Kaislības un nāve teātrī: 16. marta «Piemiņas diena» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

16. marts, Latvijas leģionāru piemiņas diena, valstī vainagojas ar vairākiem kultūras pasākumiem, tostarp Latvijas Nacionālajā teātrī plkst. 13:00 pirmizrādi piedzīvos režisora Mihaila Gruzdova iestudējums «Piemiņas diena». A. Ščerbaka luga vēsta par Latvijas vēsturiskajiem notikumiem un nāciju savstarpējo nesaprašanos. Būtiska loma piešķirta aktrisei Alisei Polačenko, kura uz skatuves piedzīvo gan kaislīgus mirkļus ar vīrieti, gan savu nāvi.

Sniegtā informācija par izrādi vēsta: «Ščerbaks ir aizskāris tēmu, kurai neviens no latviešu autoriem vēl nav pieskāries, jo runa ir ne tik daudz par Latvijas vēstures lappusēm un 1944. un 1945. gadu, bet šodienu - konkrētu datumu martā, kad sabiedrība tiek provocēta uz neiecietību un totālu vēsturisko apstākļu neizpratni. Latvieši piemin kritušos, kas cīnījās par Latviju,

krievi stāv ielas malā un lamā latviešus par fašistu cūkām,

un latvieši ik gadu no jauna sajūt pazemojumu un aizvainojumu pret krieviem, attiecīgi atbildot ar tikpat skarbo okupantu jēdzienu.»

Galvenās lomas izrādē uzņēmušies tādi pieredzējuši aktieri kā Uldis Dumpis (lomā «Mišonkulis»), Ģirts Jakovļevs (lomā «Valdis»), Ivars Puga (lomā «Saša»), kā arī Jānis Vimba (loma «Boriss»), kurš plašāku atpazīstamību ieguva, tēlojot pašmāju seriālā «Sirdsmīļā Monika». Starp vīriem nozīmīgu lomu spēlēja arī daudzsološā aktrise Alise Polačenko, kura tēloja krievu meitenes Aņas lomu.

TVnet devās lūkoties, kā aktieri gatavojas nozīmīgā datuma pirmizrādei. 15. marta pēcpusdienā teātra izrādes kolektīvs cītīgi apguva tekstus un mēģināja Latvijas Nacionālajā teātrī. Lai gan sīkas nianses vēl pieklibo, izrāde ir gandrīz gatava, lai to nodotu skatītāju vērtējumam.

Pirms gaidāmās uzstāšanās Alise Polačenko stāsta, ka uztraukumu par pirmizrādes tuvošanos neizjūt: «Neuztraucos vairāk kā pirms jebkuras citas pirmizrādes. Es drīzāk uztraucos, esot te un mēģinot kopā ar tik talantīgiem cilvēkiem kā Ivars Puga, Ģirts Jakovļevs un Uldis Dumpis.»

Aktrise Alise Polačenko, kura izrādē "Piemiņas diena" atveido Aņu
Aktrise Alise Polačenko, kura izrādē "Piemiņas diena" atveido Aņu Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Alise par 16. marta piemiņas dienu teic:

«Nē, es nekad neesmu gājusi un neiešu gājienā. Man nepatīk, ja kāds citam uzspiež savu viedokli.»

Aktrise spriež, ka katrs pats var izvēlēties, ko darīt, ko ne, tādēļ dalību gājienā neuzskata par viedokļa uzspiešanu: «Ja cilvēki to vēlas, protams, lai viņi to dara.» Lielā mērā izrāde «Piemiņas diena» pauž aktrises uzskatus par 16. martu kā Leģionāru piemiņas dienu.

Alise Polačenko iejutusies Aņas lomā
Alise Polačenko iejutusies Aņas lomā Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Izrādes sižetā Alise piedzīvo kaislīgus mirkļus gultā, kā arī pati savu nāvi.

Aktrise neslēpj, ka būs redzama kaila un ar izlaistiem matiem.

Par ainu, kurā Aņa nošauj sevi, Alise teic: «Es daru tā, kā man ieteica – vienkārši nedomā, nedomā un dari to!» Pēc pašnāvības aktrise profesionāli noslīd uz zemes, viņas kājām uzskatāmi drebot: «Tajā mirklī es vairs nedomāju, ka man tas jādara. Tajā mirklī es saprotu, ka esmu to izdarījusi. Fakta, ka tas jau ir izdarīts, pieņemšana.»

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu