Sāksies Latgales ērģeļu dienas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 13. jūlija Latgales baznīcās notiks par tradīciju kļuvušais festivāls «Latgales ērģeļu dienas 2018,» informē pasākuma rīkotāju pārstāve Larisa Carjkova.

Šogad festivāls ir veltīts izcilā latviešu ērģelnieka, pedagoga un ērģeļbūves eksperta, profesora Tālivalža Dekšņa piemiņai. Festivāla laikā būs dzirdami astoņi koncerti, kuros uzstāsies izcilākie Latvijas mūziķi - Jānis Pelše, Ilze Grēvele, Edīte Alpe, Guntars Ruņģis, Jolanta Barinska, Vizma Zvaigzne, Larisa Carjkova, Jacinta Ciganoviča, Guna Kise, Baiba Betlere, Jāzeps Jermolovs, Inese Jasmane-Rūrāne, Natālija Grigoroviča-Skarbinika, Ērika Jonīte, Ingrīda Balode. Mūziķu vidū būs arī viesi no ārzemēm. Festivāla īpašie viesi ir viens no labākajiem Eiropas ērģeļu duetiem - Ilze un Aigars Reiņi -, kā arī Lielās mūzikas balvas nominants trompetists Jānis Porietis.

Tradicionāli viens no festivāla koncertiem ir topošo ērģelnieku veidots, kurā piedalās Latgales mūzikas skolu un vidusskolu audzēkņi. Šogad jaunieši savu koncertu sniegs Viļakas luterāņu baznīcā.

Lai mūzikas baudījums būtu pilnīgāks, ar video projekcijas palīdzību klausītāji varēs vērot mākslinieku priekšnesumu tuvplānā, sajust emocijas un redzēt visas mūziķa darba nianses, kas parasti paliek aiz kadra. Turpinot tradīciju, visi interesenti ir aicināti tuvāk iepazīties ar ērģeļu uzbūvi un darbības principiem, kā arī izmēģināt savus spēkus ērģelnieka lomā.

Festivāla mērķis ir popularizēt ērģeļspēles kultūru un latviešu ērģeļmākslu, atbalstīt ērģeļu uzturēšanu un apkopi, kā arī vēlreiz apliecināt to, ka Latgale un Latvija var lepoties ar spožu ērģelnieku saimi. Latgales ērģeļu dienas ir labdarības projekts, ieeja visos koncertos ir par ziedojumiem. Šī gada koncertos savāktie ziedojumi tiks novirzīti Kārsavas baznīcas ērģeļu restaurācijas darbu turpināšanai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu