"Homo Novus" programma pievērsīsies cilvēka attiecībām ar dabu (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Homo Novus" direktore Gundega Laiviņa
"Homo Novus" direktore Gundega Laiviņa Foto: LETA

Starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" programma, kas šogad būs skatāma no 6. septembra līdz 12. septembrim, tiks veltīta  cilvēka attiecībām ar dabu, festivāla preses konferencē pauda Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa.

Festivāla atklāšanas brīvdabas miniatūrā izrāde - Annas Ķirses un Andra Kalnozola "Koku opera. Pilsēta" - 6. septembrī un 9. septembrī pie Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pievērsīsies sabiedrībā diskusijas izraisījušajai Rīgas apzaļumojumu tēmai, uzsverot koku nozīmīgumu pilsētvidē. Savukārt Kristas Butānes un Endija Fīlda brīvdabas izrāde "Noktirne" no 7. septembra līdz 9. septembrim apmeklētājus no Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiāles vedīs trīs stundu ilgā ceļojumā pa galvaspilsētas "neredzamajām un nepieradinātajām" daļām.

Dažādās vietās Pārdaugavā 8. septembrī tiks izvietota britu skaņu mākslinieka Džona Lova brīvdabas skaņu instalācija "Terrain Vague", kas tapusi, māksliniekam iepazīstot Rīgu - ilgu laiku klaiņojot pa pilsētu dažādās diennakts stundās un laika apstākļos.

Visās festivāla dienās no 6. septembra līdz 12. septembrim bijušajā tekstila rūpnīcā "Boļševička" vakaros būs aplūkojams itāļu mākslinieka Džanmarija Tozati veidotas "Rīgas portrets" - mākslas instalācija, kas atveido Tozati iespaidus par pilsētu.

Šī instalācija ir mākslinieka ilgtermiņa projekta "Mana sirds ir tukša kā spogulis" otrā daļa. Projekta pirmā daļa, kas tika atklāta šā gada jūlijā Sicīlijas pilsētā Katānijā, ir viens no starptautiskās mākslas izstādes "Manifesta 12" satelītpasākumiem.

Izrādē "Pārtapšanas telpas" 6. septembrī un 7. septembrī mākslinieces Elīna Lutce, Rosa Omarsdotira un Mira Kautto iepazīstinās apmeklētājus ar Eduarda Smiļģa muzeja perifērajām telpām, savukārt 7. septembrī un 8. septembrī teātrī "Dirty Deal Teatro" būs skatāma Beļģijas teātra mākslinieka un aktiera Benija Klāsena monoizrāde "Esi sveicināta, bezjēdzība", kas ataino paša mākslinieka portretu - balansēšanu starp vajadzību būt aktīvam un jēgpilnam un vēlmi novērsties un nedarīt neko no tā, kam mūsdienu sabiedrība piešķir nozīmi.

No 9. septembra līdz 11. septembrim kādreizējā Preses namā varēs skatīties Māras Gaņģes, Kates Krolles izrādi "Laikā sekunde", kas apspēlē nepieciešamību Zemes neregulārās rotācijas dēļ reizi noteiktā laika posmā pagriezt līdz šim visprecīzāko laikrādi - atompulksteni. Jaunā izrāde balstīta uz abu mākslinieču interesi par laiku un tā attiecībām ar dažādām labošanas, salabošanas un uzlabošanas praksēm.

Beļģu skaņu mākslinieces Mirjamas van Imshūtas izrāde "Ko saka daba" 11. septembrī un 12. septembrī teātrī "Dirty Deal Teatro" veidota ar dabas skaņu ierakstiem, kā arī skaņas piesārņojuma un atmežošanas trokšņu audio ierakstiem.

Lietuviešu mākslinieka Vlada Suncova lasījumā "Mīlasstāsts ar jūras trolli" Arhitektūras un mediju centrā "H2O" 10. septembrī tiks apvienotas Ziemeļvalstu tradīcijas un folklora kopā ar viņa pētījumiem par sociālistu utopijām, avangarda arhitektūru un paša piedzīvoto Skandināvijā. Tāpat centrā "H2O" 10. septembrī tiks izrādīta Matīsa Gricmaņa luga "Kas bija pirmais: Irbe vai Skapis?", kas tapusi, māksliniekam pētot homoseksuāļa Kaspara Irbes no 1926. līdz 1996. gadam rakstītās dienasgrāmatas. Kā norādīja autors, luga vēstīs par līdz šim neizpētīto indivīda dzīvniecisko pusi Padomju Savienībā.

Dzelzceļa muzejā 8. septembrī un 9. septembrī notiks jaunā austrāliešu horeogrāfa Džeimsa Bačelora kustību izrāde "Visums", kas tapusi pēc tam, kad mākslinieks devās līdzi zinātniekiem pētīt subarktiskās salas.

Koncertzālē "Tu jau zini kur" no 10. līdz 12. septembrim tiks izrādīta režisora Viestura Meikšāna, britu komponists Olivera Līsa un vācu dramaturga Korneliusa Pādes opera "Nezināmais nezināmais", kuras partitūrā apvienota akadēmiskā un elektroniskā mūzika, kā arī dzīvā un sintētiskā balss. Tās libretā mijas vēsturiski notikumi, ironija un atsvešināts vērojums uz pasaules cikliskumu, bet estētiskajā risinājumā līdzās intensīvai, biezai un redzi nogurdinošai video montāžai stājas mierpilna un nemainīga dabas ainava.

Tāpat festivālā no 9. septembra līdz 10. septembrim centrā "H2O" viesosies igauņu mākslinieki Ēro Epners, Marts Kangro un Juhans Ulfsaks, kuri sniegs izrādi "Darbnīca", kas vēstīs par mācīšanās procesu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu