Dokumentālo filmu programma "Vai viegli augt?"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dokumentālo filmu programma "Vai viegli augt?", kurā iekļautas trīs dokumentālās filmas "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs", "Ledlauzis un viņa bērni" un "Izvēle", iepazīstinās skatītājus ar jauniešiem, kuri meklē savu vietu dzīvē, līdz ar to filmas varētu būt labs palīgs skolotājiem audzināšanas darbā.

Skatītājiem vienā seansā būs iespēja noskatīties filmas par pusaudžiem, kas reālā pasaulē - Čečenijā, Krievijā un Latvijā - konfrontējas ar realitāti un meklē savu vietu dzīvē. Katras filmas garums ir nedaudz vairāk par 20 minūtēm, un tās visas aplūko ļoti nopietnas tēmas, šodien žurnālistus informēja filmu scenāriste un producente Elvita Ruka.

"Šīs filmas nav izklaide, jo tām ir cita pievienotā vērtība. Šīs dokumentālās filmas liek aizdomāties tieši pusaudžiem par to, ka dzīve mēdz būt arī savādāka, ne tikai tāda, kādu viņi pazīst," sacīja Ruka.

Dokumentālā filma "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" ir stāsts par pusaudzi Mansuru, kurš ir uzaudzis Čečenijas kara apstākļos un ir pārliecināts par savu izcilo dejotāja talantu. Mātes mudināts, viņš dejo visur un visiem, jo tikai tā var izrauties no kara postītās dzimtenes.

Savukārt filma "Ledlauzis un viņa bērni" ir stāsts par mācītāju Andreju Voroņinu, kas izveidojis unikālu bērnunamu Krievijā un par vienu no audzināšanas metodēm ir izraudzījies sportu. Bērni tiek rūdīti skarbajai dzīvei gan fiziski, gan morāli, kamēr pamesto bērnu skaits Krievijā katastrofāli pieaug. Voroņins traģisko statistiku saista ar sabiedrības morālo degradāciju, bet pats spēj saglabāt pozitīvu attieksmi pret dzīvi.

Filma "Izvēle" ir par adrenalīnu un izvēli, kā pusaudžiem to iegūt, - aktīvi nodarbojoties ar sportu vai nonākot atkarībā no narkotikām, alkohola vai azartspēlēm. Šajā filmā jaunieši un pieaugušie dalās pieredzē - kā un par kādu cenu noķert šos laimes hormonus. Filmā darbojas gan Latvijā pazīstami sportisti - Mārtiņš Rubenis, Jeļena Prokopčuka, Raimonds Bergmanis, Miķelis Rēdlihs, Madara Apine, Miķelis Apinis un citi -, gan arī jaunieši, kas pametuši sportu narkotiku dēļ un šobrīd ārstējas rehabilitācijas centrā "Saulrīti".

Visu trīs dokumentālo filmu režisore Aija Bley uzsvēra, ka ir bijis liels prieks tās radīt, jo tādā veidā bijusi iespēja sevi bagātināt un iepazīties ar atšķirīgu kultūru un atšķirīgiem jauniešu sapņiem.

Šī ir pirmā reize beidzamo gadu laikā, kad dokumentālo filmu programma ir izveidota tieši jauniešiem un skar pedagoģiski svarīgas tēmas - pusaudzis un atkarības, pusaudzis un karš, kā arī pusaudzis un dzīve bez vecākiem. Filmas var izmantot kā palīglīdzekli sociālo zinību, audzināšanas, veselības mācības, sporta, projektu gatavošanas un citu priekšmetu apguvē.

No 26.janvāra līdz 8.februārim kinoteātrī "Rīga" darba dienās plkst.12 tiks organizēti seansi tieši skolu jaunatnei. 80 minūšu garais filmu seanss paredzēts gan krievu, gan latviešu auditorijai. Filmu programmu darba dienās plkst.12 varēs apmeklēt par vienu latu un 50 santīmiem, taču bez maksas filmas tiks piedāvātas noskatīties bērnunamu audzēkņiem un sociālās aprūpes centru iemītniekiem.

26. janvārī, 27. un 28. janvārī kā īpašie viesi skolēnus seansos sagaidīs filmas "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" galvenais varonis, kurš būs ieradies no Čečenijas, un filmā "Izvēle" redzamie Latvijas sportisti.

"Rietumu bankas" Labdarības fonda prezidente Inga Šīna apgalvoja, ka šo dokumentālo filmu programmu būtu vērts redzēt tieši jauniešiem, jo tad viņi redzētu un saprastu, ka ir arī savādāka dzīve, kurā bērniem nav ko ēst un kara dēļ bērni nespēj piepildīt savus sapņus.

Savukārt filmas "Izvēle" varone un sportistu māte Margarita Apine uzsvēra, ka viņas bērni šajā filmā ir kā pozitīvie varoņi, taču robeža starp labo un ļauno ir ļoti trausla un situācija jebkurā brīdī var mainīties.

"Sports jaunībā un agros dzīves gads cilvēkam iemāca domāt, kā arī iemāca izvirzīt mērķus un strādāt, lai tos sasniegtu. Jaunieši, kas nodarbojas ar sportu, ir spiesti pielāgoties grupai, kas ir pozitīva. Sports ir sava veida atkarība, jo, kļūstot atkarīgam no aktīvā sporta, citām atkarībām laika vairs nepietiek," uzsvēra Apine.

Dokumentālās filmas nav veidotas kā vienota programma, taču tematiski papildina cita citu. Tās tapušas ilgākā laika posmā dažādās studijās. Filma "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" no 2004.gada līdz 2008.gadam tapusi "Ego media", filma "Ledlauzis un viņa bērni" tapusi laika posmā no 2004.gada līdz 2007.gadam "Vides projektos", savukārt filma "Izvēle" tapusi pērnajā gadā "A.Bley Filmu studijā".

Dokumentālo filmu pirmizrāde notiks ceturtdien, 22.janvārī, plkst.18.30 kinoteātrī "Rīga".

Filmas "Ledlauzis un viņa bērni" un "Izvēle" 2008.gada nogalē saņēma galvenās balvas prestižajā Eirāzijas Teleforumā Maskavā, bet filma "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" pirmizrādi piedzīvoja festivālā "Noasa šķirsts" Čečenijas galvaspilsētā Groznijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu