Kaļķis: Ir divas galējības – atturībnieki un alkoholiķi (182)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izdevniecības "Apostrofs" apgādā iznākusi klausāmgrāmata "Ievads stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsturē". Tās autors, vīnzinis Jānis Kaļķis audio disku aicina uztvert nevis kā alkohola slavināšanu, bet gan izglītojošu materiālu.

Jānis Kaļķis ir pazīstams Latvijas vīnzinis, kurš 17 gadus strādā viesmīļu sfērā un dibinājis arī viesmīļu un bārmeņu skolu. Pērn, uzvarot vīnziņu konkursā, viņš atzīts arī par labāko valstī. Sarunā ar TVNET autors norāda, ka vēl kādreiz uz līdzīgu projektu diezin vai parakstīšoties. Trīs mēneši, kas pavadīti darbā ar audio izdevumu, pagājuši, viņa vārdiem runājot, vieglā transā. Tas gan nenozīmē konstantu atrašanos alkohola reibumā, bet gan materiālu atlasīšanu, atsijāšanu, apkopošanu, kas prasījusi daudz laika un enerģijas.

"Ejot gulēt, es domāju par kaut kādu gadsimtu un dzērienu, pamostoties es domāju par nākamo gadsimtu un nākamo dzērienu," atceras Kaļķis. Rakstīt par tematu, kas it kā labi zināms, viņam bijis sarežģīti, jo, "rokot dziļāk", arvien vairāk apjausts, cik maz gan ir zināms par stiprajiem dzērieniem un to vēsturi. Radītais materiāls papildināts neskaitāmas reizes un trīsreiz pat sākts pilnīgi no jauna.

"Ieejot bārā vai veikalā, likās, ka katrs dzēriens skatās uz tevi un prasa: tu gadījumā neaizmirsi mani?"

Speciāli diskam sacerēto darbu ielasījis aktieris Arnis Līcītis. 70 minūšu ilgais materiāls ierakstīts divos piegājienos, un viņš ar humoru atceras, ka, pabeidzot darbu, prātā nav bijusi cita doma kā "mazliet ieraut".

Klausāmgrāmata "Ievads stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsturē"
Klausāmgrāmata "Ievads stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsturē" Foto: TVNET

"Kad iepazinos ar šo materiālu, pirmā doma bija – gribētos redzēt šo trako cilvēku, kas to visu ir darījis un uzrakstījis sava veida civilizācijas enciklopēdiju," kompaktdiska prezentācijas pasākumā sacīja aktieris.

Jānis Kaļķis uzsver – nekādā gadījumā nevajadzētu uztvert šo disku kā alkohola slavināšanu vai reklāmu, bet gan kā izglītojošu materiālu. "Galu galā nevajag bēgt no tā, kas mums ir," stāsta autors, pagūstot piebilstot, ka zināmās devās stiprie dzērieni ir bīstami.

"Ir divas galējības – atturībnieki un alkoholiķi. Nav jābūt ne vienam, ne otram. Lielākajā daļā gadījumu atturībnieki ir izgājuši cauri pirmajai fāzei..."

Izdevniecība "Apostrofs" dibināta 2008.gadā, un sērijā "Klausāmgrāmata" izdoti vairāki darbi kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Komentāri (182)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu