«Oņegina» pirmizrāde! Intars Busulis vizuāli kļuvis līdzīgs Puškinam (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvojis mūzikls «Oņegins», kurā vienu no galvenajām lomām – izcilā krievu dzejnieka, dramaturga un prozaiķa Aleksandra Sergejeviča Puškina lomu atveido atraktīvais dziedātājs un trombonists Intars Busulis. Gatavojoties šim nozīmīgajam notikumam, lai vizuāli līdzinātos Puškinam, dziedātājs pat veselu mēnesi audzējis bakenbārdu. Pēc pirmizrādes vairāki teātra mīļotāji atzina, ka Intars uz skatuves Puškina lomā bijis lielisks un ne mata tiesu nav sliktāks par tādiem teātra grandiem kā Artūrs Skrastiņš vai Artis Robežnieks.

Jauniestudējumā galvenās lomas atveido aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš tēlo Jevgeņiju Oņeginu, Vladimira Ļenska lomu spēlē Artis Robežnieks, bet mūziķis Intars Busulis ir Aleksandrs Puškins.

Pēc pirmizrādes aktieri vis nesteidzās mājup, bet devās uz Dailes teātra aktieru kafejnīcu, lai ieturētu svētku maltīti, kas bija pagatavota, ievērojot krievu virtuves tradīcijas. Mūzikla režisors Dž. Dž. Džilindžers teica pateicības runu, kurā pieminēja itin visus mūziklā iesaistītos ļaudis.

Pēc "Oņegina" pirmizrādes Intars Busulis svinīgajā banketā Dailes teātra aktieru kafejnīcā
Pēc "Oņegina" pirmizrādes Intars Busulis svinīgajā banketā Dailes teātra aktieru kafejnīcā Foto: Santa Sergejeva

Kad svinīgās runas bija izskanējušas, sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Puškina lomas atveidotājs Intars Busulis atklāja, ka, gatavojoties mūziklam, ir ļoti rūpīgi iepazinis Puškina autobiogrāfiju: «Džilis man iedeva dažnedažādus materiālus, interneta saitus, kur var lasīt un meklēt informāciju par krievu dzejnieku, kā arī noskatījos dokumentālo filmu par Puškinu. Palasīju arī pašu traģēdiju «Oņegins». Tagad pat varu kaut ko pastāstīt par Puškina dzīvi un zinu, kā viņam ir gājis, cik viņam bērnu un tā tālāk.»

Ne vienu reizi vien aktieri atzinuši, ka tik ļoti iespaidojas no savas lomas, ka vēl pēc izrādes dzīvo atveidotā personāža tēlā, taču Intars teic, ka viņam tik traki vis neesot: «Man jau ir vieglāk. Es vienmēr varu ļoti ātri atiet, jo arī pēc koncertiem man nekad nav problēmu. Vairāk vai mazāk šo lomu es uztveru kā skaņdarbus.»

Puškina lomai Intars gatavojies ne tikai informatīvi, iepazīstot izcilā krievu dzejnieka personību, bet arī vizuāli, audzējot bakenes un matus, kas pirms izrādes tiek saskruļļoti gluži kā Puškinam. «Bakenes ļoti ātri aug. Četras nedēļas un gatavs,» viņš nosaka.

Pēc izrādes ne viens vien skatītājs atzina, ka Busulis bijis lielisks Puškina lomā. Viņš uz skatuves bijis tik organisks, ka neatšķiras no tādiem Dailes teātra grandiem kā Artūrs Skrastiņš un Artis Robežnieks. Vaicājot, vai aktiermeistarības talants Intaram jau šūpulī ielikts, viņš prāto: «Uz skatuves tā īpaši netēloju. Vienkārši tā arī jūtos. Vienīgi tas franču komunikācijas stils man neļauj darīt vairāk un notur mani rāmjos. Savulaik esmu arī reālajā dzīvē rīkojies tieši tāpat kā Puškins - gan kliedzis, gan bļāvis, tā kā man nekas īpaši nav jātēlo. Nu vienīgi miris vēl nekad nebiju uz skatuves. Tas man bija kaut kas jauns. Taču arī tajā var gūt kaifu. Gan mēģinājumos, gan pirmizrādē šajā situācijā man tomēr ir iekšējs satricinājums. Mūzika, domas un pareizticīgo baznīcas smaržas, tas viss kopā uzbur reālu bildi.»

Intara kontā ir vairāki mūzikli. Viņš piedalījies mūziklā «Autoplanēta» (2005), «Parīzes Dievmātes Katedrāle» (2007), «Mesa» (2007) un «Hotel Kristina» (2006). «Visspilgtākā no visiem mūzikliem, kuros esmu piedalījies, laikam tomēr ir Puškina loma. Pirmā nopietnā loma bija Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna mūziklā «Hotel Kristina», kas tika izrādīts Latvijas Nacionālajā teātrī. Tiesa gan, to mūziklu ļoti ātri noņēma no repertuāra un es nepaspēju tā īsti izbaudīt, ko nozīmē, būt aktierim. Tolaik gatavošanās process bija tikpat intensīvs kā tagad, iestudējot «Oņeginu», kad nezini ne rīta, ne vakara. Tagad es tik sākšu baudīt. Pirmo drebuli jau iztrīcēju ģenerālmēģinājumā ar skatītājiem un tagad varēšu pilnībā izjust savu tēlu,» pārdomās dalās Busulis.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu