Eminem "Relapse" (34)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc vairāk nekā četru gadu radoša atvaļinājuma šonedēļ ar jaunu studijas albumu atgriezies Maršals Materss, aka Slims Šeidijs, aka Eminems.

Eminem "Relapse"

(Shady/Aftermath/Interscope)

10/12

Jaunais albums "Relapse", kas seko politiskajam 2004. gada , visticamāk, jau jaunnedēļ gozēsies "Billboard 200" topa galvgalī, gluži kā visi iepriekšējie Eminema albumi. Šāds iznākums būtu tikai likumsakarīgs un godīgs - Eminems, īstajā vārdā Māršals Brūss Materss III, ir ieturējis pietiekoši ilgu pauzi, lai visas svaigākās muzikālās un tekstuālās idejas apkopotu vienuviet.

"Relapse", manuprāt, ir lielisks! Dr. Dre tomēr zina, ko dara, viņš atkal uzticējies Eminema talantam un atkal nav kļūdījies. Turklāt arī pašu Dr. Dre dzirdēt pie mikrofona ir vienmēr patīkami.

Eminem "Relapse"
Eminem "Relapse" Foto: Publicitātes foto

Protams, mūzikas prese pasaulē vīpsnā, ka Eminems būtībā nav atgriezies ne ar ko jaunu - tas pats satīriskais alter ego Slims Šeidijs (Slim Shady), tas pats producents u.tml. Bet šī koncepcija ir pierādījusi, ka tā "darbojas" (75 miljoni pārdotu albumu!!!), un es pilnībā saprotu Eminemu un viņa izvēli atgriezties tieši šādi.

Turklāt albums ir tiešām labs, katra dziesma ir stāsts, katrai ir spēcīgs bīts un muzikālais pavadījums (varbūt izņemot "Beautiful" ar ne pārāk veiksmīgo 1990. gadu Rock Therapy samplu), platē ir vairāki interesanti skiti, izteiktus singlus nomaina nopietnāki, filosofiskāki skaņdarbi, atklāsmes. Viena no šādām atklāsmēm, kas caurvij "Relapse", ir Eminema heroīna un recepšu medikamentu (vikodīns u.c.) atkarība.

Komentējot sava jaunā albuma iznākšanu, Eminems atzinis, ka beidzot jaunās dziesmas tapušas skaidrā. "Gribu visiem paziņot - esmu atgriezies. Tas bija ilgs process. Jums jāatceras, ka septiņu gadu laikā nebiju ierakstījis skaidrā nevienu dziesmu. Tāpēc tas prasīja zināmu laiku - pat vienkārši lai saprastu, ka es varētu ierakstīt kādu "tīru" dziesmu. Es neatceros, kad bija pēdējā reize, kad uzņēmu "tīru" video, bez dzeršanas un lietošanas. Pagājuši daudzi gadi."

Šī tēma skarta vienā no albuma jaudīgākajiem skaņdarbiem "My Mom", kurā kārtējo reizi ("I know you''re probably tired of hearing about my mom") Eminems kavējas savā bērnībā, aprakstot savas mātes narkotiku atkarību. "Tagad, kad esmu apjēdzis, ka esmu atkarīgs, es izjūtu līdzjūtību pret savu māti. Es to esmu sapratis." Šīs patiesās atklāsmes arī ir albuma emocionālā serde, piemēram, "Déjà Vu" ir patiess stāsts par kādu 30+ gadus vecu balto jaunekli (Eminemu, protams), kurš atrasts bezsamaņā. Atkarība, rehabilitācija, pārdozēšana, tablešu slēpšana no meitas videokasešu vāciņos u.tml. tēmas.

"Nav nekāds noslēpums, ka man bija problēmas ar medikamentiem," komentē reperis. "Zināt, cik tablešu vikodīna es izdzēru dienā? 10 līdz 20. Dzēru arī valiumu, "Ambien" (preparāts bezmiega ārstēšanai), skaitļi bija tik lieli, ka pat nezināju, ko lietoju."

Protams, par MTV ētera aizpildīšanu parūpējies alter ego Slims Šeidijs ar komisko "We Made You", kurā pasmejas gan par Eimiju Vainhausu, gan Lindseju Loenu, gan Aļaskas gubernatori Sāru Peilinu, taču saturisko vērtību albumam sniedz Eminema autobiogrāfiskās piezīmes. Tiešām labi!

Izdošanas datums - 19.05.2009.

Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu