Tapusi dokumentālā filma «Ceplis. Filmas arheoloģija» (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Kinostudijā tapusi jauna pētnieciska dokumentālā filma «Ceplis. Filmas arheoloģija» par leģendāro režisora Rolanda Kalniņa filmu «Ceplis» (1972. g.), kurai šogad aprit 40 gadi, informē filmas producentes Ieva Rozentāle un Iveta Lepeško.

Jūs nepazīstat Cepli, kaut arī filmu zināt no galvas!

Šopavasar režisoram Rolandam Kalniņa kungam ir 90. dzimšanas diena. Viņš ir tikpat stalts, ar spīta dzirksteli acīs. «Ceplis» kļuva par viņa radošo kulmināciju 70. gados, bet jaunās filmas radošā grupa, lasot dokumentus par filmas veidošanu, šķirstot foto albumus un azartiski caurskatot filmā kadru pēc kadra, uzdeva vēl iepriekš neuzdotus jautājumus.

Dokumentālā filma «Ceplis. Filmas arheoloģija» atklāj šos noslēpumus un iedzīvina Latvijas kultūras ikonas - aktierus, režisorus, operatorus u.c. radošās un administratīvās personības, kuras veidojušas Rīgas Kinostudijas zelta laikmetu, būvējot tiltu no mūsu kultūras pagātnes uz šodienu.

Kinokritiķe un filmas scenāriste Daira Āboliņa, komentējot Rolanda Kalniņa filmu, ir poētiska: «Filma «Ceplis» ir kā grezna vāze, kas maina savu krāsu un tās dzidrumu atbilstoši tam, kā krīt gaisma, kas un kā uz to skatās. Tā ir filma, kurai laiks nāk par labu un, mainot kontekstus, mainās filmas intonācija.

Filma, kopš kuras pirmizrādes pagājuši 40 gadi, šobrīd šķiet aktuālākā nekā jebkad.

Varbūt tāpēc, ka mums atkal ir sava valsts, kuras varoņi ir nevaroņi, kuras vērtības izplēn, jo vienmēr uzrodas kāds Edgars Ceplis, kurš zina, kā no Latvijas māliem cept lētus ķieģeļus un radīt ilūziju par labklājību.

Ceplis
Ceplis Foto: A.Čakste/no Rīgas Kinomuzeja krājuma

«Ceplis» ir filma, ap kuru valda leģendas par ideālu saskaņu, izcilu ansambli, atsaucīgiem kino priekšniekiem. Vai tā tiešām bija? Vai viss bija tik gludi jeb tomēr ir iespēja atrast pa kādai noklusētai patiesībai, slepenai sazvērestībai vai atklāt kādu aizkadra noslēpumu?»

«Ceplis. Filmas arheoloģija» tapusi Rīgas kinostudijā. Režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore - Daira Āboliņa, filmas operators - Jānis Šēnbergs, montāža - Visvaldis Zarakovskis, mūzikas autors - Raimonds Tiguls, producentes - Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, Inta Kaņepāja.

Dokumentālās filmas «Ceplis. Filmas arheoloģija» pirmizrāde un vienīgais publiskais seanss notiks 1. maijā plkst. 18 kinoteātrī «Splendid Palace», uz kuru tiek aicināti skatītāji! Pirmizrādē notiks tikšanās ar filmas «Ceplis» aktieriem un filmas «Ceplis. Filmas arheoloģija» radošo grupu!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu