LNMM eksponātu pārvešana - ekstrēms uzdevums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

40 tūkstoši eksponātu plus vēl pārējā saimniecība – mēbeles, bibliotēka un cits inventārs. Tas viss dažu nedēļu laikā jāizved no Latvijas Mākslas muzeja, lai būvnieki beidzot varētu ķerties klāt ilgi gaidītajai ēkas rekonstrukcijai. Muzeja darbiniekiem tas ir ekstrēms uzdevums.

Pirms pārvešanas katrs eksponāts tiek apčubināts, teju vai samīļots. Restauratori, meklējot bojājumu pēdas, katrā gleznā urbjas gluži kā detektīvi.

«Vai gleznai nav kas tāds, kas steidzami ir jārestaurē vai jānostiprina pirms vešanas projām. Laika gaitā mitrums, siltums, aukstums – viss tas iedarbojas,» stāsta LNM glezniecības restauratore Dita Murziņa.

Latviešu glezniecības kolekcijā ir vairāk nekā 3000 darbu, pagaidām pārvešanai iepakota tikai trešdaļa.

Muzeja darbiniekiem šī ir ekstrēma situācija, jo pārvākšanās periods ir ļoti īss.

«Mums jau tā saimniecība ir liela. Saprotiet, 108 gadus šajā mājā ir tikai nests iekšā un nekas nav ārā, un tagad pēkšņi viss ir jāatbrīvo pilnībā,» apstākļus skaidro LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Aija Brasliņa.

Muzejā ir 40 tūkstoši eksponātu

Darbi dažādi – gan tonnu smagas skulptūras, gan lielformāta gleznas smagos rāmjos. Pagaidām viss sapakotais vēl ir uz vietas. Gadījušies sarežģījumi ar pagaidu mājvietas iekārtošanu. Taču, kad eksponāti no muzeja būs izvesti, priekšā gaida vēl to izpakošana.

«Gleznām ir jāelpo – gleznas ir kā dzīvi organismi, kas ļoti reaģē uz apkārtējo vidi; ja mēs visu laiku gleznas atstātu iepakotas, tas bojātu to stāvokli,» uzsver LNM direktora vietniece Ruta Lapiņa.

Nacionālais mākslas muzejs šobrīd jau ir iežogots būvlaukums. Tuvu avārijas stāvoklim esošā ēka simtgades remontam gatava. Muzejs jaunā spozmē apmeklētājus gaidīs pēc diviem gadiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu