PSRS sabrukumu atzīmēs ar "15 jukušām avīm" (26)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.15madsheep.com

Latvijas dokumentālistes - producente Elvita Ruka un kinorežisore Aija Bleja (Aija Bley) - īstenos projektu "15 jukušas avis", kas būs veltīts PSRS sabrukuma 20.gadadienai. Producente Elvita Ruka projekta atklāšanā stāstīja, ka tā mērķis ir ar fotogrāfiju, video un stāsta palīdzību atklāt cilvēku dzīvi 15 bijušajās PSRS republikās.

"15 jukušas avis ir bijušās 15 PSRS republikas. Aitas ir bara dzīvnieks, un arī mēs, piedzimstot noteiktā laikā un vietā, kļūstam par bara sastāvdaļu. Mūsu projekta mājaslapā no augusta būs atrodamas fotogrāfijas, video un stāsti par pārvarēto vai palikušo padomju mantojumu bijušās cilvēku dzimtenēs. Mūsu mērķis ir atainot personiskās cilvēku izjūtas, tādēļ no katras valsts tiks sagatavoti 15 stāsti, kas personiskajā un sajūtu līmenī veido jukušā ganāmpulka tēlu," stāstīja Ruka.

Patlaban projekta "15 jukušas avis" mājaslapā "www.15madsheep.com" ir pieejams neliels ieskats par šī projekta ideju un mērķi, kā arī apraksts par projekta autorēm. Lapa ir pieejama latviešu, krievu un angļu valodā. Līdz 21.augustam, kad būs 19 gadu kopš PSRS sabrukuma, tā tiks papildināta ar Rukas un Bley stāstiem, kā arī fotogrāfijām un video, bet no 2011.gada augusta mājaslapu "www.15madsheep.com" varēs papildināt cilvēki no visas pasaules.

"15 jukušas avis"
"15 jukušas avis" Foto: www.15madsheep.com

"Mums uz bijušajām PSRS valstīm ir vieglāk skatīties un vieglāk saprast vai izprast šo cilvēku stāstus, jo arī mēs paši esam dzīvojuši šai režīmā. Mēs saprotamies, jo mūs vieno pagātne, arī tad, ja mentalitāte un tagadne pavisam atšķiras. Mūsu projektā 15 dažādo valstu portreti veidos bijušās PSRS portretu no 225 cilvēku īstām atmiņām," apgalvoja Ruka.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (TB/LNNK) atklāja, ka daudziem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem vēl aizvien ir jāatgādina šķietami vienkārši fakti par to, ka Padomju Savienībā nedzīvoja tikai krievi, bet dažādu tautību pārstāvji, kuras savas mentalitātes, valodas un izcelsmes ziņā ir ļoti atšķirīgas tautas, kas savulaik tikai kā avis tika sadzītas vienā aplokā.

"Es šo projektu redzu kā labu iespēju atgādināt ES par neseno Eiropas vēsturi. Līdz ar ES paplašināšanos esam piedzīvojuši Eiropas politisko atkalapvienošanos, tomēr tā nekad nebūs patiesi vienota, ja nebūs zināšanu un kopīgas izpratnes par tās vēsturi un tautu likteņiem, kas atstājuši pēdas cilvēku šodienas domāšanā un apziņā.  

Šis projekts ļaus paraudzīties uz 15 kādreizējo padomju republiku šodienas dzīvi un padomju mentalitātes paliekām to kādreizējo pilsoņu apziņā,"

uzskata Zīle.

Abām projekta autorēm jau ir uzkrāta ievērojama pieredze šo valstu reģionā. Gan kopā, gan atsevišķi ir veidotas filmas Jakutijā, Čečenijā un citās eksotiskās bijušās PSRS vietās. Bley fotogrāfijas ilustrē arī Rukas grāmatu "Sirsnīgie suņi", kas veltīta filmēšanas piedzīvojumiem Krievijā. 2006.gadā izdotā grāmata tika izdota ar papildu tirāžu, taču patlaban tā ir pieejama tikai bibliotēkās.

Tāpat ir veidotas foto reportāžas, publikācijas un televīzijas sižeti par interesantām vietām, cilvēkiem un sajūtām Kaukāzā, Vidusāzijā un Krievijā. Projekta "15 jukušas avis" īstenošanu atbalsta Eiropas Kultūras fonds, un tas ir vienīgais projekts no Baltijas valstīm, kas ieguvis tādu atzinību.

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu