Aktiera Jāņa Āmaņa puikam šodien aprit mēnesis (18)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Āmanis nesen debitēja kino, filmējoties vēsturiskajā «Sapņu komanda 1935» ekranizācijā. Jaunais kinomākslinieks atklāj, ka nesen viņa ģimenē nācis pasaulē bērniņš, tāpat stāsta par pēdējā laika ekstrēmākajiem gadījumiem, sirsnīgi smej par to, kāpēc uzvilcis kreklu ar Holandes karoga attēlu, kā arī apgalvo, ka izdomājis, kāpēc igauņus sauc par lēniem.

Šā gada 19. novembrī pirmo reizi skatītāju vērtējumam tika nodota Andreja Ēķa un Aigara Graubas filma «Sapņu komanda 1935», kura vēsta par entuziasma pilnu, patriotisku latviešu basketbola komandu. Galveno lomu tajā spēlē aktieris Jānis Āmanis, kurš filmā ir basketbola treneris Valdemāra Baumanis.

Aktieris Jānis Āmanis Latvijas Nacionālā teātra foajē
Aktieris Jānis Āmanis Latvijas Nacionālā teātra foajē Foto: Mārtiņš Otto

Sirsnīgais Jānis ir patriots, taču ne fanātisks: «Esmu veselīgs patriots.» Tomēr uz tikšanos ieradās oranžā kreklā, uz kura attēlots Holandes karogs. Vaicāts, kā tad tā, Āmanis smej un teic: «Kreklu man uz dzimšanas dienu uzdāvināja draugs. Tas bija vienīgais krekls, kurš nebija ar atraudziņām. Šis bija vienīgais, kurš bija tīrs.» Tas tādēļ, ka Āmaņa ģimenē piedzimis dēliņš. Aktieris priecīgi atklāj:

«Jēkabs piedzima 29. oktobrī. Tūlīt būs mēnesītis apritējis.»

Lai gan filmā Jānis ir basketbola treneris, viņš pats neaizraujas ar sportu: «Nu, nesanāk baigi ar to sportu. Dažreiz izskrienu krosiņu, bet pēdējā laikā mazāk sanāk, jo puika piedzima. Mēģinu jau. Draugs nesen atgriezās no Afganistānas, tagad kopā sportojam. Labprāt sportotu daudz vairāk.»

Pavasarī Āmanis plānoja, ka vasarā izlēks ar izpletni, taču tas neizdevās, jo bija jāfilmējas, kā arī jārūpējas par sievu, kura gaidīja bērniņu. Tomēr azartu un spontanitāti Jānis nav atmetis: «Tagad man ir cita doma – «sky diving». Tas ir, kad speciālos tērpos lec lejā no klints un planē, beigās nolaižas ar izpletni. Tas man tāds nākamais līmenis jau.» Vaicāts, kas ir spontānākais un ekstrēmākais, ko aktieris pēdējā laikā ir izdarījis,

Jānis teic: «Nu, pirms vairāk kā deviņiem mēnešiem... Nu... rezultāts tikko piedzima. Tāds spontāns kopdarbs!»

Āmanis uzskata, ka spontānās lietas bieži vien ir tās labākās, jo tā uz to brīdi liek sirds. Tā esot pirmā doma, kas bieži ir vispareizākā. Runājot par spontanitāti, Jānis atklāj, ka sapratis, kāpēc runā, ka igauņi ir lēni: «Tāpēc, ka brīdī, kad runā ar igauni par kaut kādu tēmu, viņš klusēs, viņš pat var aiziet prom un izdarīt kaut ko citu vai arī sākt citu tēmu. Pēc stundas viņš atbild uz jautājumu, kuru esi uzdevis pirms tam, bet viņš pasaka īsi, kodolīgi un ļoti precīzi. Noformulē savu domu pamatīgi. Tāpēc man šķiet, ka viņus sauc par lēniem.»

Vēl Jānis atklāj, ka ir kaislīgs makšķernieks un mīl dabu. Arī viņa sievai Santai patīk atrasties dabā, un tā jaunie vecāki plāno audzināt arī dēliņu.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu