Dāvida šovs: "Būt vai nebūt?" (406)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

30. šova jubilejas reizē Dāvids skatītājiem piedāvā īpašu raidījuma speciālizlaidumu – publisko diskusiju: vai Dāvida šovs grauj jauniešu morālo stāju? Vai plašu popularitāti guvušais sarunu šovs būtu jāpārtrauc?

Īsa vēsture: par raidījuma "Dāvida šovs" izplatīšanu bērniem nepiemērotā laikā Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) nolēma piespriest telekompānijai TV5 administratīvo sodu 1500 latu apmērā.

Savukārt TV5 vadība uzskata, ka šis sods ir kārtējais piemērs NRTP attieksmei pret vienu konkrētu mediju un liecina par klaju nekonsekvenci. Tādēļ šovakar raidījuma viesi mēģināja izlīdzināt radušās neskaidrības un rast konstruktīvu dialogu.

Pirmais Dāvida bēniņu viesis ir TV5 programmu direktore Gunta Līdaka. Viņa sevi pieskaita to cilvēku pulkam, kas uzskata, ka ir jārunā par visu, tas palīdz labāk izprast pasauli. Šovs ar savām atklātajām tēmām sabiedrībā ir radījis pietiekoši lielu ažiotāžu, par to daudz un dikti runā. Reitingi rāda, ka pastāv visnotaļ liela sabiedrības daļa, kas skatās šo raidījumu un kuru interesē iztirzātās tēmas. Skatītāju skaits tikai pieaug. Tādu, kam raidījums nepatīk, viņasprāt, nav īpaši daudz. Guntu pārsteidz, ka deputāti runā it kā sabiedrības vārdā un atklāti kritizē Dāvida šovu.

Guntu Līdaku mulsina, ka deputāti, kas galvenokārt ir vīrieši, var iejaukties komerckanāla programmas darbībā un noteikt, ko skatīties un ko neskatīties. Viņa gribētu dzirdēt konkrētu atbildi, ko sabiedrībai drīkst un ko nedrīkst rādīt. Viņa uzsver, ka ir nepieciešams dialogs, nevis aizliegumi.

Pats Dāvids ir noskaņots visai kareivīgi. “Mani neinteresē jūsu naudas pelnīšana un jūsu bizness,” Dāvids uzrunā deputātus. “Grieta! Atnes man vispār kafiju!”

Dāvids turpina, ka esot tāds deputāts jeb tautas kalps, tātad arī Dāvida kalps - Edgars Jaunups. Minētā persona Dāvida šovu raksturo kā garlaicīgu, stulbu un reti vulgāru un nepieļaus šova translēšanu dienas laikā

“Varbūt jums seksa vispār nav?” Dāvids ar televīzijas starpniecību uzrunā Jaunupa kungu. “Varbūt deputāts Jaunups guļ ar kaut ko citplanētisku, piemēram?”

Studijā tiek aicināts Nacionālās radio un televīzijas padomes pārstāvis Aivars Berķis. Dāvids uzslavē krietnā vīra drosmi stāties kameras priekšā un lūdz izskaidrot - kādā veidā Dāvida šovs padara jauniešus izvirtīgus?

“Es uzskatu, ka jums ir atļautas visas tēmas, jautājums ir tikai - kad un kā,” argumentē Berķis. “Šoreiz tikāt sodīti par to, ka pārkāpāt likumu, rādot raidījumu pirms desmitiem vakarā. Mūsu padomei šķita, ka arī forma ir piedauzīga. Ir jābūt mēra sajūtai, jāzina, kad var teikt skarbākus vārdus un kad nedrīkst. Ir jābūt spēles noteikumiem – visu var rādīt tikai pēc desmitiem vakarā.”

Atgādinām: NRTP konstatēja, ka "Dāvida šovs" iekļautie materiāli attiecas uz seksuālām darbībām, tādējādi tas var kaitēt bērnu un pusaudžu fiziskajai, garīgajai un tikumiskajai attīstībai.

“Kas konkrēti raidījumā jums nepatika? Vai raidījumā notika seksuālas darbības?” taujā Dāvids.

Aivars Berķis atzīst, ka atklātas seksuālas darbības, protams, neesot bijušas, taču sarunas tēmai bijis seksuāls raksturs. Viņš piebilst, ka visus lēmumus var pārsūdzēt tiesā.

Sarunas gaitā atklājas arī Berķa kunga subjektīvie iebildumi, tie galvenokārt saistīti ar Dāvida halātu, kas esot neētisks un piedauzīgs viesu sagaidīšanas tērps. Izrādās arī, ka sirmajam kungam ļoti paticis raidījums par sadomazohistiem. Viņš vēlāk arī dalās savās atmiņās par pavadīto bērnību laukos, par to, kā viņa acu priekšā pārojās gotiņas u.tml.

“Kas man par daļu?” attrauc Dāvids. “Es nevadu kristīgās ziņas, varu atļauties būt neordinārs.“

“Ja nepatīk – televizoru vienmēr var izslēgt,” sarunā iesaistās pazīstamā sabiedrības dāma Elita Veidemane. “Es cīnīšos par to, lai varu skatīties savus asa sižeta trillerus un erotiskās filmas pēc desmitiem vakarā, nevis pēc pusnakts.”

Atgādinām, ka mēnesi pirms „Dāvidšova” palaišanas ēterā TV5 vērsās pie NRTP ar konsultatīva rakstura jautājumu izvērtēt TV3 kanālā translēto raidījumu „Logi”, lai konstatētu līdzīga raidījuma atbilstību dienas ētera laikam kanālā TV5.

TV3 raidījumā „Logi” nepārprotami un tieši tiek diskutēts par dažādām seksuāla rakstura darbībām, turklāt minētais raidījums jau vairāk nekā gadu tiek translēts dienas laikā un no rītiem. Dāvids mēģina noskaidrot, kāpēc NRTP līdz pat šim brīdim nav atbildējusi.

Gunta Līdaka uzsver, ka reizēm ir grūti saprast, pēc kādiem kritērijiem tiek sodīti vai nesodīti mediji: “Vienā no kanāliem pasaka, piemēram, ka “es uz locekļa pinu bantīti”, un, ja mēs “Dāvidšovā” izmantojam lelles seksuālu darbību ilustrēšanai, tad mūs par to soda?” Līdakas kundze demonstrē skatītājiem bērnu grāmatiņu, kurā atklāti tiek aprakstīts un ilustrēts dzimumakts. Vai arī tas ir amorāli? Galu galā seksa jautājumi ir tie, kas sabiedrību ļoti interesē.

“Par seksu var runāt arī ziņās, galvenais – kā to darīt,” uzskata “Rīgas Viļņu” galvenā redaktore Ērika Šmeļkova, tiesa, šovs tomēr neesot sabalansēts, viņa uzskata, un prasītos spēcīgāki oponenti, pārdomātāks scenārijs.

LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis dalās savā pieredzē par reklāmas rullīša “seksa saderībām” strīdīgo jautājumu. Viņš slavē Dāvida dabisko šarmu un spēju “atvērt” cilvēkus.

Ēķa kungs uzsver, ka laiki ir mainījušies - 21. gadsimts strauji ienācis mūsu dzīvē ar jaunām tehnoloģijām un jaunām robežām. Viņš atceras, ka bērnībā nevarēja nosēdēt kopā ar vecākiem pie kādas erotiskas televīzijas epizodes, jutās mazliet neērti, interesanti, ka viņa paša bērni par šādām tēmām jau runā daudz atklātāk un brīvāk. Tas viss ir mainījies pēdējos gados.

Ja runāšana ir tikai lai šokētu, tad tas ir viens, bet, ja raidījums ir izglītojošs, tad to, viņaprāt, var rādīt arī pirms desmitiem vakarā.

Laikraksta “Vakara Ziņas” redaktors ir visai radikāls – viņš uzskata, ka NRTP ir ieslīgusi pseidopuritānismā un likums ir sen novecojis. Berķis tam nepiekrīt - likums esot elastīgs un piemērots Eiropas normām un statūtiem.

Sarunas gaitā izskan termins “bīstamais laiks” – kad iestājas šis maziem bērniem nevēlamais ētera laiks, kurā brīdi vecākiem jāsāk uztraukties, ko viņu atvase var smelties zilajos ekrānos? Diemžēl bieži vien arī dienas laikā tiek demonstrētas asa sižeta filmas ar asinsizliešanu un šaudīšanos, kas nav diez ko pamācoši, piemēram, piecgadīgam zēnam…

Elitu Veidemani šādi jautājumi neuztrauc, viņasprāt, pusaudži iet uz ielas un saskata daudz briesmīgākas lietas, nekā rāda televīzijā. Viņa uzskata, ka vispār var iztikt bez šādas padomes, arī bez parlamenta var iztikt…

Jaunākā NRTP locekle kinorežisore Dzintra Geka nostājas konservatīvās opozīcijas pusē, viņasprāt, daudzas lietas ir jānošķir, svarīgi ir, kādā veidā pasniegt kutelīgas tēmas, nav mazsvarīga arī šova vadītāja sirdsapziņa. Tas, protams, mājiens Dāvidam.

Izskan arī citi viedokļi, piemēram, žurnāla “Sīrups” redaktore apgalvo, ka jauniešus ļoti interesē seksa tēma un, iespējams, pateicoties šāda veida raidījumiem, jaunatne ir kļuvusi izglītotāka. Arī “Jaunatnes pret AIDS” aktīviste Ruta uzsver, ka par seksu ir jārunā daudz un bieži, lai izvairītos no kļūdainiem pieņēmumiem un pārpratumiem.

Vairāku raidījumu viesis seksopatologs Arturs Šulcs apgalvo, ka sekss ir jāmācās visu mūžu, arī no vecvecāku seksuālās apmierinātības ir atkarīga viņu pēcteču seksa dzīve. Seksuāla brīvība ir viens no demokrātiskas valsts balstiem, gluži kā preses un reliģijas brīvība.

“Ja tiek definēts, ka kādā no masu mediju līdzekļiem kaut kas tiek aizliegts, tad tas jāpiemēro arī citiem medijiem,” uzsver Šulcs. “Visiem vienādi spēles noteikumi.”

Berķis rezumē, ka tomēr nevēlas, ka laulības gulta tiek ienesta ēdamistabā, proti, šādas tēmas tiktu cilātas dienas laikā.

Andrejs Ēķis raidījuma noslēgumā cenšas mazināt aso vārdu pārmaiņu un atgādina, ka Nacionālās televīzijas un radio padomes funkcija ir tikai uzraudzīt, viņi šo likumu nav izstrādājuši. Arī TV5 programmu direktore Gunta Līdaka gribētu aicināt atbildīgās amatpersonas uz sapratni un dialogu.

Informējam: lai izvairītos no tālākām NRTP sankcijām, no 30.maija kanāls TV5 pārceļ „Dāvidšova” raidīšanas laiku no 21.30 uz 22.00.

Komentāri (406)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu