Šišons: «Saulgriežos Spānijā dzer visu un daudz...» (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atraktīvais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons par Jāņu svinēšanu stāstus dzirdējis no savas dzīvesbiedrenes - izcilās latviešu operdziedātājas Elīnas Garančas. Taču viņam pašam līdz šim Latvijā piedalīties šo svētku svinēšanā neesot izdevies.

Sarunā ar portālu «Sejas» Šišons, kurš pēc tautības ir brits, bet pārsvarā dzīvo Spānijā, atklāj, ka par Jāņu svinēšanas tradīcijām Latvijā zina, taču diemžēl pašam nekad šajā laikā šeit nav sanācis būt.

LNSO galvenais diriģents Karels Marks Šišons kādreiz labprāt Līgosvētkus nosvinētu Latvijā. Pagaidām par tiem viņš zina vien no dzīvesbiedrenes Elīnas Garančas stāstītā
LNSO galvenais diriģents Karels Marks Šišons kādreiz labprāt Līgosvētkus nosvinētu Latvijā. Pagaidām par tiem viņš zina vien no dzīvesbiedrenes Elīnas Garančas stāstītā Foto: LETA

«Elīna man daudz par šo tradīciju stāstījusi - ka Līgosvētki ir lielākie un krāšņākie jūsu valsts svētki. Taču interesantākais atklājums man pašam bija, ka saulgriežus cilvēki svin arī Spānijā: 23.jūnija vakarā cilvēki pludmalē kurina ugunskurus, un, kad tie izdeg, lec pāri kvēlojošajām oglēm un iedomājas kādu vēlēšanos,» par spāņu svinēšanas tradīcijām stāsta diriģents, piebilstot - atšķirībā no Latvijas Spānijā nekādi vainagi šajā vakarā netiek pīti.

Atbildot uz jautājumu, vai spāņi svētku vakarā dzer vīnu vai alu, Šišons smejot atteic: tā kā pats diemžēl šajos svētkos neesot piedalījies, tad īsti nezinot, kurš dzēriens tiek patērēts vairāk. «Manuprāt, viņi dzer daudz ko un lielos vairumos,» smaida diriģents.

Diemžēl arī šogad Šišonam un viņa ģimenei Jāņus neizdosies nosvinēt Latvijā, jo jau nākamajā dienā pēc Verdi «Rekviēma» atskaņojuma viņi ar Elīnu un meitiņu Katrīnu Luīzi dodas uz Eiropu, kur paredzēti nākamie koncerti. «Nekādus svētkus nevaru plānot, jo visu manu laiku nosaka darba kalendārs, tādēļ bieži strādāju arī Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, kad citi svin,» atzīst diriģents, gan piebilstot - iespējams, pēc dažiem gadiem, kad meitiņa būs paaugusies, viņš tomēr kopā ar ģimeni Jāņus centīsies nosvinēt Latvijā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu