Maskaviešu latviskais brīvlaiks

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skolēnu brīvlaikā Maskavas latviešu svētdienas skolas audzēkņi un vecāki bija ekskursijā uz Latviju. Jauniem iespaidiem un piedzīvojumiem bija izraudzīta Rīga un arī Cēsis. Iepazīta Latvijas māksla, medicīna un vēsture muzeju ekspozīcijās, emocijas smeltas baleta izrādē Nacionālajā operā, apskatītas vecpilsētas dienā un vakara gaismās.

Cēsis vērotas no pils torņiem. Cēsis braucienam izraudzītas tāpēc, ka Maskavas svētdienas skolai ar cēsniekiem, pilsētas domi jau bijusi sadarbība. Cēsu pedagogi vienā no rudens brīvlaikiem līdzdarbojās bērniem neaizmirstamā latviskā nometnē Čehovā - pilsētā pie Maskavas. Cēsu 1. pamatskolas pārstāvji un Cēsu mērs bija ielūgti uz Maskavu - skolas desmit gadu jubilejas svinībām. Svētdienas skolas vecāku padomes priekšsēdētāja Antra Levova ir pārliecināta, ka nākamā tikšanās Cēsīs būs jau nākošvasar pilsētas 800. gades svētkos. Svētdienas skolas vecākus savos centienus Maskavā dzīvojošiem bērniem uzturēt latvisku interesi vairākkārt projektos atbalstījis sabiedrības integrācijas fonds. Arī rudens ekskursiju, kurā piedalījās 11 no skolas 30 audzēkņiem. Ar bērniem uz Latviju nedēļas nogalē brauca trīs vecāki. Viens no jaunākajiem ekskursijas dalībniekiem bija Andris Ņikitins, kurš Latvijā gan ir visai regulārs ciemiņš. "Man ir desmit gadi un Latvijā esmu 13. reizi," labā latviešu valodā sacīja Andris. Arī Cēsis Andrim labi zināmas, jo viņa mamma Ilze Renga, Krievijas Zinātņu akadēmijas Paleontoloģijas institūta zinātniskā līdzstrādniece, turpina sadarbību ar Latvijas arheologiem, kas veic Cēsu pilsdrupu izpēti. Ilze astoņus gadus bijusi arī Cēsu pils arheoloģe un, muzeja direktores Daces Tabūnes rosināta, iesaistījās stāstījumā par viduslaikiem senajā pilī. Par vēl senāku laikmetu - latgaļu cilts sadzīvi Ilze Maskavas bērniem stāstīja ekskursijā Āraišu ezerpilī. Visas ekskursijas notika latviešu valodā, jo vidējās un vecākās grupas skolēni to apguvuši. Latviešu svētdienas skolu apmeklē ne tikai latvieši, bet arī bērni no ģimenēm, kas bijušas saistītas ar Latviju. Daudzi vecāki pieļauj iespēju, ka nākotnē viņu bērni atkal dzīvos Latvijā. Svētdienas skola izvirzījusi uzdevumu, to palīdz īstenot pedagogi no Latvijas, lai skolas audzēkņi pēc mācībām saņemtu latviešu valodas zināšanas apliecinošu dokumentu. Vecākiem un pedagogiem daudz enerģijas nācies tērēt, lai Latvijas varas iestāžu pārstāvjus pārliecinātu par valsts atbalstu latviešu diasporai Maskavā, kura apvienojusies sabiedriskā organizācijā, un arī latviešu skolai. Ilgu laiku latviešu svētdienas skolu ar savu labo vārdu Latvijā popularizēja mākslinieks Jānis Anmanis, būdams šīs skolas direktors, regulāri atrazdamies ceļā starp Rīgu un Maskavu. Saņemot cēsnieku atbalstu tautiešiem Maskavā, skolas vecāku padomes priekšsēdētāja Antra Levova ekskursijas dienās nobrieda jaunam priekšlikumam: "Iespējams, Cēsu domes izglītības nodaļu, tās vadītāju Lolitu Kokinu varētu ieinteresēt vēl viens kopīgs projekts - Cēsu skolēniem, kuri apgūst krievu valodu, doties uz nometni, satikties ar jauniešiem Maskavā un Čehovā. Domāju, ka to atbalstītu Čehovas pilsēta, kuras skolā strādāju par deju pedagoģi."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu