Kā slavenības cīnās ar rudens depresiju un dzen miegu prom (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva/Sejas

Rudenī organisms, saņemot mazāk saules gaismas, pastiprināti sāk izdalīt miega hormonu jeb melatonīnu. Tādējādi daudzus no mums pārņem rudens nogurums jeb pārslodzes sajūta, un saspringtā darba dienas ritmā to neizdodas nomākt pat ar kafijas krūzi. Dzīvesstila portāls «Sejas» noskaidroja, kā ar rudens nogurumu un gatavošanos ziemas miegam sadzīvo sabiedrībā pazīstami ļaudis.

Šoruden televīzijas ēterā atgriezies žurnālists Kārlis Streips, kurš LTV1 kanālā vada jaunu TV spēli «Finanšu tango». Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» radio un TV žurnālists atklāj, ka viņam ir svešs rudens nogurums. Viņš priecīgi nosaka, ka dzīve ir interesanta un nav laika ļauties rudens depresijai. «Ja cilvēks labi izguļas, dara darbu, kas viņam patīk, un par sevi rūpējas, tad viss ir kārtībā,» atklāj žurnālists un piebilst, ka mūsu platuma grādos, kad saulītes ir mazāk, sāk aktualizēties runas par ziemas miegu.

Kārlis Streips
Kārlis Streips Foto: Lita Krone/LETA

«Ja tumsa ir cilvēku sirdīs un dvēselēs, tad jāsāk domāt, ka ir nopietnas problēmas. Tas ir saistīts ar garīgo veselību. Šādos gadījumos, kad ir rudens depresija, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība, jo citādi to nav iespējams novērst,» par rudens depresiju savu viedokli pauž Streips. Viņš arī nosaka, ka svarīgi rudenī būt kopā ar mīļoto cilvēku vai ģimeni, jo arī šādi kopā būšanas mirkļi uzlabo omu.

Kristīne Nevarauska
Kristīne Nevarauska Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska smejas, ka rudens nogurums viņai iet secen lielās aizņemtības dēļ. «Mums teātrī ir citādāka dzīve un ritms. Ja ir daudz darba, tad nemaz nepamani, ka dienas kļuvušas tumšākas un rudens ir klāt. Tad tā skrien un skrien, līdz attopies, ka zemi klāj sniegs un aiz muguras palicis tumšais rudens,» teic aktrise.

Taču viņa atklāj, ka tumšajos rudens vakaros var uzlabot garastāvokli ar kādu labu grāmatu vai karstvīna baudīšanu un mandarīniem, tādējādi sagatavojoties pūkainajai un baltajai ziemai.

Andris Kivičs ar meitiņu Keitiju
Andris Kivičs ar meitiņu Keitiju Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Grupas «Z-Scars» līderis un solomākslinieks Andris Kivičs rudens depresiju iesaka pārvarēt ar sportošanu. Dziedātājs šonedēļ sācis apmeklēt Ķīpsalas peldbaseinu un tādējādi jūtas možs. Tā kā Andris 15 gadus ir nodarbojies ar profesionālo sportu, viņa organisms pieprasa fiziskās aktivitātes. Viņš atzīst, ka tiem, kuri strādā no rīta līdz vakaram, ir grūti atrast laiku sportiskajām aktivitātēm, bet dažiem tīri labi padodas pāris stundas veltīt sportošanai.

Andris atklāj pavisam vienkāršu recepti, kā uzlabot garastāvokli un darba sparu visai dienai. Viņš pats ir pārbaudījis šo metodi, un tā strādā. «No rīta uzvilkt sporta tērpu, krosenes, uzlikt austiņas ar iemīļoto mūziku un vieglā riksītī, nevajag joņot, doties rīta skrējienā. Tad nogurums būs kā ar roku noņemts,» iesaka Andris.

Kristīne Lindenblate
Kristīne Lindenblate Foto: Kristīnes Lindenblates privātais arhīvs

Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamenta audita un revīzijas nodaļas iekšējā auditore Kristīne Lindenblate atzīst, ka par rudens nogurumu viņai nav laika domāt. «Es šobrīd veidoju jaunu fondu, un man nav laika ļauties rudens depresijai,» nosaka Kristīne. Turklāt viņa arī saspringtajā darba grafikā atrod laiku sportiskām aktivitātēm, kas palīdz sevi uzturēt lieliskā formā.

«Ja galvā nāk domas par rudens depresiju, tad vajag meklēt papildu nodarbošanos vai iestāties kādā klubā, kur notiek visādas aktivitātes. Depresija jau sākas tikai no bezdarbības,» teic Kristīne.

Lai uzlabotu garastāvokli, Kristīne daiļā dzimuma pārstāvēm iesaka satikties ar draudzenēm un kopā noskatīties kādu labu filmu – komēdiju vai nopirkt jaunu kleitu.

Gundega Skudriņa
Gundega Skudriņa Foto: Publicitātes foto

LNT dziedāšanas svētku «Dziedošās ģimenes» žūrijas pārstāve, trīs bērnu mamma un stila eksperte Gundega Skudriņa vēl nekad nav izbaudījusi, ko nozīmē rudens depresija, kad nāk melnie virsū. Gundega uzsver, ka svarīgi ir rūpēties par saviem mīļajiem cilvēkiem «Ja sēdēsiet uz dīvāna un gaidīsiet, ka viss pats no sevis atrisināsies, tad arī depresija būs klāt,» nosaka Gundega. Viņa iesaka omu uzlabot ar kādu labu grāmatu, TV pārraidi vai vienkārši draudzīgām sarunām.

Igors Strogonovs
Igors Strogonovs Foto: Santa Sergejeva/Sejas

Skaistumkopšanas salona «Strogonovs» īpašnieks Igors Strogonovs no rudens depresijas izvairījās, dodoties ceļojumā uz Grieķiju. Tas esot ļoti palīdzējis, jo, atgriežoties mājās Latvijā, no rudens noguruma ne vēsts un enerģija plūst pārpārēm. Skaistumkopšanas salona īpašnieks atzīst, ka pēc vasaras nevajag ļauties iemidzināt savu organismu, bet gan aizceļot uz kādu saulainu zemi, lai uzkrātu enerģiju rudenim un ziemai.

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu