Nereālais top reāls jeb «Tumšais bruņinieks atgriežas» (36)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Jau 27.jūlijā uz Latvijas ekrāniem nonāca viena no gada gaidītākajām filmām. Populārā režisora Kristofera Nolana (Christopher Nolan) Betmena triloģijas noslēdzošā daļa «Tumšais bruņinieks atgriežas» («The Dark Knight Rises»). Tās apmeklējums ir iespaidīgs, jau pirmajā nedēļas nogalē filmu noskatījušies 7523 Latvijas kinoteātru apmeklētāji. Ar to ir pārspēts triloģijas iepriekšējās daļas, filmas «Tumšais bruņinieks», pirmās nedēļas nogales rezultāts 2008.gadā (3925 skatītāji).

Arī supervaroņiem sāp.

Apraksts: Kristofera Nolana episkās triloģijas noslēdzošā daļa. Pēc tam, kad Gotemas aizstāvis Betmens ir uzveicis psihiski nelīdzsvaroto ļaundari Džokeru, pilsētā valda relatīvs miers. Tomēr, kad ar neticamu spēku un inteliģenci apveltīts terorists Beins un viņa noziedznieku armija negaidīti uzbrūk pilsētai, Tumšajam bruņiniekam Betmenam nākas atgriezties, lai cīnītos par Gotemas pastāvēšanu.

Pārdomas: pēc četru gadu pārtraukuma Kristofers Nolans ir atgriezies ar trešo un noslēdzošo Betmena triloģijas daļu. Šķiet, pirms kaut ko rakstu par šo filmu, der pieminēt pāris vārdus par iepriekšējo filmu «Tumšais bruņinieks», kura uz mani neatstāja nekādu iespaidu. Esmu to minējis vairākkārt. Kaut vai tāpēc, ka pēc Tima Bērtona drūmajiem Betmeniem man vienkārši bija grūti pieņemt skraidīšanu pa gaišo Gotemas pilsētu. Tas vēl būtu sīkums, vislielākās pretenzijas man bija pret faktu, ka «Tumšajā bruņiniekā» pats Betmens palika otrajā plānā, bet dominēja visi pārējie, īpaši neaizmirstamais Hīta Ledžera (Heath Ledger) tēlojums. Pats Betmens tika nostumts kaktiņā, kas man šķita dīvaini supervaroņu filmā. Tas īsumā par iepriekšējo daļu. Šajā filmā

Nolans ir spējis atrast varoņiem loģisku balansu un ir radījis lielisku filmu.

«Tumšais bruņinieks atgriežas» nav perfekts, tajā ir neskaitāmi kaitinoši sīkumi, bet tie ir patiesi piedodami sīkumi.

Man šķiet, nevienam nav noslēpums, ka «Tumšā bruņinieka» milzīgā peļņa un veiksme slēpās arī drūmākos notikumos. Par nelaimi, īsi pirms pasaules pirmizrādes 2008. gadā no medikamentu pārdozēšanas Ņujorkā, savā dzīvoklī mira filmas galvenā ļaundara atveidotājs, talantīgais aktieris Hīts Ledžers. Lai arī cik skumjš būtu šis fakts, tas viennozīmīgi nesa milzīgu reklāmu pašai filmai, un es pieļauju, ka neskaitāmi tūkstoši aizgāja uz kino seansu aiz cieņas pret aizgājēju. Vai aiz ziņkārības. Lai nu kā, šīs filmas panākumi Nolanam ļāva izpausties pēc pilnas programmas, un to viņš arī darīja. 2010. gadā mēs ieraudzījām dārgo un lielisko filmu «Inception», kura saņēma četrus Oskarus. Diemžēl arī šogad atgadījās nelaime. Filmas «Tumšais bruņinieks atgriežas» pirmizrādē 24 gadus vecais Džeimss Īgens Holmss ielavījās kādā ASV kinoteātrī un atklāja uguni. Apšaudē tika nogalināti 14, bet ievainoti vismaz 50 cilvēki.

Kas tad īsti ir tas Nolana Betmena filmu fenomens un veiksme? Noteikti viņa savdabīgais stils komiksu pārvērst nopietnā, reālistiskā filmā, kura liek sev noticēt, lai skatītājam rastos sajūta, ka, iespējams, arī pa Rīgas ielām skraida ļaundari ar superbumbām un labie, kas mācēs mūs no tiem pasargāt. Nolans prot ielikt nereālo pavisam reālā pasaulē un likt skatītājam tam noticēt, šis noteikti ir viens no galvenajiem iemesliem, kas padara viņa filmas savā ziņā unikālas. «Tumšais bruņinieks atgriežas» ir inteliģents un reālistisks kino, kuram cauri vijas politiski jautājumi un pavisam īstas cilvēcīgas problēmas. Turklāt gandrīz trīs stundu garumā.

Noteikti neatstāstīšu filmas saturu, pat ne daļēji, jo sabojāt skatīšanās prieku var burtiski ar tvīta izmēra teikumu.

Varu vien pačukstēt, ka «Tumšais bruņinieks atgriežas» sākas ar visai iespaidīgiem asa sižeta kadriem lidmašīnā, kur skatītājs tiek iepazīstināts ar Toma Hārdija atveidoto teroristu līderi Beinu. Tam seko aptuveni stundu garš stāstošs miers, kurš pat papildināts ar neskaitāmiem veiksmīgiem un mazāk veiksmīgiem jokiem. Tālāk jau atliek vien redzēt pašam. Daudzi man jautā, vai ir vērts apmeklēt šo filmu, ja nav redzētas iepriekšējās divas. Protams, ir vērts, bet «Tumšais bruņinieks atgriežas» ir pilns ar neskaitāmām atsaucēm uz iepriekšējām daļām, tāpēc, pirms dodaties uz nobeigumu, noteikti iesaku noskatīties pirmās divas daļas.

Aktieru komanda komentārus neprasa, Betmena lomā, kā jau ierasts, iejūtas Kristjens Beils (Christian Bale), un viņam pievienojas skaistule Anne Hetaveja (Anne Hathaway), Toms Hārdijs (Tom Hardy), Maikls Keins (Michael Caine), Gerijs Oldmans (Gary Oldman), Morgans Frīmens (Morgan Freeman), Laiems Nīsons (Liam Neeson) un daudzi citi. Visi ir savā vietā un zina, kas jādara. Īpaši uzsvērt vēlos Toma Hārdija atveidoto ļaundari Beinu. Lai arī viņa ļaunuma motīvi nav zināmi līdz pat filmas izskaņai, viņa tēlojums iedveš bijību un bailes. Viņa savādā maska izskatās iespaidīgi, un viņa dīvaini pārveidotā balss atšķirībā no idiotiskās Betmena balss izklausās lieliski. Cauri respiratora elektroniskajai skaņai dzirdams britu akcents, kas to visu padara īpaši atmiņā paliekošu.

Toms Hārdijs ļaundara Beina lomā
Toms Hārdijs ļaundara Beina lomā Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Stāsts varēja būt īsāks. Bez vairākām filmā izskanējušām frāzēm varēja iztikt, bet kopumā šī ir lieliska izklaide, komikss dzīvā pasaulē, kas atgadās reti. «Tumšais bruņinieks atgriežas» ir filma, kas jāredz ir uz lielā ekrāna, izbaudot to, ko kino pasaule mums dod, ko tā spēj sniegt. Galu galā, ja kāds apgalvo, ka komiksu filmas nav domātas viņam, kas tad ir? Kino ir radīts, lai mēs ieraudzītu tieši to, ko nekad ikdienā uz ielas neieraudzīsim, lai mūsu fantāzijas un sapņus skatītu savām acīm.

Nolans dalās ar mums lieliskā sapnī, kas radies smaga darba rezultātā. Malacis.

Vērtējums: 8,5/10

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu