Austrālijā miris lidmašīnu "melnās kastes" izgudrotājs (6)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmdien Austrālijā 85 gadu vecumā miris Deivids Vorens, kurš izgudroja lidojuma datus reģistrējošo "melno kasti", kurai ir izšķiroša nozīme aviokatastrofu izmeklēšanā, trešdien paziņoja amatpersonas.

Vorenam šī ideja ienāca prātā 1953. gadā, izmeklējot pasaules pirmās reaktīvās komerclidmašīnas "Comet" avāriju.

"Doktora Vorena lidojuma datu reģistrētājs ir nenovērtējams ieguldījums pasaules aviācijas drošībā,"

teikts Austrālijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Vorens bija gaisa kuģošanas pētnieks un dzīvoja Melburnā. Izmeklējot noslēpumaino "Comet" katastrofu, viņš saprata, ka sarunu un datu ieraksti pilota kabīnē būtu bijuši ļoti noderīgi izmeklēšanā.

Viņš radīja "melnās kastes" prototipu 1956.gadā, un tā varēja saglabāt četru stundu balss ierakstus un instrumentu rādījumus, taču sākumā varas iestādes neizrādīja interesi par to.

Ideja ieviesās lēni, un "melnās kastes" nebija obligātas Austrālijā vēl desmit gadus. Taču tagad šīs ierīces modernizētais variants tiek izmantots pasažieru lidmašīnās visā pasaulē.

Vorens dzimis 1925. gadā kādā Austrālijas ziemeļaustrumu attālā nostūrī. Par viņa nāvi sēro sieva, četri bērni un septiņi mazbērni.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu