Kā Vestards un Elīna Šimkus svinēja Latvijas svētkus? (15)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Starptautiski slavenais pianists no Latvijas Vestards Šimkus un viņa mīļotā sieva Elīna ar mīlestību pret dzimto zemi atzīmējuši aizvadītos valsts svētkus. Dzīvesstila portāls «Sejas» sastapa harmonisko Šimkus pāri Rīgas ielās projekta «Staro Rīga» ietvaros, kad abi kopā ieradās, lai melodiski izgaismotu Latvijas Mākslas muzeja ēku. Par aizvadītajiem svētkiem Vestards stāsta, ka tos atzīmējis sirdī, taču jau bijis ceļa jūtīs, tikmēr Šimkus sieva, operdziedātāja Elīna teic: «Viss ir mūsu pašu rokās!»

Foto: Mārtiņš Otto

«Valsts svētkus sirdī atzīmēju ar īpašu sajūtu, jo izjūtu lielu cieņu pret cilvēkiem, kuri to dibināja un nosargāja tās neatkarību. Katru reizi, pārstāvēdams Latviju uz pasaules koncertskatuvēm, varu mazliet sajusties kā viens no viņiem. Kā jau mūziķiem parasts, šis svētku laiks tiek pavadīts uz skatuves. Pašā svētku priekšvakarā ne tikai ieskandināju savus »Splendid Palace« koncertus, bet

biju jau ceļa jūtīs - šobrīd jau esmu devies koncertbraucienā uz Londonu un Madridi, kur notiks divi mani vērienīgākie šī gada lielkoncerti Eiropā:

23.novembrī ar orķestri debitēšu Londonas »Cadogan Hall«, bet 26.novembrī gaidāms mans koncerts ar simfonisko orķestri Madrides Nacionālajā auditorijā, kas ir lielākā akustiskā koncertzāle Spānijā,» stāsta Latvijas pianists Vestards Šimkus.

Vakar Vestards Šimkus viesojās vienā no pasaules prestižākajiem klasiskās mūzikas radioraidījumiem BBC «In Tune», kur notika gan intervija, gan Vestarda uzstāšanās tiešraidē.

Skanot Vestarda Šimkus klavierspēlei, iedegās gaismas, apspīdot Latvijas Mākslas muzeja ēku
Skanot Vestarda Šimkus klavierspēlei, iedegās gaismas, apspīdot Latvijas Mākslas muzeja ēku Foto: Mārtiņš Otto

Operdziedātāja Elīna Šimkus patriotisma notīs:

«Esmu laimīga dzīvot Latvijā, kas ir MANA valsts, MANA zeme.

Pieci prombūtnes gadi Norvēģijā tikai stiprināja saikni ar Latviju, jo tieši dzīvojot ārzemēs sapratu, cik nelaimīga esmu bez savas valodas, kultūras un saviem cilvēkiem. Mana profesija saistīta ar nemitīgu ceļošanu un arī brīvajā laikā ar vīru ļoti labprāt ceļojam, bet ir brīnišķīgi apzināties, ka mums ir mājas Latvijā, turklāt tik skaistā vietā, kā Vecmokas!«

Šogad Elīnai svētki aizritējuši lieliskā noskaņā: »Šī gada Valsts svētki man saistās ar ļoti patīkamām emocijām vairāku iemeslu dēļ. 18.novembri pavadīju pilsētā, kuru esmu ļoti iemīļojusi - Liepājā, kur piedalījos Valsts svētku koncertā »Četras Latvijas« kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Atmosfēra Liepājas Teātrī visas dienas garumā bija ļoti jauka un sirsnīga, koncerta programma - brīnišķīga! Nodziedājusi savu solo, ar sajūsmu noklausījos visu koncertu un nespēju vien beigt jūsmot par Liepājas Simfoniskā orķestra izcilo sniegumu. Otrā dienā pēc Liepājas koncerta jau agri no rīta devos uz Hāgu, kur pasakaini skaistā koncertzālē notika mans solo koncerts par godu Valsts svētkiem.«

Arī Elīnas tuviniekiem valsts svētki bija priecīgs notikums: «Šogad 18.novembris mūsu ģimenē bija ļoti īpašs arī tāpēc, ka manam mīļajam vectēvam Tālim Zālītim tika pasniegts Triju Zvaigžņu Ordenis, kuru viņš godam ir nopelnījis, dzīvojot krietnu mūžu, būdams Latvijas patriots vārdos un darbos, un turēdams latviešu kultūras mantojumu uz savas dzīves altāra cauri okupācijas garajiem gadiem.»

«Latvijas Valsts proklamēšanas gadadiena mums - mūziķiem, profesionāli ik gadu saistās ar koncertēšanu, un

ik gadu es pieķeru sevi dziedam Valsts himnu ar asarām acīs un trīcošu sirsniņu!

Kaut mēs caur ikdienas grūtībām nepazaudētu mīlestību un cieņu pret savu valsti, valodu un kultūru, kaut mēs spētu novērtēt un pateikties Dievam par to, ka dzīvojam miera laikos un dzīvojam ģeogrāfiski mierīgā vietā uz šīs planētas. Mums ir dots viss, lai mēs būtu laimīgi sava zemē, un viss ir mūsu pašu rokās,» par aizvadītajiem valsts svētkiem teic Elīna Šimkus.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu