Ziedonis bija brīnums, kas dāvāts Latvijai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien atvadās un zemes klēpī guldīs aizsaulē aizgājušo tautā mīlēto dzejnieku un publicistu Imantu Ziedoni. Ceremonija Doma baznīcā izpelnījās iedzīvotāju nedalītu uzmanību un, kā viņam veltītajā dievkalpojumā norādīja mācītājs Juris Rubenis, Ziedonis ir bijis brīnums, kas dāvāts Latvijai.

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

Atvadīšanās no izcilā dzejnieka Rīgas Domā bija paredzēta plkst. 10:00, taču sērotāji pie baznīcas pulcējās jau labu laiku pirms tam, veidojot rindu, kas stiepās līdz pat Doma laukumam. Tobrīd sanākušo skaits bija mērāms pāris simtos, taču šobrīd baznīcu apmeklējušo skaits jau varētu būt mērāms tūkstošos.

Atvadu ceremoniju bija iespējams vērot arī uz ārpus baznīcas uzstādītā lielā ekrāna, tomēr praktiski visi apmeklētāji pacietīgi stāvēja rindā, lai sagaidītu savu kārtu atvadīties no aizsaulē aizgājušā literāta. Kā novērojām, interese bija tik liela, ka līdz plkst. 13:00 visi nepaspēja tikt Rīgas Domā un vēroja notiekošo uz ekrāna.

Daudzi no klātesošajiem, kuru vidū arī vairāki kultūras jomu pārstāvji, sarūpējuši ziedus vai arī sēru vainagus. Pie Doma baznīcas pulcējušies visdažādāko vecumu ļaudis – sākot ar skolēniem, kas acīmredzot ieradušies ar klasi, un beidzot ar senioriem.

Dzejniekam veltīto dievkalpojumu vadīja mācītājs Juris Rubenis, kurš sacīja, ka Ziedonis bijis brīnums, kas uzdāvināts Latvijai, un viņa nozīmi mēs apjautīsim, tikai ejot laikam. Pēcāk, skanot arī dzejnieka lasījumu ierakstiem, uzstājās Rīgas Doma kora skolas meitenes, orķestris «Simfonietta Rīga», Latvijas radio koris, Renārs Kaupers, Vestards Šimkus un citi mūziķi.

«Viņš bija dziļš humānists un praktizējošs mistiķis. Par to liecina epifānijas,» televīzijas tiešraidē no baznīcai iepretim esošās kafejnīcas, kurā aicināja izteikties Ziedoņa domubiedrus un draugus, sacīja Vaira Vīķe-Freiberga.

Saistībā ar izvadīšanu vietām ir noteikti transportlīdzekļu stāvēšanas un apstāšanās ierobežojumi. Tie attiecas uz Herdera laukumu, Bīskapa gāti no Herdera laukuma līdz 11.novembra krastmalai, 11.novembra krastmalu posmā un virzienā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei, 11.novembra krastmalas 45 metru garu posmu virzienā no Poļu gātes līdz Bīskapa gātei.

TVNET jau vēstīja, ka pirms nedēļas 79 gadu vecumā mūžībā aizgājis tautā mīlētais dzejnieks Imants Ziedonis.

Viņš bija latviešu dzejnieks, publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis un viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Tāpat Ziedonis paliks atmiņā kā spilgts atmodas laika politiskais darbinieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu