Mūžībā aizgājis Gunārs Rozenbergs (62)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Žilde/TVNET

Latvijas mūzikas kultūra šodien ir piedzīvojusi lielu zaudējumu. Ir pārstājusi pukstēt leģendārā trompetista, aranžētāja un komponista Gunāra Rozenberga sirds.

Vēl šonedēļ cienījamais mākslinieks rakstīja instrumentācijas savam „Mirāžas” orķestrim, piedalījās mēģinājumā, gatavojoties nākošās nedēļas koncertam.

Katram, kurš kaut nedaudz ir informēts par Latvijas estrādes un džeza mūziku, nav svešs ilggadējā Radio un TV vieglās un džeza mūzikas orķestra vadītāja Gunāra Rozenberga vārds. Viņš bija ģeniāls aranžētājs, izcils trompetists, lielisks komponists.

1966. gadā tiek nodibināts Latvijas PSR Televīzijas un radio estrādes orķestris un drīz tur sāk strādāt Gunārs, nopietni piesakot sevi kā veiksmīgu trompetistu un improvizētāju.

Uz orķestra mēģinājumiem Radio studijā tiek nestas arī savas skaņdarbu instrumentācijas un kompozīcijas. Tie ir gan darbi bigbenda sastāvam, kuros viņš pats izpilda solopartiju, gan orķestra darbi.

Radio bigbendā Gunārs Rozenbergs nostrādā 25 gadus, to skaitā desmit gadus kā diriģents. Tas ir laiks, kad Gunārs sevi pierāda kā lielisku trompetes meistaru, džeza mūziķi un komponistu, kā arī izcilu aranžētāju. Viņam piemita īpaša spēja instrumentējamo darbu kopējo partitūru paturēt galvā, bet uz papīra izrakstīt tikai atsevišķu instrumentu partijas. Droši var teikt, ka Latvijā nav neviena profesionāla estrādes solista, kurš nebūtu dziedājis dziesmas ar pavadījumu, ko instrumentējis G.Rozenbergs.

1996. gadā Radio bigbends tiek likvidēts, taču jau dažus gadus agrāk no Radio bigbenda ir jāatvadās arī Gunāram.

Seko darbs skaņu firmas „Melodija” studijā, aranžējot un ierakstot skaņdarbus Kanādas un Amerikas mūzikas izdevniecībām.

2004. gadā, līdz ar Mirage Jazz Orchestra nodibināšanos, Gunāra daiļradē sākas mākslinieka atdzimšana. Pateicoties orķestra darbībai, rodas iedvesma jaunām kompozīcijām un aranžējumiem.

2008.gada beigās nāk klajā G.Rozenberga oriģinālmūzikas CD „My favourite things” , kurā apkopotas pēdējo gadu kompozīcijas un aranžējumi.

Trompetists, aranžētājs un komponists Gunārs Rozenbergs mūzikā ir uzcēlis sev mūžīgu pieminekli . Šī talantīgā cilvēka priekšā varam visi pateicībā noliekt galvas.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā trompetista, aranžētāja un komponista Gunāra Rozenberga notiks piektdien, 15.maijā, Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē no plkst.11 līdz 12, informēja Džeza orķestru atbalsta biedrības valdes loceklis Jānis Daugulis. Mākslinieku zemes klēpī guldīs Ķekavas vecajos kapos.

Komentāri (62)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu