet.

Foto: TVNET

Satiksmes pilsētiņa tepat Latvijas pierobežā

Netālu no Latvijas un Igaunijas robežas it kā nekurienes vidū vecas fermas telpās tapusi satiksmes pilsētiņa, kas domāta tieši bērniem. Lai gan izbraukšana ar mini auto varētu iet pie sirds arī pieaugušajiem. Šajā pilsētiņā itin viss ir kā īstā pilsētā: ielas, gājēju pārejas, luksofori, policijas un ugunsdzēsēju depo un pat īsts benzīntanks un cietums. Šī ir lieliska vieta, kur bērnam saprotamā veidā izskaidrot ceļu satiksmes noteikumus. Darbojas arī «brīvdabas kino», kur var noskatīties ar ceļu satiksmi saistītas filmiņas.

Galvenās ēkas ārpusē vasaras sezonā darbojas arī miniatūra F1 trase. Savukārt, ja esat noguruši no braukāšanas, var apmeklēt turpat ēkā ierīkoto bērnu diskotēkas telpu, kura rotāta greizajiem spoguļiem un aprīkota ar ballītēm nepieciešamo aparatūru.

Ēkās centrā ierīkota kafejnīca, kurā, kamēr bērni turpat redzamības zonā braukā ar auto, laiku kavēt var vecāki.

Papildus info par Satiksmes pilsētiņu

Foto: TVNET

Poķu zeme - pasaku valstība fantāzijai un pārgājieniem

Ja jūs interesē pasaku tēli un pārgājieni brīvā dabā, tad varat doties uz Poķu zemi. Igaunijas Veru novada un Pelvas novada pierobežā esošas pasaku valstības centrā senatnīga paskata celtnes, kas tapušas, iedvesmojoties no Igaunijas un arī Latvijas pļavās bieži sastopamajiem grīšļiem.

Pasaku parka pamatā - pazīstamā igauņu mākslinieka Edgara Valtera «Poķu grāmatas» varoņi.

No kokmateriāliem būvētajās ēkās ir vieta bērnu rotaļām, koka celmus atgādinošos sienas skapīšos apskatāmas visdažādākās poķu lelles, kino telpā var skatīties filmiņas ar Edgara Valtera radītajiem tēliem, ēka būvēta interesantā tehnikā - tajā ir savādas ejas, kāpnes un gaiteņi un bērni var iemēģināt roku poķu leļļu gatavošanā.

Labā laikā var doties pastaigā pa parka mācību takām.

Papildus informācija par Poķu zemi

Foto: TVNET

Ceļu muzejs

Tehnikas cienītājus varētu ieinteresēt Igaunijas Ceļu muzejs, kas ierīkots 1863. gadā celtā pasta kantorī. Vecajā pasta ēkā var pētīt, kā agrākos laikos notikusi ceļu un tiltu būve, kā attīstījusies satiksme.

Ēkas ārpusē ierīkota trase, kurā bērni var braukāt ar mazajiem spēļu auto un apskatīt vairs nelietotas ceļa zīmes. Vairākās hallēs izvietoti visdažādākie agrākos laikos lietotie transportlīdzekļi - daudzos var iekāpt vai, iepriekš vienojoties, pat doties izbraucienos.

Muzeja apmeklētāji var izglītoties arī par ceļu satiksmes drošību un izmēģināt uz savas ādas, kādas sajūtas pārņem ar jumtu uz leju apgāztā automašīnā, kā arī pārliecināties par drošības jostas nepieciešamību avārijas trieciena simulatorā.

Plašāka informācija: Igaunijas Ceļu muzejs

Nedaudz uz rietumiem no Ceļu muzeja ar auto var nokļūt gleznainajā Otepē. Tiem, kas nezina, - paugurainā pilsētiņa ir neoficiāla Igaunijas ziemas sporta veidu galvaspilsēta, kurā ziemā tiek rīkots arī ne mazums starptautisku sporta sacensību. Vasarā dažādās trasēs tur var doties pārgājienos un citās izklaidēs. Piemēram, Otepē izklaides parkā kokos virs zemes izveidota dažādu sarežģītības līmeņu sporta trase.

Foto: TVNET

Zinātnes centrs AHAA - neparastākie eksperimenti un zinātnes mīklas

Ahaa Zinātnes centrs atrodas Igaunijas studentu galvaspilsētā Tartu, un šeit tiešām ir ko darīt! Ahaa ir Baltijas valstīs lielākais zinātnes centrs, kur nebūs garlaicīgi ne bērniem, ne pieaugušajiem (pārbaudīts uz savas ādas).

Centrā saprotamā un izklaidējošā veidā izskaidroti daudzi fizikas, ķīmijas un citu zinātnes nozaru jautājumi. Kas interesanti, gandrīz visam var pieskarties un izmēģināt uz savas ādas, vai tas būtu šķidrās miglas priekškars, brīvais kritiens, metālu magnētisms vai citi interesanti jautājumi. Gandrīz pie visām ekspozīcijām izvietoti interaktīvi ekrāni, kuros atrodama papildu informācija. Liftā - simulatorā, kas noformēts ar lieliem ekrāniem, var izmēģināt, kā būtu nobraukt līdz Zemes kodolam vai tieši otrādi - ar raķeti pacelties kosmosā, turklāt, lai sajūtas būtu reālākas, notiek arī atbilstoša lifta apmeklētāju «kratīšana». Vai ieiet noslēgtā telpā, lai pārbaudītu, ka pamatam zem kājām nav jākustas, lai būtu sajūta, ka «viss griežas». Interesantas sajūtas pārņem arī Šanhajas istabā, kuras šķībais iekārtojums liek mūsu prātam domāt, ka zeme sasvērusies. Var apskatīt īstu satelītu, braukt pa virvi un vēl, un vēl.

Ahaa centrā iespējams arī vērot interesantākos ķīmijas un fizikas eksperimentu paraugdemonstrējumus un apmeklēt vizuāli iespaidīgo planetāriju (jāpierakstās laicīgi). Garlaicīgi nebūs!

Plašāka informācija: Zinātnes centrs AHAA

Foto: TVNET

Rotaļlietu muzejs

Turpat Tartu ir arī Rotaļlietu muzejs, kur var apskatīt grandiozu rotaļlietu kolekciju. Kādas tik mantiņas gadu gaitā bērniem nav bijušas!

Pieaugušajiem būs interesanti atrast lelles, auto modelīšu vai citas spēlītes, ar kurām spēlējušies bērnībā. Muzeja rotaļu istabā notiek dažādas meistarklases.

Plašāka informācija: rotaļlietu muzejs

Pie tam Tartu ir vēl arī citas izklaides iespējas, piemēram, «Aura ūdens parks», kurā vairākos baseinos un slidkalniņos var baudīt ūdens priekus, apmeklēt pirtis un saunas vai «gaismas terapijas telpu» (parks patīkami pārsteidz ar cenām - nopērkot biļeti, šeit var uzturēties bez laika ierobežojuma visu dienu).

Plašāka informācija: Aura centrs

Foto: TVNET

Ledus laikmeta centrs

Ledus laikmeta centra trīs stāvos iespējams redzēt, kādi izskatījās mamuti, alu lauvas un citi senie dzīvnieki. Uzzināt, kur tie dzīvoja un ko ēda. Tāpat ar interaktīvu instalāciju palīdzību iespējams uzzināt, kādas pēdas dabā atstājis ledus laikmets un vai tiešām pasaulē notiek globālā sasilšana.

Viss muzejs veidots tā, lai apmeklētājam būtu interesanti līdzdarboties. Piemēram, pamēģināt, cik tālu varat aizmest akmeni ar video - avatara palīdzību, iekāpt dinozaura olā, kuras iekšienē pavērot kādu izglītojošu filmiņu, vai arī uzzināt, cik intensīvi jāminas ar divriteni, lai darbinātu televizoru.

Muzejā ir arī kino zāle, kurā ilustratīvi aplūkotas zemeslodes pārmaiņas un cilvēka attīstība dažādos laikmetos.

Papildus informācija: Ledus laikmeta centrs

Foto: TVNET

Apraides muzejs - uzfilmē savu ziņu pārraidi

Uz Paides Apraides muzeju var doties visi tie, kurus interesē, kā attīstījies radio un televīzija līdz mūsdienām. Šķiet gluži neticami, ka vēl pirms nepilna gadsimta televīziju cilvēki vēroja sērkociņkastītes izmēra ekrānos, bet vēl kādu gadu desmitu vēlāk knapo televizora attēla kvalitāti mēdza uzlabot ar stikla tvertnēm, kas pildītas ar ūdeni.

Apraides muzejā var atrast gandrīz visus Igaunijā savulaik pieejamos TV un radio modeļus.

Interesanti, ka šeit pieaugušie un bērni var iejusties televīzijas diktora tēlā un uzfilmēt ziņu sižetu, pamēģināt, kā radioteātrī tiek ierunātas pasakas, vai pamēģināt «tiešraidē» komentēt sporta spēli.

Plašāka informācija: Apraides muzejs

Foto: TVNET

Laika mašīna «Wittenstein» Paides nocietinājuma tornī

Tur pat Paides pilsētiņā senā nocietinājumu tornī izveidots vēstures muzejs «Laika mašīna «Wittenstein»». Muzeja ideja ir ļoti interesanta: katrs stāvs atbilst kādam laika posmam Igaunijas vēsturē, sākot ar senajiem un vikingu laikiem, ordeņiem un karaļiem, līdz cara valdīšanas laikiem, PSRS okupācijai un atmodai.

Apmeklētājus no stāva uz stāvu nogādā lifts, kurš darbojoties kā īsta laika mašīna, vedot no laikmeta laikmetā. Muzejā var piemērīt bruņinieku metāla cepures, kas, kā izrādās, bija ļoti smagas, kāpt pa spoku apsēstām torņa trepēm un redzēt, kā notika raganu dedzināšana.

Starp citu, Paides laika centra virsotnē paveras lielisks skats un var iebaudīt kafiju vai tēju tur ierīkotajā kafejnīcā.

Plašāka informācija: Paides laika tornis

Daudz darāmā ir Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Šeit dažas no idejām...

Foto: TVNET

Marcipāna istaba - pamēģini apgleznot marcipānu

Igauņi arī ārpus savas valsts pazīstami ar saldumu ražotni «Kalev». Vecpilsētā ierīkotajā Kalev Marcipāna istabā iespējams apskatīt marcipāna figūriņas un, laicīgi piesakoties, arī pašiem iemēģināt roku marcipāna apgleznošanā.

Marcipāna istabas darbinieki labprāt pastāstīs par marcipāna vēsturi (starp citu, tas kādreiz tika pārdots aptiekās kā zāles), kā arī parādīs, kā skaistās marcipāna figūriņas iegūst savu izskatu. Apmeklētāji var izvēlēties kādu no balta marcipāna figūriņām un ar pārtikas krāsu un neskaitāmu izmēru otiņu palīdzību piešķirt savai figūriņai vajadzīgos vaibstus. Brīva vieta fantāzijai.

Figūriņas jāatstāj Marcipāna istabas darbinieku gādīgajās rokās, kuri tās nožāvē un nolako ar marcipānam paredzēto glazūru. Pēc dažām stundām tās var saņemt skaisti spīdīgas un iepakotas tūtiņās.

Plašāka informācija: Marcipāna istaba

Foto: TVNET

Leļļu muzejs

Tallina ļoti un arī pamatoti lepojas ar savu Leļļu muzeju NUKU. Tā galveno daļu veido teātra muzejs, kurā var iepazīties ar Igaunijas un pasaules leļļu teātra vēsturi. Viss muzejs veidots kā īstena leļļu valstība - apmeklētāji no vienas ēkas otrā nonāk pa gleznainiem stikla tiltiņiem, vienlaikus izmantojot iespēju ielūkoties arī leļļu mākslinieku darba istabās. Interaktīvajā kino telpā ar desmitiem pogu palīdzību iespējams skatīties fragmentus no dažādām leļļu izrādēm. Vēl citā telpā ar datoriņa palīdzību iespējams iemēģināt roku stikla cilindros esošu leļļu kustināšanā.

Bērniem noteikti patiks atrakcija, kurā ar datora palīdzību iespējams sevi nofotografēt un savu seju ieraudzīt kādā pasaku tēlā. Bildi bez maksas varat nosūtīt uz savu epastu vai arī par nelielu samaksu (1,8 eiro par ledusskapja magnētiņu) saņemt to uzdrukātu uz kāda suvenīra. Kamēr turpināt pastaigu pa muzeju, suvenīrs tiks sagatavots, un norēķināties un to saņemt varēsiet pie izejas.

Ja braucat lielākā grupā, iespējams pieteikties arī leļļu meistarošanas darbnīcai.

Plašāka informācija: Tallinas leļļu muzejs NUKU

Foto: TVNET

Igaunijas Jūras muzejs

Igaunijas Jūras muzejs ir īstena ūdens un zemūdens valstība, kas veidota vairākos līmeņos vēsturiskajos hidroplānu celtniecības angāros. Muzejā teju viss ir aptaustāms un izmēģināms.

Apmeklētāji var doties Igaunijas zemūdenes «Lembit» iekšienē, redzēt, kā zemūdenē gatavoja ēst un kur gulēja.

Muzejā izstādīta arī militārā tehnika. Varat kaujā vadīt kādu no spēļu kuģu modeļiem, izmēģināt hidroplāna simulatoru vai niršanu ūdens dzelmē. Muzejā ir arī sava kino zāle, kurā skatāmas filmiņas par flotes vēsturi.

Par piemiņu no muzeja varat dabūt interesantu fotogrāfiju - atliek tikai ietērpties ar floti saistītā tērpā, uzlikt cepuri, izvēlēties kādu no vēsturiskajiem foniem un nostāties automatizētās kameras priekšā. Bildi bez maksas varat nosūtīt sev uz epastu.

Plašāka informācija: Jūras muzejs

Muzeja ārpusē var aplūkot kādu no īstajiem kuģiem vai vienkārši baudīt skatu uz Tallinas ostu. Turpat piestāj skaistais igauņu burinieks «Kajsamoor», ar kuru, iepriekš piesakoties, var doties garākos vai īsākos izbraucienos jūrā.

Plašāka informācija: burinieks "Kajsamoor"

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu