Žurnāla "Ilustrētā Zinātne" jūlija numurā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Žurnāla "Ilustrētā Zinātne" jūlija numurā lasiet par automobiļu drošības testiem, vikingiem, alerģijām, kas pasargā cilvēku no vēža, vēja ģeneratoriem un vēl daudz ko citu!

Automobiļu drošības testi – visiem jāizdzīvo!

Izklīstot putekļiem pēc divu automašīnu sadursmes, tehniķi steidz saslaucīt lauskas. Tāda aina regulāri vērojama “Volvo” triecientestu centrā Gēteborgā, Zviedrijā. Līdzīgi daudziem citiem ražotājiem “Volvo” cenšas tuvināt dienu, kad cilvēki vairs necietīs autoavārijās. Lasi autožurnālista Ilmāra Līkuma reportāžu un iepazīsti modernās auto drošības sistēmas!

Īpaša aproce ļauj izprast autistu emocijas

Autistus nereti uztver kā sociāli nepilnvērtīgus cilvēkus, jo viņiem ir lielas grūtības izpaust sevi tā, lai apkārtējie saprastu. Tagad jauna, ar sensoriem aprīkota aproce palīdzēs atšifrēt autistu dziļākās jūtas.

Vikingi devās sirojumos, lai tiktu pie sievām

Kāpēc 8. gadsimta beigās skandināvu vīrieši devās sirojumos uz svešām zemēm? Jauna hipotēze vēsta: viņi centušies iegūt bagātības, lai apprecētos ar kādu no vietējām sievietēm, kuras tolaik Skandināvijā bija deficīts.

Alerģija var pasargāt cilvēku no vēža

Amerikāņu zinātnieki, pētot alerģisku cilvēku saslimšanas varbūtību ar vēzi, atklājuši svarīgu sakarību – alerģija samazina audzēja risku. Ļoti iespējams, ka alerģijas slimnieku organisms pats izvada kancerogēnās vielas.

Cīņa okeānā – kašalots pret milzu kalmāru

Milzu kalmāri ir kašalotu iekārots, tomēr grūti iegūstams medījums. Novērot milzeņu cīņu līdz šim nav bijis iespējams, bet tagad uzņemti unikāli fotoattēli, kuros kašaloti redzami ar sakauto medījumu mutē.

Lato Lapsa ielūkojas Ziemeļkorejas ikdienā

Nokļūt šajā valstī ir grūti, jo no pārējās pasaules to šķir komunistisko vadoņu radīts un apsargāts “dzelzs priekškars”. Turklāt Ziemeļkorejas apceļotājam jārēķinās, ka ikvienu viņa soli novēros drošības dienestu visu redzošās acis. Latviešu žurnālists dalās iespaidos par cilvēku dzīvi totalitārajā režīmā.

Vēja ģeneratori visā pasaulē kāpina jaudu

Pirms 40 gadiem vēja ģeneratori bija nelieli un to bija maz. Tagad vēja enerģijas ieguve kļuvusi par globālu industriju. Ģeneratori kļūst arvien modernāki, un to saražotā enerģija tuvākajos desmit gados daudzkāršosies.

Biologi grasās veikt sugu pārvietošanu

Pēdējo gadu laikā daudzas sugas pārvietojušās uz dzīvi vēsākās vietās globālās sasilšanas dēļ. Tomēr daudzi dzīvnieki nespēj pielāgoties, tāpēc zinātnieki piedāvā pārcelt sugas vietās, kur ir labākas izdzīvošanas iespējas.

150 gadu cīņā ar Everestu: milzis padodas

Britiem 1953. gadā ierodoties Nepālā, pienācis laiks pakļaut kalnu! Pirmais mēģinājums gandrīz beidzas ar neveiksmi, tomēr, kad iespēja tiek dota jaunzēlandiešu biteniekam un šerpu ganam, Everests beidzot ir iekarots.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu