Ar domu, kā pārvarēt krīzi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Kopš 1987. gada otrajā lielākajā Spānijas pilsētā Barselonā ik gadu pulcējas mobilo sakaru jomas pārstāvji no visas pasaules. Jau ierasti šis laiks vienmēr ir bijis pats izdevīgākais, lai ne vien parādītu jaunāko produkciju, bet arī risinātu biznesa sarunas, slēgtu līgumus un kaltu nākotnes plānus.

Arī šogad februārī Barselonā notika GSM World Congress, taču šoreiz pie citkārt tik zilajām šīs jomas debesīm bija parādījies ne viens vien pasaules ekonomiskās krīzes iezīmētais melnais mākonis.

Pāris vārdos raksturojot GSM World Congress, jāteic, ka tā ir pati ietekmīgākā mobilo sakaru industrijas izstāde pasaulē, jo tieši tajā parasti tiek izrādīti ražotāju izstrādātie jaunākie produkti, kā arī paralēli apspriestas šīs jomas attīstības tendences.

Triju dienu laikā – no 16. līdz 19.februārim – Barselonā vairāk nekā 57 tūkstošus kvadrātmetru lielajās izstāžu zālēs ar saviem izstrādājumiem un jauninājumiem mobilo sakaru jomā šogad iepazīstināja apmēram 1300 kompāniju. Taču, ja salīdzinām ar iepriekšējo gadu, izstāžu zālēs ierīkoto stendu platība bija sarukusi par apmēram 15 procentiem, un šī pati tendence bija vērojama arī apmeklētāju skaita ziņā, jo šogad interesentu bija par vairāk kā pieciem tūkstošiem mazāk. Par spīti tam, izstādē varēja apskatīt tik daudz kā interesanta un noderīga, ka piedāvājam Next lasītājiem to apskatu.

Nebaidās konkurences

Lai gan krīzes radītie mākoņi pietiekami biezā slānī savilkušies virs visiem ražotājiem, ieskaitot arī tos, kuri darbojas mobilo sakaru industrijā, tomēr tas neliedza viņiem tikties Barselonā, lai pārspriestu valdošās tendences un meklētu labākos risinājumus, kā attīstīties šajā nebūt ne vieglajā laikā. Tiesa, ikvienā diskusijā izskanēja žēlošanās, ka strauji krītas pieprasījums pēc jauniem mobilajiem sakaru rīkiem, tādēļ vēl jo intensīvāk tika domāts par tādiem izstrādājumiem, ar kuriem iespējams piesaistīt vairāk jaunu klientu. T-Mobile vadītājs Hamids Akhavans kā būtisku iezīmēja tendenci, ka lietotāji vairs tik intensīvi nepērk jaunus tālruņus, bet arvien aktīvāk sākuši izmantot mobilo e-pastu un piekļuvi internetam, tādēļ tieši šīs iespējas lietotājiem vajadzētu piedāvāt visiem mobilo sakaru operatoriem.

Kā piemērs dažādu pakalpojumu sinerģijai ir kaut vai fakts, ka interneta telefonijas dienests Skype, kam pieder arī interneta izsoļu nams Ebay, izteicis vēlēšanos kooperēties ar Nokia. Skype vēlas savu pakalpojumu integrēt tieši Somijas ražotāja radītajos mobilajos tālruņus, un tiek plānots, ka jau šā gada trešajā kvartālā tiks izlaists Nokia flagmanis N97 ar piekļuvi Skype. Vismaz tā Barselonā solīja Skype vadītājs Jošs Silvermans. Šo sadarbību paredzēts veidot pēc vienotas shēmas, tādējādi, izmantojot Skype, sarunas būs bez maksas, savukārt par pārējām tālruņa lietotājam būs jāmaksā atbilstoši operatora noteiktajiem tarifiem. Būtībā tas nav nekas jauns, jo ierastajiem Skype tālruņiem, kas darbojas arī analogajā tīklā, pievienosies vēl mobilie sakaru rīki.

Par šādu jaunievedumu savs vārds bija sakāms arī T-Mobile vadībai, kas uzsvēra, ka nevēlas veidot vēl ciešāku sadarbību ar Skype, taču viņu klienti, kas iegādājas vairāku ražotāju viedtelefonus, šo programmu var lejupielādēt un lietot bez kādām īpašām saistībām. Iespējams, ka mobilo sakaru operatori nemaz nevēlas, lai Skype ielaužas viņu lauciņā, jo šī interneta telefonijas kompānija izteikusi visai pārdrošu vīziju – tā vēlas ar laiku izveidot vienotu platformu gan datoriem, gan mobilajiem sakaru rīkiem.

Koncepcija pārejai no 3G uz 4G

Diskusijās izskanēja arī domas par to, kā operatoriem vislabāk un arī ekonomiski izdevīgāk paplašināt savu tīklu pārklājumus, tādēļ nepieciešams intensīvāk apsvērt, kādas tehnoloģijas šajā procesā vajadzētu izmantot. Lai gan Wimax un LTE ir uzskatāmas par konkurējošām ar ierast GSM, tomēr vairāki starptautiskie mobilo sakaru operatori, piemēram, T-Mobile, jau sākuši tās testēt, un var prognozēt, ka drīzumā kādu no tām varētu pat sākt lietot. Runājot par sakaru nodrošināšanas standartiem, dažos vārdos iespējams pavēstīt ko interesantu, proti, GSM World Congress bija ieradies arī ASV lielākā mobilo sakaru operatora Verizon Wireless tehniskais direktors Diks Linčs. Neierasts šis fakts ir tādēļ, ka minētais uzņēmums izmanto CDMA standartu, tādējādi tā pārstāvja parādīšanās pasākumā, kur pulcējušies tikai GSM standarta operatori, atgādināja teju vai ķecera piedalīšanos katoļu kardinālu saietā. Vietā ir piebilst, ka CDMA standarts nav svešs arī Latvijā, jo to sava tīkla izbūvei izmanto Triatel.

Diks Linčs kā vienu no galvenajiem konferences apmeklējuma iemesliem minēja Verizon Wireless lēmumu, izmantojot Long Term Evolution (LTE) standartu, ieviest nākošās paaudzes, 4G, mobilo datu un balss tīklu. Turklāt kompānijas pārstāvis neizvairījās arī no pārdrošām prognozēm, ka šis tīkls nākotnē būšot kopējs visiem pasaules operatoriem. Pamatā LTE ir bezvadu datu pārraides tehnoloģija, kura nodrošina simtiem megabitu sekundē lielu ātrumu un kurā balsi pārraida kā datu paveidu. Pašreizējos mobilajos datu tīklos informācijas pārraide spēj sasniegt ātrumu 384 kilobiti sekundē (3G) vai līdz pat 14,4 Mb/s, izmantojot HSDPA.

Verizon Wireless tehniskais direktors prognozēja, ka kompānija lielajā ASV tirgū 4G ieviesīšot ļoti aktīvi jau 2010. gadā, sākot ar 25 līdz 30 lielākajiem vietējiem tirgiem (pamatā ASV pilsētas). Sākumā šīs pakalpojums tiks piedāvāts portatīvo datoru lietotājiem, izmantojot iebūvētas LTE mikroshēmas. Tikai vēlāk LTE būs pieejama arī parastos mobilajos telefonos. Vaicāts par LTE tarifiem un biznesa modeli, D. Linčs uzsvēra, ka pie tā vēl tiekot strādāts, taču tarifi, visticamāk, būs saistīti ar datu pārraides apjomiem, proti, jo lielāks apjoms, jo vairāk arī jāmaksā.

Latvijā pagaidām neviens operators nav paziņojis, ka plāno pāriet uz LTE, taču, ja LTE tehnoloģijas izstrādātāji turēs solījumu par vismaz divciparu megabitu sekundē lieliem datu pārraides ātrumiem, šādi pieslēgumi pārāk neatpaliks no solītājiem 100 Mb/s tiešiem optiskajiem pieslēgumiem pilsētās.

Savstarpējās cīņas nerimst

Intensīvais duelis starp Apple un Nokia ir saasinājis cīņu par nākotni mobilo sakaru industrijā. Šobrīd tā īsti vēl nav skaidrs, kurš šajā cīniņā būs uzvarētājs. Taču svarīgākā joma asajā cīņā ir tieši viedtālruņi, kas aizņem vienu desmito daļu no kopējā mobilo sakaru ierīču tirgus, turklāt šim segmentam ir tendence palielināties. Tātad šajā jomā varētu mēģināt izpausties teju vai visi ražotāji, un tas nekas, ka Nokia šobrīd kontrolē 37 procentus no kopējā mobilo sakaru ierīču tirgus un 38 procentus no viedtālruņu segmenta, jo, kā izpētījuši speciālisti, ik pēc diviem gadiem cilvēki cenšas mainīt tālruņa aparātus, turklāt arvien vairāk vērojama tendence, ka klienti krietni retāk izvēlas to pašu ražotāju aparātus, kuri izstrādājuši viņu iepriekšējos telefonus.

Tā kā esam sākuši runāt par savstarpējām cīņām mobilo sakaru industrijā, ir vērts pastāstīt arī par operētājsistēmu Android, par kuras izmantošanu savos aparātos Barselonā izteikuši vēlmi apmēram 50 mobilo tālruņu ražotāju. To vidū gan nav Nokia, kas spītīgi vēlas palikt pie Symbian, un tikai laiks rādīs, vai šāda ietiepība atmaksāsies.

Kamēr vieni cīnās, citiem prātā ienācis kaut kas labāks, proti, padomāt, kā kopīgiem spēkiem atrisināt radušās problēmas. 17 kompānijas, no kurām pazīstamākās ir AT&T, LG, Motorola, Nokia, Orange, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile un Vodafone, parakstījušas vienošanos, ka ražotāji pāries uz microUSB standartu, kas vienlaikus ar lādēšanu nodrošinātu arī datu pārraidi. Paredz, ka lielākā daļa ražotāju būs pārgājuši uz vienoto standartu jau līdz 2012. gadam (sākot ar 2012. gada 1. janvāri, visi jaunie tālruņu modeļi būs aprīkoti ar šī standarta lādētāju), savukārt GSM asociācija cer, ka ar šo soli par 50 procentiem tiks samazināts enerģijas patēriņš, kas rodas, ražojot katram tālrunim savu lādētāju, savukārt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu daudzums tiks samazināts par 13,6 līdz 21,8 miljoniem tonnu gadā.

Svarīga iezīme – mobilais internets

Šis gads sācies visai kritiski, jo pirmo reizi kopš 2001. gada mobilo tālruņu tirdzniecības apjomi ir samazinājušies. Taču paši mobilo tālruņu ražotāji nav nolaiduši rokas un joprojām izstrādā jaunus modeļus. Vienalga, vai tas ir Nokia, Samsung, LG vai Palm, visi arvien aktīvāk strādā pie mobilās telefonijas un mobilā interneta sapludināšanas.

Par kvalitatīva mobilā interneta nepieciešamību pilnībā iestājies arī mobilo sakaru operators O2. Jau šā gada vidū šī kompānija Minhenē grasās saviem lietotājiem piedāvāt platjoslas pieslēgumu, kas ļaus nodrošināt datu lejupielādes ātrumu līdz 28 megabitiem sekundē, kas atbilst ātrākajiem DSL pieslēgumiem. Šo mobilo internetu, kas nosaukts par HSPA+, paredzēts nodrošināt, izmantojot ķīniešu ražotās Huawei iekārtas, un jāpiebilst, ka šis operators piedāvājis arī vairākām citām kompānijām padomāt par šāda pakalpojuma sniegšanu klientiem.

Taču tās nebūt nav vienīgās iezīmes, kas mobilo sakaru industrijas darbībā būs vērojamas šogad.

Par spīti globālajai krīzei, īpaša vieta jauno modeļu ražošanā ir atvēlēta dārgiem viedtālruņiem, ko būtībā var uzskatīt par mobilā tālruņa un minidatora apvienojumu. Vairāki ražotāji, ieskaitot Nokia, LG un Toshiba, izteikuši vēlmi izlaist telefonus ar skārienjutīgu ekrānu, tādējādi it kā mēģinot nogāzt no troņa Apple iPhone. Taču jāpiebilst, ka šis ASV magnāts Barselonā rīkoto konferenci ar savu klātbūtni nemaz nepagodināja.

Tikpat nozīmīga ir bijusi arī dzīšanās pēc lielāka skaita megapikseļiem, ko pierāda kaut vai Samsung, kas izstādē bija nolēmis palepoties ar tālrunī iebūvētu 12 megapikseļu fotokameru.

Vēl jāpiemin arī populārais datoru ražotājs Acer, kas sadarbībā ar navigācijas speciālistu Garmin izstrādājis tālruni tiem, kuri mēdz apmaldīties trijās priedēs. Skaidrs, ka šis modelis ļaus lietotājam nepazust ne Āfrikas džungļos, ne Antarktīdas ledājos.

Uzmanības centrā ­– viedtāltruņi

Kā jau varēja gaidīt, viens no plašākajiem stendiem GSM World Congress laikā bija Somijas mobilo sakaru rīku ražotājam Nokia. Lai arī jaunumu tajā nebija tik daudz kā citus gadus, tomēr tur esošās ierīces bija pietiekami interesantas, lai pievērstu tām uzmanību.

Vispirms vērts apskatīt ši segmenta flagmani – viedtālruni Nokia N97 –, kas ir pirmais N sērijas modelis ar skārienjutīgu ekrānu. Tā 3,5 collas lielais skārienjutīgais ekrāns nav vienīgais, kas padara interesantu šo tālruni. N97 ir pilna QWERTY tastatūra, sensoru interfeiss, 32 gigabaiti iebūvētās atmiņas, kā arī ātrgaitas savienojums mobilai piekļuvei internetam un darbam sociālos tīklos. Jaunajam modelim ir 5 megapikseļu kamera ar Carl Zeiss Tessar optiku, un to var izmantot, lai uzņemtu VGA videoierakstu ar ātrumu 30 kadri sekundē. Bez tam tālrunim ir Wi-Fi 802.11b/g modulis ar UPnP atbalstu, microUSB ligzda, TV izeja, 3,5 mm stereoaustiņu pieslēgvieta, Bluetooth v2.0 modulis ar A2DP profila atbalstu un GPS navigācija. Lai gan precīzu cenu šim nenoliedzami interesantajam modelim vēl neviens nemin, tomēr tā kļūs zināma pavisam drīz, jo plānots, ka šis aparāts veikalu plauktos parādīsies šā gada pirmajā pusē, precīzāk, 2009. gada pirmajā ceturksnī.

N97 nebija vienīgais viedtālrunis, ko visiem interesentiem GSM kongresā prezentēja Nokia. Šis ražotājs izstrādājis arī diezgan ilgi vērtēto E75, kam ir no sāniem izbīdāma pilna QWERTY tastatūra, savukārt pats mobilo sakaru rīks darbojas uz operētājsistēmas Symbian bāzes ar S60 interfeisu. Papildus tam jaunajā aparātā iebūvēta iespēja darboties 3G/HSDPA tīklā, kā arī Wi-Fi un Bluetooth v2.0 moduļi, kā arī tam ir 2,4 collu ekrāns ar 320 x 240 pikseļu izšķirtspēju (16 miljoni krāsu), 50 megabaiti iebūvētās atmiņas un microSD atmiņas kartes ligzda. Izstrādātāji tālrunī iebūvējuši arī 3,2 megapikseļu kameru, multivides atskaņotāju un FM radio. Starp citu, atverot tālruni, tradicionālās burtu un skaitļu tastatūras taustiņi bloķēsies, lai novērstu iespēju tos nejauši nospiest. Kompakto viedtālruni plānots izlaist tirgū jau ap Lieldienām.

Vēl viens interesants Nokia viedtālrunis ir E55, kura galvenā īpatnība ir kompaktā QWERTY tastatūra, kam uz katra taustiņa ir divi burti. Analogs risinājums, starp citu, ir izmantots modelim Sony Ericsson M600i. Viedtālrunis E55 darbojas WCDMA 850/900/1900/2100 un GSM/EGSM 850/900/1800/1900 tīklos uz S60 platformas bāzes, tam ir 2,4 collu ekrāns ar 320 x 240 pikseļu izšķirtspēju un 16 miljoniem krāsu, 3,2 megapikseļu kamera, 60 megabaiti iebūvētās atmiņas (papildus –microSD kartes ligzda), A-GPS atbalsts, 3,5 mm audio ligzda un pilns jauno Nokia programmu un pakalpojumu komplekts – Nokia Messaging (elektroniskajam pastam), N-Gage (spēlēm), Ovi (attālam darbam ar failiem) un Nokia Maps (navigācija un kartes). Šo modeli gan interesentiem nāksies gaidīt ilgāk, jo paredzēts veikaliem to nogādāt gada otrajā pusē.

Taču Nokia piedāvā ne tikai viedtālruņus, bet arī citu veidu mobilos sakaru rīkus. Ļoti interesants modelis ir Nokia N86 – atbīdāms tālrunis ar 8 megapikseļu fotokameru, kam ir autofokuss, Carl Zeiss lēcas un LED zibspuldze. Tālrunim ir 8 GB iebūvētās atmiņas, 2,6 collu OLED ekrāns, 3,5 mm austiņu pieslēgvieta un microUSB atmiņas kartes ligzda. Tāpat kā nesen izlaistais 5630 XpressMusic, arī Nokia N86 darbinās jaunā operētājsistēma Symbian S60.

Akcents – izturīga baterija

No sava sīvākā konkurenta atpalikt nav nolēmis arī Sony Ericsson, kas kongresā plašākai publikai izrādīja savu jauno mūzikas telefonu Walkman W995, kurā iebūvēta 8,1 megapikseļa kamera ar stabilizācijas sistēmu, kā arī ir jau par ierastu kļuvušais autofokuss un 16x digitālā attēla mērogmaiņa. Šis 113 gramus vieglais telefons spēj darboties 3G tīklā (UMTS/HSDPA 900/2100), ir aprīkots ar 3,5 mm audio izeju, 118 megabaitiem iebūvētās atmiņas un Wi-Fi. Turklāt tam ir kāds lielisks parametrs, kas ļoti svarīgs jebkuram mobilajam sakaru rīkam, bet it sevišķi tādam, ko izmanto mūzikas atskaņošanai, un tā ir izturīga baterija. Sarunu režīmā tā pēc vienas uzlādes darbojas deviņas stundas (4 stundas UMTS), gaidīšanas režīmā – 370 stundu (360 stundu UMTS), klausoties mūziku – 20 stundu ilgi, bet, skatoties video, piecas stundas. Sony Ericsson W995 tirdzniecībā parādīsies šī gada otrajā pusē trīs krāsās – melnā (Progressive Black), sudraba (Cosmic Silver) un sarkanā (Energetic Red).

Taču tas nebūt nebija vienīgais jaunums, ar kuru jau tuvākajā nākotnē savus cienītājus vēlās iepazīstināt šis ražotājs. Pašā izstādes sākumā Sony Ericsson ar prieku demonstrēja savu vīziju par iPhone tēmu – šī nu jau tik populārā tālruņa prototipu, kam konstruktori devuši koda vārdu Idou. Tas ir multimediju tālrunis ar 3,5 collu skārienjutīgu ekrānu un iebūvētu 12 megapikseļu fotokameru. Turklāt tam piemīt arī Walkman sērijas tālruņu pozitīvās īpašības, proti, to var izmantot kā labu mūzikas atskaņotāju. Pagaidām gan sīkākas jaunā aparāta tehniskās specifikācijas netiek izpaustas, taču ražotājs sola, ka jaunais produkts veikalu plauktos varētu parādīties jau šā gada nogalē.

Jāpiebilst, ka Sony Ericsson prezentēja arī savu jaunāko programmu MediaGo, ar kuras palīdzību multimediju failu apmaiņa starp telefonu un datoru notiks bez konvertācijas. Tas nozīmē, ka ielādēto filmu varēsim tieši nosūtīt uz telefonu, neuztraucoties par formātu.

Drīz būs arī Latvijā

Lielākai auditorijai pirmoreiz Barselonas kongresā bija iespējams aplūkot LG Electronics jauno mobilo tālruni LG Arena (LG-KM900). LG Arena novatoriskā 3D S klases lietotāju saskarne ir īpaši izstrādāta, lai sagādātu vairāk prieka un būtu aizraujoša iespēja izbaudīt lielisku multividi. Kubos izvietotais izkārtojums nodrošina četrus pielāgojamus ekrānus tiešai piekļuvei visām opcijām. LG Arena tiek piedāvātas Dolby un DivX tehnoloģiju nodrošinātās opcijas, kā arī tajā ietverta uzlabota piekļuve internetam pa HSDPA 7.2 tīkliem, Wi-Fi un A-GPS. Baltijas valstīs šis LG mobilais tālrunis būs pieejams aprīlī.

Papildina jau ierastās sērijas

Apskatot jaunākos HTC izstrādājumus, jāteic, ka šī kompānija kongresā prezentēja divu populāru viedtālruņu modeļu jaunas versijas – Touch Pro 2 un Touch Diamond 2. Modelis HTC Touch Pro 2 aprīkots ar 3,6 collu lielu skārienjutīgu ekrānu ar 800 x 480 pikseļu izšķirtspēju, 3,2 megapikseļu kameru, 288 megabaitiem operatīvās atmiņas, 512 megabaitu lielu iebūvēto atmiņu, QWERTY tastatūru un microSD atmiņas kartes pieslēgvietu. Ražotājs ir parūpējies arī par vairāku tālruņa funkciju ērtu lietošanu, piemēram, apgriežot tālruni otrādi, tiek aktivizēts brīvroku skaļrunis. Savukārt viedtelefons HTC Touch Diamond 2 varēs lepoties ar 3,6 collu skārienjutīgo ekrānu ar 800 x 480 pikseļu izšķirtspēju, 528 MHz procesoru, 288 megabaitiem operatīvās atmiņas, 512 megabaitu lielu iebūvēto atmiņu un 5 megapikseļu kameru ar autofokusu. Ražotājs ziņo, ka abos modeļos tiks izmantota jaunā operētājsistēma Microsoft Windows Mobile 6.5 un tiem būs jauna Windows Mobile TouchFLO 3D grafiskā lietotāja saskarne.

Kas notiks ar platformām?

Barselonā Microsoft oficiāli prezentēja jau vairākus mēnešus gaidīto Windows Mobile 6.5 mobilo telefonu jauno platformu. Tai ir jauna, medus šūnu stilā ieturēta sākuma darbvirsma, uzlabots interneta pārlūks ar jaunu attēla pietuvinājuma iespēju. Turklāt lielas izmaiņas ir skārušas grafisko lietotāja saskarni, jo daudzas ikonas un funkcijas izveidotas ērtākas, lai telefonos ar skārienjutīgajiem ekrāniem pēc iespējas mazāk nāktos lietot irbulīšus, bet to vietā varētu izmantot pirkstus.

Taču tirgus izpētes kompānijas Gartner speciālistiem par šī magnāta izdarībām ir kas cits sakāms. Viņi uzskata, ka līdz 2015. gadam situācija tirgū mainīsies un mobilo telefonu platformu jomā saglabāsies vairs tikai trīs spēlētāji, izslēdzot no tās Windows Mobile. Maz ticams, ka Microsoft tik viegli padosies, taču speciālisti vismaz tagad savas domas nav gatavi mainīt.

Ārpus ierastā

Šķiet šajā rakstā par GSM pasaules kongresu Barselonā esam apskatījuši ļoti daudz parastu ierīču un telefonu, tādēļ noslēgumā esam pataupījuši kādu rozīnīti, kas arī bija skatāma Barselonā, ne tikai vienkārši mobilo sakaru rīki. Šī rozīnīte ir Sonim Technologies ražotais Aquarium – gumijots tālrunis, kas, kā apgalvo tā radītājs, galvenokārt ir paredzēts makšķerniekiem. Šis sakaru rīks bez problēmām spēj izturēt kritienu no pusotra metra augstuma uz betona, turklāt bez ierunām ir gatavs strādāt gan 20 grādu salā, gan 60 grādu karstumā. Jāpiebilst, ka šis apmēram 300 latu vērtais tālrunis lieliski darbosies arī zem ūdens.

Iepazīstot Samsung I7410, kurā iebūvētā augstākās kvalitātes optika spēj nodrošināt tā lietotājiem mikroprojektoru, tā vien gribas iesaukties, ka Džeims Bonds var beidzot iet atpūsties. Protams, šis cigarešu paciņas lieluma sakaru rīks nevarēs līdzvērtīgi konkurēt ar lielajiem projektoriem, taču nepieciešamības gadījumā tas spēs nodrošināt pietiekami labas kvalitātes prezentāciju, teiksim, uz istabas sienas. Ja runājam par iepriekšminēto filmas supervaroni, tad viņam varētu iepatikties arī LG un Hyundai piedāvātās rotaļlietas – mobilie telefoni, kas izveidoti kā rokaspulksteņi.

2009. gada lielākais mobilo sakaru industrijas pasākums ir aizvadīts, tagad priekšā garš gads, kurā viegli neies ne pircējiem, ne ražotājiem, bet šķiet, ka šis laika posms vēsturē ieies tieši ar to, ka arvien aktīvāk tiks darbinātas pelēkās šūniņas, lai tikai izdomātu, kā izstrādāt vēl pievilcīgākus un izdevīgākus aparātus, pēc patērētāju domām.

The 2009 Global Mobile awards ieguvēji

Labākā mobilā spēle Gameloft – Real Football 2009

Labākais mobilās mūzikas vai video serviss BBC iPlayer on Mobile

Labākais mobilās TV serviss MobiTV – MobiTV

Labākais mobilā interneta serviss Nokia – Nokia Sports Tracker

Labākais mobilais finanšu serviss Safaricom un Vodafone – M-PESA

Labākā mobilā brīvroku sistēma INQ – INQ1

Veicināšanas balva Nokia – Nokia E71

Labākā mobilā zīmola kampaņa R/GA London – Nokia Urbanista Diaries

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu