Rundāles pilī cītīgi strādā restauratori

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis

Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas «Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014» ietvaros Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis iepazīstināja mecenātus Ināru un Borisu Teterevus, kā arī programmas patronesi Lilitu Zatleri ar restaurācijas gaitu – pilnībā iekārtotu Biljarda zāles interjeru, kā arī ar darbu gaitu Hercoga otrajā darba kabinetā un Hercoga bibliotēkā, informē Rundāles pils apmeklētāju apkalpošanas un sabiedrisko attiecību nodaļā.

«Nenovērtējamu atbalstu Rundāles pils restaurācijā ieguldījuši Ināra un Boriss Teterevi. Pagājuši divi gadi, kopš tika noslēgts līgums par restaurācijas finansēšanu četru gadu garumā. Pienācis laiks atrādīt to, ko restauratori paveikuši un cik daudz vēl darāmā, lai 2014.gada 24. maijā varētu svinēt pils restaurācijas pabeigšanu,» atzīmē muzeja direktors I.Lancmanis.

Mecenāts Boriss Teterevs: «Varam tikai apbrīnot un izteikt milzīgu pateicību Imantam Lancmanim un Rundāles pils restauratoriem par paveikto. Ik reizi, viesojoties pilī, redzam, ka pils ansambļa izveidošana strauji tuvina mūs mērķim redzēt Rundāles pili visā tās krāšņumā, iekļaujoties pasaules kultūras mantojuma galamērķu sarakstā ar unikālu baroka un rokoko arhitektūras ansambļa pērli, līdzās Pēterhofas ansamblim, Sanktpēterburgas Ziemas pilij un Versaļas pils kompleksam.»

Rundāles pils restaurācijas programmas 2010-2014 patronese Lilita Zatlere: «Vislielākā māksla pasaulē ir spēja mīlēt un piepildīt sapņus. Mīlēt no sirds, patiesi, bez nosacījumiem. Un tieši mīlestībā top pasaulē viss skaistais, piepildās sapņi, un rodas brīnumi. Arī Latvijas pērle - Rundāles pils - ir tapusi arhitekta Rastrelli mīlestībā pret savu darbu.

Daudz ir paveikts, lai arī šodien šī baroka pērle atmirdzētu vēl spožāk.

Īpaša pateicība mecenātiem Inārai un Borisam Tetereviem, pils dvēselei Imantam Lancmanim un ikvienam, kas ar savu nenogurstošo darbu piepilda sapni par Rundāles pili visā tās krāšņumā!»

Hercoga otrā darba kabineta apskate
Hercoga otrā darba kabineta apskate Foto: Gunārs Janaitis

Līdz šim brīdim ir pabeigta restaurācija Biljarda zālē, tā papildināta ar mākslas priekšmetiem, līdz ar to var uzskatīt, ka pabeigta arī interjera iekārtošana. Turpinās 18.gs. beigu lustras restaurācija, kuru plānots ievietot restaurētajā telpā. Hercoga otrajā darba kabinetā jau ir restaurēti sienu gleznojumi un grīdas segums, bet turpinās darbs paneļu un durvju restaurācija, kā arī griestu un kamīna krāsošana. Papildus tam jādomā par telpas iekārtošanu un no programmas finansējuma jāiegādājas seši krēsli un biroja krēsls, muzejs ar savu finansējumu ir apņēmies nodrošināt divus svečturus, konsoļgaldu un tintnīcu. Otrā darba kabineta atklāšana paredzēta 2013.gada maijā. Hercoga bibliotēkā šobrīd notiek gleznojumu bojāto un zudušo vietu mastikošana un retuša. Publikas uzmanībai bibliotēka tiks nodota 2014.gadā, pilnībā noslēdzot pils restaurāciju.

Iepazīšanās ar restaurācijas gaitu Hercoga bibliotēkā
Iepazīšanās ar restaurācijas gaitu Hercoga bibliotēkā Foto: Gunārs Janaitis
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu