Gada labākā izrāde: Hermaņa «Oblomovs» (103)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

23.novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienas vēlā vakara stundā Latvijas televīzijas tiešraidē no Nacionālā teātra notika ikgadējā Latvijas profesionālās teātra mākslas sasniegumu apbalvošanas ceremonija «Spēlmaņu nakts». Žūrija par gada labāko dramatiskā teātra izrādi atzina režisora Alvja Hermaņa iestudēto uzvedumu «Oblomovs». Par gada aktrisi atzīta aktrise Elita Kļaviņa, bet gada aktieri - Ģirts Krūmiņš.

Apbalvošanai tiek nominēti iepriekšējās teātra sezonas labākie iestudējumi un ievērojamākās personas 18 nominācijās.

«Spēlmaņu nakts» uzvaras laurus šogad visvairāk plūca Jaunais Rīgas teātris: par gada labāko dramatiskā teātra izrādi atzina režisora Alvja Hermaņa iestudēto uzvedumu «Oblomovs», kā arī par gada aktieriem atzīti tika JRT spēlmaņi - Elita Kļaviņa un Ģirts Krūmiņš. Elita Kļaviņa saņēma apbalvojumu par Alīdes Trū lomu izrādē «Muša» JRT, bet Ģirts Krūmiņš par «Spēlmaņu nakts» gada labākās izrādes «Oblomovs» Obmolovu un Kempu izrādē «Vigīlija. Sapnis par nomodu».

«Daudzviet Eiropā teātri «raustās agonijā», nezinot, kāds liktenis viņus gaida. Strādājot ar ārzemju aktieriem, es spēju novērtēt mūsu aktierus. Dzirdēju, ka nākamgad atkal visiem teātriem samazinās finansējumu, un tomēr kvalitāte nemainās, par to es jūs cienu,» saņemot balvu, paldies aktieriem saka Alvis Hermanis.

Elitai Kļaviņai šī bija trešā nominācija un pirmā «Spēlmaņu nakts» balva. Aktrise saviļņota neskaitāmas reizes pateicās par šo negaidīti «izvilkto» konfekti no konfekšu kastes.

Elita Kļaviņa saņēma apbalvojumu par Alīdes Trū lomu izrādē «Muša» JRT
Elita Kļaviņa saņēma apbalvojumu par Alīdes Trū lomu izrādē «Muša» JRT Foto: Mārtiņš Otto / TVNET
Par «Gada izrādi bērniem vai jauniešiem» kļuvis iestudējums «Dzejtaurenis»
Par «Gada izrādi bērniem vai jauniešiem» kļuvis iestudējums «Dzejtaurenis» Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Par «Gada izrādi bērniem vai jauniešiem» kļuvis iestudējums «Dzejtaurenis», kas tapis, iedvesmojoties no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma «Taureņkaraļvalstība». Režisors Varis Klausītājs.

Nominācijā «Gada muzikālā izrāde» balvu ieguvis Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūzikls «Pūt, vējiņi!», kas pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem režisora Dž.Dž.Džilindžera režijā tapis Liepājas teātrī.

Balvu kā «Gada latviešu autora darba iestudējums» ieguvusi izrāde «Leģionāri», kuras autori ir Karls Alms no Somijas, Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš un Valters Sīlis. Izrādes režisors ir Sīlis, un tā izrādīta Ģertrūdes ielas teātrī.

«Gada latviešu autora darba iestudējums» ieguvusi izrāde «Leģionāri»
«Gada latviešu autora darba iestudējums» ieguvusi izrāde «Leģionāri» Foto: ĢIT

Nominācijā «Gada aktrise otrā plāna lomā» pie balvas tikusi aktrise Lidija Pupure par Greisas lomu izrādē «Vigīlija. Sapnis par nomodu» JRT, bet nominācijā «Gada aktieris otrā plāna lomā» apbalvots Vilis Daudziņš par Zahara lomu izrādē «Oblomovs» JRT.

Ar balvu nominācijā «Gada debija skatuves mākslā» godināts aktieris Daumants Kalniņš par atveidoto Kvazimodo izrādē «Parīzes Dievmātes katedrāle» Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Gada jaunais skatuves mākslinieks» ir Sandis Pēcis par Roberta Lokampa lomu izrādē «Trīs draugi» Liepājas teātrī, bet balvu kā gada jaunā skatuves māksliniece ieguvusi aktrise Inese Pudža par Katrīnas atveidošanu izrādē «Pērnvasar negaidot» Latvijas Nacionālajā teātrī un Jūlijas jaunkundzi izrādē «Jūlijas jaunkundze» Valmieras drāmas teātrī.

«Gada scenogrāfs» uzvaras laurus plūcis krievu teātra un kino režisors Kirils Serebreņņikovs par izrādi «Voiceks»
«Gada scenogrāfs» uzvaras laurus plūcis krievu teātra un kino režisors Kirils Serebreņņikovs par izrādi «Voiceks» Foto: Nacionālais teātris

«Gada scenogrāfa» uzvaras laurus plūcis krievu teātra un kino režisors Kirils Serebreņņikovs par izrādi «Voiceks» Latvijas Nacionālajā teātrī, bet balvu kā «Gada kostīmu māksliniece» saņēmusi Anna Heinrihsone par darinātajiem tērpiem izrādē «Ideāls zaglis» un «Sudraba slidas» Latvijas Nacionālajā teātrī un «Tas īstais, tā īstā» Dailes teātrī.

Par «Gada kustību mākslinieku» atzīta Inga Krasovska par darbu mūziklā «Pūt, vējiņi!» Liepājas teātrī, bet nominācijā «Gada mūzikas autors dramatiskajā izrādē» balvu ieguvis Jēkabs Nīmanis par paveikto darbu izrādē «Voiceks» Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Gada kustību mākslinieku» atzīta Inga Krasovska par darbu mūziklā «Pūt, vējiņi!»
«Gada kustību mākslinieku» atzīta Inga Krasovska par darbu mūziklā «Pūt, vējiņi!» Foto: Liepājas teātris

Balvu nominācijā «Gada sasniegums baleta mākslā» ieguvis Aleksejs Avečkins par izdejoto Solora lomu baletā «Bajadēra» un Vīrieša lomu baletā «Erda» Latvijas Nacionālajā operā.

Pirmo reizi «Spēlmaņu nakts» vēsturē balvu nominācijā «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» ieguvusi izrāde «Ursus maritimus», kuras autori ir Olgas Žitluhinas dejas kompānija.

Jau ziņots, ka «Spēlmaņu nakts 2012» balvas «Par mūža ieguldījumu ieguvēji» ir aktieris, režisors un pedagogs Felikss Deičs un scenogrāfs Gunārs Zemgals.

Par labāko latviešu autora darbu atzīta Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Gals. Izrāde».
Par labāko latviešu autora darbu atzīta Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Gals. Izrāde». Foto: Nacionālais teātris

2011./2012.gada sezonas žūrijas specbalva šoreiz tikusi komponistam Kārlim Lācim par muzikālo partitūru izrādei «Pūt, vējiņi!».

Par labāko latviešu autora darbu, kas iestudēts Latvijas teātros 2011./ 2012.gada sezonā, atzīta Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Gals. Izrāde».

«Par mūža ieguldījumu ieguvēji» - aktieris, režisors un pedagogs Felikss Deičs un scenogrāfs Gunārs Zemgals.
«Par mūža ieguldījumu ieguvēji» - aktieris, režisors un pedagogs Felikss Deičs un scenogrāfs Gunārs Zemgals. Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Skatītāju balsojums sakrīt ar žūrijas vērtējumu

Skatītāju balsojumā par nominācijas «Gada dramatiskā teātra izrāde» ieguvēju atzīta izrāde «Oblomovs» Jaunajā Rīgas teātrī, skatītāju balsojumā par nominācijas «Gada aktieris» ieguvēju kļuvis Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš, bet «Gada aktrises» gods skatītāju balsojumā ticis Valmieras drāmas teātra aktrisei Ievai Puķei.

«Gada aktrises» gods skatītāju balsojumā ticis Valmieras drāmas teātra aktrisei Ievai Puķei
«Gada aktrises» gods skatītāju balsojumā ticis Valmieras drāmas teātra aktrisei Ievai Puķei Foto: Mārtiņš Otto / TVNET
Skatītāju balsojumā par nominācijas «Gada aktieris» ieguvēju kļuvis Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš
Skatītāju balsojumā par nominācijas «Gada aktieris» ieguvēju kļuvis Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Jauniestudējumu skates žūrijas komisijas sastāvā darbojās un laureātus izvirzīja teātra kritiķis Normunds Akots, Latvijas Televīzijas raidījuma «100 g kultūras» vadītājs un «Neatkarīgās Rīta Avīzes» Kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, teātra kritiķe Maija Treile, televīzijas režisore Virdžīnija Lejiņa, dejas kritiķe Inta Balode, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs un teātra zinātniece Maija Svarinska.

Šoreiz «Spēlmaņu nakts» apbalvošanas ceremonijas režisors bija Kārlis Krūmiņš, scenārija autors - Artūrs Dīcis, scenogrāfs - Uģis Bērziņš, producente - Dana Čerņecova.

Komentāri (103)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu