Palīgā, man izkrīt mati!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kas veicina pastiprinātu matu izkrišanu? Pie kāda speciālista meklēt palīdzību? Lasītāja.

Matu izkrišanas iemesli ir dažādi:

  • gadalaiku maiņa – pavasarī matu izkrišanu veicina vitamīnu trūkums, rudenī tās ir vasaras saules iedarbības sekas – ultravioletais starojums bojā matu struktūru;
  • dažādas diētas – organisms nesaņem normālai funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas;
  • hormonālās sistēmas traucējumi (vairogdziedzera slimības, palielināta androgēno hormonu aktivitāte u.c.);
  • skaistumkopšana – bieži vien sievietes nodara pāri savu matu veselībai, tos bieži un nesaudzīgi krāsojot, balinot ar sliktas kvalitātes ķīmiskajiem līdzekļiem;
  • nesen pārciesta infekcija vai pārtraukta hormonālo preparātu lietošana (tad gan pāris mēnešos organisms atgūst līdzsvaru un problēma pati atrisinās).

Ārsti uzsver – ja pastiprinātu matu izkrišanu novēro ilgāk par trim mēnešiem, tas var būt nopietnas slimības simptoms, tāpēc svarīgi iespējami ātrāk atrast cēloni. Vispirms vajadzētu aprunāties ar ģimenes ārstu, veikt asinsanalīzes, pārbaudīt vairogdziedzera darbību, hormonu līmeni organismā. Ja neizdodas atrast iemeslu, var palīdzēt matu problēmu speciālisti (Rīgā – ārstnieciskās kosmētikas kabinetā «Derma», Doktora Mileika Klīnikā, Veselības centrā – 4 un citur), kuri veic matu strukturālo mikroanalīzi. Nereti nepieciešama endokrinologa, stomatologa, ginekologa vai LOR konsultācija. Pēc tam atkarībā no izmeklējumu rezultātiem uzsāk matu atveseļošanas procedūras. To izvēle ir individuāla. Piemēram, elektroterapijas veids darsonvalizācija – izmantojot augstas frekvences un maza stipruma strāvu, ar elektrodu kairina ādu un uzlabo asinsriti. Lieto arī speciālas atveseļojošas matu maskas un serumus, lāzerprocedūras un citas metodes. Protams, matu skaitu uz galvas nevar palielināt ne ar kādiem līdzekļiem – var tikai apturēt izkrišanu un uzlabot to veselību.

Daudzi pacienti, kuriem strauji izkrīt mati, vispirms nodarbojas ar pašārstēšanos – lieto dažādus matu vitamīnu preparātus. Labāk tomēr vitamīnu izvēli atstāt ārstu ziņā, kaut arī ražotāji, vēlēdamies pārdot savu produkciju, rekomendē vienu otru līdzekli izmantot pat pusgadu. Patiesībā, ja trīs mēnešu laikā matu veselība neuzlabojas, vitamīnu trūkums nav īstais iemesls (parasti šajos gadījumos vainojams A, D, E, dzelzs un selēna deficīts). Sievietēm 40 – 50 gadu vecumā matu izkrišana var būt saistīta ar hormonālām izmaiņām organismā. Tādā gadījumā – jo ātrāk saņemsiet matu atveseļošanās kursu pie speciālista, jo labāku rezultātu panāksiet! Ja problēma ielaista, atveseļošanās ir ilgstoša un dārga.

Uzziņai

  • Dienā vidēji izkrīt 50 – 60 matu, pavasarī un rudenī nedaudz vairāk.
  • Mata mūžs ir 2 – 6 gadi.
  • Vidēji mēnesī mati izaug 1,25 centimetrus.
  • Visvairāk matu ir dabiski gaišiem cilvēkiem – apmēram 120 000, tumšmatainajiem – ap 100 000, rudmatainajiem – 90 000 matu.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu