Lielbritānijā izsola Čērčila zobu protēzes (4)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien izsolē izlikta viena no četrām Lielbritānijas kara laika premjerministra Vinstona Čērčila zobu protēzēm, un par šiem "zobiem, kas izglāba pasauli", izsoles organizatori cer saņemt aptuveni 5000 sterliņu mārciņu (4215 latus).

Papildināts: Protēzes par 17 879 sterliņu mārciņām iegādājies kāds privātkolekcionārs no Lielbritānijas.

Šīs zobu protēzes tika īpaši veidotas, lai saglabātu Čērčila dabisko "šļupstēšanu", kuru joprojām var dzirdēt viņa Otrā pasaules kara laikā sniegtajās, garastāvokli pacilājošajās radiopārraidēs.

Čērčils zobu protēzes izmantoja arī, lai paustu savu neapmierinātību, kad Otrā pasaules kara frontēs neklājās labi. Būdams aizkaitināts, premjers mēdzis tās teatrāli izraut no mutes, stāsta Čērčila zobu protēžu izsolītājs Naidžels Kadlips, kura tēvs bijis leģendārā politiķa zobu tehniķis.

"Mans tēvs atcerējās vairākus stāstus par to, kā Čērčils izturējās pret protēzēm, piemēram, kā viņš savu īkšķi ielika aiz priekšējiem zobiem un tos kustināja," intervijā "BBC Radio" sacīja Kadlips. "Mans tēvs stāstīja, ka varējis pateikt, kā risinās karš, vien pēc tā, cik tālu tie šķērsojuši istabu un vai sasnieguši pretējo sienu. Čērčils nebija tāds vīrs, kurš būtu pazīstams ar savu pacietību."

Tiek uzskatīts, ka Čērčilam tika izgatavotas tikai četras zobu protēzes. Vienu no tām Čērčils paņēma līdzi kapā, otra protēze ar nosaukumu "Zobi, kas izglāba pasauli" atrodas Londonas muzejā, bet trešā tika pārkausēta.

Čērčila zobu protēze tiks izsolīta izsoļu namā "Keys" Norfolkas grāfistē Anglijas austrumos ar orientējošo sākuma cenu no 4000 līdz 5000 sterliņu mārciņu.

Tikmēr ceturtdien tika paziņots, ka pirmo reizi divu gadu laikā internetā tiks publiskots milzīgs Čērčila personīgo piezīmju arhīvs.

Šajā arhīvā ir aptuveni miljons lappušu liels materiāls, kurā ir, piemēram, Čērčila visslavenāko runu uzmetumi, mācību referāti un pat informācija par viņa kaķi, suņiem un papagaili Tobiju.

"Čērčils bija cilvēks, kuram ļoti patika veikt dažādus pierakstus, tāpēc šis ir neticami vērtīgs pierakstu arhīvs, un tas noteikti ir viens no lielākajiem šāda veida personīgajiem arhīviem valstī," aģentūrai AFP pastāstīja Kembridžas Čērčila Arhīvu centra direktors Alens Pakvuds.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu