Juris Kulakovs Lieldienās olas nekrāso (42)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva

Slavenais latviešu komponists Juris Kulakovs šajās Lieldienās dosies uz kādu no Latvijas dievnamiem, kur spēlēs svētku dievkalpojumā ērģeles. Tiesa gan, nevis peļņas nolūkā, bet gan dvēselisku sajūtu vadīts. Tieši tādēļ komponists nav iecienījis šūpošanos pret odu kodieniem un citus Lieldienu rituālus, tai skaitā olu krāsošanu.

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Juris Kulakovs atklāj, ka šajās Lieldienās tāpat kā iepriekšējos gadus, viņš spēlēs ērģeles svētku dievkalpojumā. «Tā jau man ir tradīcija vairāku gadu garumā, ka Lieldienās un Ziemassvētkos spēlēju ērģeles baznīcā. Vienu brīdi katru svētdienu biju pat Siguldas katoļu baznīcas ērģelnieks. Šoreiz došos vai nu uz Siguldas, vai Saldus baznīcu,» viņš atklāj.

Šogad Jurim Kulakovam ir pirmās Lieldienas, ko viņš pavadīs ar mīļoto sievieti Lilitu Saulīti
Šogad Jurim Kulakovam ir pirmās Lieldienas, ko viņš pavadīs ar mīļoto sievieti Lilitu Saulīti Foto: Santa Sergejeva

Zīmīgi, ka komponists ir kristīts kā katolis dzimtajā Latgalē, bet iesvētīts kā luterānis pie Jura Rubeņa. Vaicājot, kā tad Kulakovs sadzīvo ar šīm divām konfesijām, viņš teic: «Priesteris Andris Kravalis man kādā sarunas reizē atzina, ka es neesmu nekāds luterānis, bet gan katolis.»

Interesanti, ka komponists nav Lieldienu rituālu cienītājs. Viņš pats savās mājās Lieldienu olas gan nekrāso arī šūpoties neiet, lai odi vasarā nekož. «Es nepievēršu olu krāsošanai nozīmi, tāpat kā Ziemassvētkos neaizraujos ar dāvanu dāvināšanu. Neesmu nedz ripinājis, nedz krāsojis, bet olu diētu katru gadu varu ievērot uz ilgu laiku, jo man ļoti daudz sadāvina olas,» sirsnīgi smejas komponists.

Komentāri (42)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu